EU-leider Michel beschuldigt Verenigd Koninkrijk van ‘vaccinnationalisme’

EU-voorzitter Charles Michel eerder deze maand.
EU-voorzitter Charles Michel eerder deze maand. Foto John Thys/EPA

EU-voorzitter Charles Michel heeft dinsdag het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten ervan beschuldigd de export van coronavaccins tegen te houden. „Ik ben geschokt als ik de beschuldigingen van ‘vaccinatienationalisme’ hoor,” schrijft hij dinsdag in zijn nieuwsbrief. Hij stelt dat „de feiten er niet om liegen” en dat de landen een „regelrecht uitvoerverbod” op de vaccins en bestandsdelen daarvan hebben opgelegd.

Het Verenigd Koninkrijk ontkent de export van ook maar „een enkel coronavaccin” te hebben geblokkeerd. De beschuldigingen vanuit de Europese Unie zijn „volledig vals”, aldus een woordvoerder van de Britse overheid tegen persbureau Reuters. „Deze pandemie is een globale uitdaging en wij blijven internationaal samenwerken.” De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de beschuldiging.

Het is niet de eerste wrijving die tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ontstaat rond vaccins. Begin dit jaar bleek dat de Brits-Zweedse vaccinfabrikant AstraZeneca minder doses aan de EU kon leveren dan afgesproken. De EU eiste daarop dat de farmaceut ook fabrieken in het Verenigd Koninkrijk zou inzetten om toch meer te kunnen leveren. Dit gebeurde niet omdat de Britten dan minder vaccins zouden krijgen.

Twitter avatar eucopresident Charles Michel It’s natural to be impatient, but with time we will win the war against #COVID19. The fight against #COVID19 is not a sprint: it’s a marathon in which Europe is well placed to lead. 5 reasons why 🇪🇺 will be a major ally in freeing the world from this virus 👇
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EU-voorzitter Michel beschuldigt Verenigd Koninkrijk van ‘vaccinnationalisme’