Denktank Coronacrisis raadt aan om coronatestbewijzen in te voeren

De coronasnelteststraat voor een van de testevenementen. De Denktank Coronacrisis denkt dat sneltesten bij evenementen minder praktisch is dan goed toegankelijke testbewijzen.
De coronasnelteststraat voor een van de testevenementen. De Denktank Coronacrisis denkt dat sneltesten bij evenementen minder praktisch is dan goed toegankelijke testbewijzen. Foto Andreas Terlaak

De Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER), heeft het demissionaire kabinet geadviseerd over de inzet van testbewijzen om delen van de samenleving eerder te kunnen heropenen. De denktank raadt aan om met een aantal vaste richtlijnen te kijken waar een testbewijs bruikbaar en nodig is. Ook worden aanbevelingen gedaan over de praktische invulling van de testbewijzen, zodat mensen bijvoorbeeld weer naar concerten kunnen.

Door de denktank is een stoplichtmodel voorgesteld. Op basis van veiligheidsrisico’s en voorzieningen moet het besmettingsrisico van een locatie worden bekeken. Aan de hand daarvan kan worden gekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om weer open te mogen. Het vooraf aantonen dat je niet besmet bent met het coronavirus is zo een mogelijke maatregel. Volgens het advies is het dan wel belangrijk dat de testbewijzen goed worden geregeld. Iedereen moet er toegang toe hebben, ze moeten gratis en goed opvraagbaar zijn en de privacy moet goed worden geregeld. Bovendien moet er helder over worden gecommuniceerd, ook voor mensen die niet goed (Nederlands) kunnen lezen. Tevens moeten de bewijzen dienstdoen als tijdelijke oplossing.

De denktank bestaat uit een aantal organisaties met verschillende perspectieven. Zo zijn naast de SER ook de planbureaus SCP en CPB aangesloten, evenals de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Onderwijsraad en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Verder is een aantal belangenorganisaties en onderzoeksinstellingen aangesloten. In februari bracht de denktank zijn eerste advies uit.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Denktank Coronacrisis raadt aan om coronatestbewijzen in te voeren