Verkiezingsblog

Teruglezen: Wilders zegt interview in Nieuwsuur af ‘vanwege onvoldoende tijd’

In dit blog volgt NRC de verkiezingscampagnes in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Lees alle stukken in dit dossier en schrijf je hier in voor de dagelijkse Haagse nieuwsbrief.

Dit verkiezingsblog is gesloten

NRC houdt in de dagen voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen de laatste ontwikkelingen bij. In het onderstaande blog staan de ontwikkelingen tot en met dinsdagavond 9 maart.

Volg voor recenter nieuws omtrent de campagne en de verkiezingen het nieuwe verkiezingsblog

Wilders zegt interview in Nieuwsuur af ‘vanwege onvoldoende tijd’

PVV-lijsttrekker Geert Wilders heeft een interview met Nieuwsuur-presentator Mariëlle Tweebeeke dat donderdag zou plaatsvinden, afgezegd. Hij zou door het interview onvoldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op het debat met demissionair premier Mark Rutte (VVD), dat diezelfde avond plaatsvindt onder leiding van Jeroen Pauw. Dat heeft het programma dinsdag bekendgemaakt.

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje noemt de afzegging van Wilders tegen de Volkskrant „een enorme teleurstelling”. „Het was een unieke kans om te zien hoe Wilders, die zich niet vaak een-op-een laat interviewen, zich staande zou houden in een gesprek met een topinterviewer als Mariëlle.” Dat de PVV-leider wél bereid is drie keer het debat aan te gaan met Rutte, maar niet verschijnt bij Nieuwsuur noemt hij „tragisch”. Het verplaatsen van het interview was voor Wilders geen optie, zegt Oranje.

Of hij heeft afgezegd vanwege de „voortreffelijk voorbereide” interviewer, zoals NRC Tweebeke afgelopen week omschreef, is volgens Oranje speculeren. „Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat politici in verkiezingscampagnes niet weglopen voor kritische interviews.” In plaats van het interview zal donderdag een reguliere Nieuwsuur-uitzending op televisie verschijnen.

Eerder zegde Denk-leider Farid Azarkan ook al het interview in Nieuwsuur af. Hij zou de eerste gast zijn in de speciale reeks verkiezingsuitzendingen. Azarkan liet voorafgaand aan het interview weten oververmoeid te zijn en op doktersadvies thuis te blijven.

Geert Wilders (PVV) tijdens het NOS Radiodebat eind vorige maand. Foto Remko de Waal/ANP

Schouten pleit voor stembusakkoord over afkoop van schuld jongeren

Carola Schouten, demissionair Landbouwminister en tweede op de lijst van de ChristenUnie, wil dat een nieuw kabinet zich inzet voor jongeren met problematische schulden. In de Ongelooflijke Podcast van de Evangelische Omroep (EO) pleit ze dinsdagochtend voor de oprichting van een speciaal fonds dat de schulden van twaalfduizend 18 tot 27-jarigen moet opkopen. Daarvoor trekt een nieuw kabinet als het aan haar ligt 30 miljoen euro uit.

Volgens Schouten bevinden veel jongeren met schulden zich in een vicieuze cirkel. „Als je in de schuldsanering wilt, moet je wel een inkomen hebben om je schuldeisers te betalen. Veel van deze jongeren hebben dat niet, dus die worden in extreme gevallen zelfs dakloos. [...] Schulden werken verstikkend.” Met de oprichting van een speciaal financieel fonds krijgen de jongeren volgens de vicepremier weer perspectief en kunnen ze bijvoorbeeld hun opleiding afmaken.

De Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde vorig jaar juli dat het aantal jongeren (tot en met 24 jaar) met schulden in vijf jaar flink is toegenomen, van grofweg 19.000 in 2015 naar ruim 32.000 in 2019.

Opnieuw ruzie bij 50Plus: lijsttrekker eist vertrek aspirant-Kamerlid

50Plus-lijsttrekker Liane den Haan wil dat de nummer 3 op de kandidatenlijst van de partij, Ellen Verkoelen, zich terugtrekt als kandidaat-Kamerlid zolang ze moeite heeft met het verkiezingsprogramma en de lijsttrekker. „Of je conformeert je aan het programma, of je trekt je terug”, was de boodschap van Den Haan aan Verkoelen vanochtend in het NOS Radio 1-Journaal. Die piekert daar niet over. Ze heeft de oproep om zich terug te trekken vanochtend via de media vernomen, maar zegt zich juist aan dat verkiezingsprogramma te houden. „Dat is door de leden vastgesteld en aan hen leg ik verantwoording af, niet aan Den Haan.”

Steen des aanstoots tussen beiden is de AOW-leeftijd. In het verkiezingsprogramma staat dat die weer terug moet naar 65. Maar Den Haan wil vasthouden aan de in het pensioenakkoord afgesproken leeftijd van 67 jaar. Eerder ophouden met werken moet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij zware beroepen. Maar daar moeten werknemers dan, in samenspraak met werkgevers, zelf de financiering voor vinden. Flexibele AOW, dus, zo nuanceerde Den Haan al eerder tegenover NRC haar pensioenstandpunt. „Voor mensen met een lager inkomen (tot circa één keer modaal) moet er een premiespaarregeling komen die werkgever en werknemer samen financieren.” Verkoelen zegt vast te houden aan de tekst in het verkiezingsprogramma dat het zonder voorbehoud heeft over die AOW-leeftijd op 65 jaar.

Den Haan en Verkoelen ruziën al langer over de koers van de partij. Een app-groep waarin de eerste tien kandidaten van 50Plus op de kieslijst met elkaar communiceerden, werd eerder opgeheven omdat de interne spanningen te hoog opliepen. Ook in andere app-groepen en een interne mail, die NRC heeft ingezien, keerden bestuursleden en andere partijprominenten zich tegen Den Haan.

Verkoelen is voorlopig niet van plan om haar ruzie met Den Haan bij te leggen. Het is volgens haar maar de vraag „wie zich niet aan het verkiezingsprogramma houdt, zij of de lijsttrekker”. Den Haan was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar. 50Plus raakte vorig jaar, na een reeks aan interne conflicten en het vertrek van Henk Krol, in de peilingen in een vrije val. De partij peilt de laatste weken 1 á 2 zetels.

Ellen Verkoelen op het partijcongres van 50Plus. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Forenzen kunnen bij 40 treinstations terecht om te stemmen

Kiezers kunnen op 17 maart bij veertig Nederlandse stations hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen uitbrengen. Dat maakt de NS dinsdag bekend. Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart kunnen stemmers die tot de risicogroep behoren op zes stations hun stem uitbrengen: in Bilthoven, Den Bosch, Hilversum, Leiden, Schiedam en Utrecht.

Op woensdag 17 maart openen de andere stemlocaties, die dag heeft Nijmegen de primeur om 05.15 uur ’s ochtends. Kiezers kunnen terecht in tenten, omgebouwde ruimtes in het station zelf, stationshallen, parkeerterreinen, voormalige perrons en wachtruimtes. Stemmen kan op het station in de eigen gemeente, met geldige stempas en identiteitsbewijs.

Vier jaar geleden kon bij de Tweede Kamerverkiezingen op meer dan zestig stations gestemd worden.

Partijen zijn veeleisend in nieuwsbrieven

Met meer dan tweehonderd verstuurde nieuwsbrieven sinds december proberen de 37 politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen hun achterban op de hoogte te houden van de campagne. Vaak vragen ze méér van de kiezer dan alleen een stem. Dit is wat ze willen:

De Socialistische Partij liet acteur Frits Lambrechts in een ludiek filmpje uitleggen hoe stemmen per post werkt. De partij vraagt lezers het filmpje te delen met anderen. Op die manier wil de SP voorkomen dat poststemmen die op de partij zijn uitgebracht ongeldig worden verklaard. Opvallend: de Partij van de Arbeid heeft een nagenoeg identiek filmpje met PvdA-coryfee Job Cohen in de hoofdrol.

De Partij voor de Vrijheid is met 52 mails sinds begin december de fanatiekste zender van nieuwsbrieven. Meestal zijn het bondige mails met één of meerdere filmpjes. De nieuwsbrief van afgelopen donderdag vormde geen uitzondering: „De PVV krijgt geen cent subsidie. Steun ons met onze campagne, nog een dag of tien tot de stembussen opengaan! Iedere donatie is welkom. Veel dank alvast!”

Twee weken voor de verkiezingen komt GroenLinks-campagnemedewerker Alisja Winkel met een persoonlijk verzoek: ze heeft hulp nodig bij het verspreiden van de GroenLinks-boodschap. „Als online campaigner zet je je op verschillende manieren elke dag een paar minuten in voor GroenLinks”, schrijft Winkel. „Soms deel je iets op social media, of ga je het gesprek aan over het klimaat in je directe omgeving.” De beloning: toegang tot een Q&A met lijsttrekker Jesse Klaver.

Foto Rein Wieringa

De VVD stuurde zes mails sinds begin december. Vijf daarvan waren uitnodigingen om te kijken naar een online gesprek tussen partijleider Mark Rutte en een beroepsgroep. Agenten, studenten, zorgpersoneel en horecamedewerkers mochten al met de demissionair premier praten. De nieuwsbrieflezers mochten tijdens het gesprek vragen stellen via de chat.

Bij1 heeft iets bedacht waarmee kiezers op Facebook kunnen laten zien dat ze stemmen op deze partij. Er is een speciaal kader met het partijlogo ontworpen dat kan worden toegevoegd aan een profielfoto. Ook andere partijen hebben dit campagne-tooltje ontdekt. Bij GroenLinks verschijnt bij profielfoto’s de slogan ‘Meer Toekomst Meer GroenLinks’, bij het CDA is dat ‘Ik stem Wopke’ en bij de VVD ‘Samen sterker verder’.

De Partij voor de Dieren heeft voor elke kiezer een ‘persoonlijk’ filmpje gemaakt. Althans, dat claimt de partij in een van de zes nieuwsbrieven sinds december. Het persoonlijke aspect van het filmpje is je naam, die je van tevoren moet invullen en die vervolgens in het filmpje verschijnt. Vervolgens vertelt actrice Georgina Verbaan wat volgens haar de oorzaak van het coronavirus is, en welke partij daar iets aan doet - de Partij voor de Dieren dus, volgens Verbaan.

De meeste kieshulpen hebben twintig à dertig stellingen nodig om tot een stemadvies te komen, de ChristenUnie doet het in zeven stellingen. Die zijn zo geformuleerd dat ze vrijwel onvermijdelijk leiden tot het advies om op de ChristenUnie te stemmen. Wie het met alle zeven stellingen oneens is, krijgt een verontwaardigde Gert-Jan Segers te zien, die zegt: „Ik denk niet dat je serieus bent geweest, of er is iets gruwelijk misgegaan.”

GroenLinks laat klimaatplannen VVD doorrekenen

GroenLinks heeft een externe partij ingeschakeld om de klimaatplannen van de VVD te laten doorberekenen. GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt dinsdag in een interview met NRC de resultaten van een „gerenommeerde bureau” aan het einde van de week te verwachten. In tegenstelling tot onder meer CDA, GroenLinks en D66 heeft de VVD de klimaatplannen niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving.

De liberalen laten geen extra berekening uitvoeren omdat ze naar eigen zeggen het beleid uit het vorig jaar bereikte Klimaatakkoord willen uitvoeren - en dat is al uitgerekend. Klaver neemt geen genoegen met die uitleg. „Je hoeft niet op alle onderwerpen snoeihard te zijn, op het klimaatbeleid van Rutte en de VVD wel. En terecht! Hij laat z’n programma niet doorrekenen en heeft geen oplossingen.”

Lees ook het hele interview met Jesse Klaver: ‘Wat ik niet wil verliezen, is wie ik ben’

Twitter plaatst waarschuwingslabel bij tweet Baudet

Twitter heeft maandagavond een tweet van Thierry Baudet voorzien van een waarschuwing. De lijsttrekker van Forum voor Democratie (FVD) had een bericht geplaatst waarbij hij de werking van coronavaccins in twijfel trok. Dat bericht bevat volgens Twitter misleidende informatie. Het is voor het eerst dat het Amerikaanse bedrijf ingrijpt bij tweets van een Nederlandse politicus.

In een reactie veroordeelt Baudets partij de waarschuwing. FVD noemt het censuur: „Als dat geen buitenlandse inmenging in de Nederlandse democratie is, wat dan wel?” Hoewel de tweet van Baudet niet is verwijderd, is het niet langer mogelijk om op het bericht te reageren. Daarnaast kan de tweet niet langer geliket of geretweet worden.

Rondom het presidentschap van Donald Trump waarschuwde Twitter regelmatig voor desinformatie in diens berichten. Zo claimde Trump dat het coronavirus slechts een griepje was en dat er sprake was van fraude in de nasleep van de presidentsverkiezingen in de VS. In januari van dit jaar werd de oud-president helemaal van Twitter verbannen, nadat hij de regels van het sociale mediaplatform bleef breken.

‘PvdA’er Akdogan belaagd tijdens campagnevoeren in Utrecht’

Kandidaat-Tweede Kamerlid Alptekin Akdogan (PvdA) is zondag belaagd toen hij bezig was met het ophangen van campagneposters in Utrecht. Dat heeft Akdogan maandag bekendgemaakt op Twitter. De nummer 25 op de lijst van de Partij van de Arbeid stelt dat een man de net opgeplakte posters wilde verwijderen. Toen Akdogan hem daarop aansprak zou de man hem fysiek aangevallen hebben. Het is onduidelijk hoe de politicus eraan toe is.

Akdogan heeft inmiddels aangifte gedaan en heeft contact met de gemeente Utrecht. Hij schrijft erg geschrokken te zijn. „Je verwacht niet dat dit gebeurt in ons land en zeker niet in de stad waar ik geboren en getogen ben.” De PvdA’er stelt wel door te gaan met campagnevoeren. „Het is voor iedereen belangrijk dat je zonder intimidatie je mag uitspreken voor datgeen waar je voor staat.”

Posters beklad
Niet alleen in Utrecht bemoeien mensen zich met de campagneposters. Ook elders in het land zijn verkiezingsborden de afgelopen tijd beklad en vernield. Op sommige posters zijn hakenkruizen en hitlersnorren getekend. Verschillende burgemeesters hebben zich maandagmiddag tegenover persbureau ANP uitgesproken over de acties. Zo noemde burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch het „onsmakelijk” en „walgelijk” dat sommige campagneposters zijn beklad met hitlersnorretjes. Jack Mikkers van Den Bosch zei dat „mensen die zich beschikbaar stellen voor het publieke ambt niet op die manier beschadigd mogen worden”.

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht stelde dat deze vorm van vandalisme niet te voorkomen is. „Wij hebben niet bij elk verkiezingsbord een agent staan”, aldus de burgermoeder. Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zei dat in zijn stad wel „een enkeling” is opgepakt voor het vernielen van de borden. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven lijkt zich minder zorgen te maken over de bekladdingen en zei tegen ANP dat de acties niet „groter gemaakt” moeten worden en dat ze veelal het gevolg zijn van „verveling en irritatie”.

Een verkiezingsbord in Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Pieter Omtzigt schreef het populairste politieke boek

Het boek ‘Een nieuw sociaal contract’ van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is sinds zijn publicatie vorige maand achttienduizend keer verkocht, laat uitgeverij Prometheus weten. Met dat verkoopcijfer eindigt het bovenaan de lijst van achttien boeken door en over landelijke politici die in het afgelopen halfjaar uitkwamen.

Omtzigt doet in zijn boek tien aanbevelingen om de rechtsstaat te verbeteren. Hij schreef het terwijl hij bezig was met de Toeslagenaffaire. „Omdat die affaire een breder probleem blootlegt”, zegt hij tegen Het Parool. „Het mechanisme van macht en tegenmacht is uitgehold. Dus ik dacht: ik haal nog een paar keer diep adem en schrijf op wat we moeten doen.”

Vijf uitgeverijen wilden hun verkoopcijfers niet bekendmaken. Het boek van Sadet Karabulut en Guido van Leemput is gratis beschikbaar. Hoe dan ook is het duidelijk dat Pieter Omtzigt op dit moment de bestverkopende politicus is, omdat hij afgelopen week op de tweede plek in de lijst van landelijke bestsellers stond.

Vrijdag publiceerde demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus een nieuw boek getiteld ‘De weerloze samenleving’, waarin hij pleit voor meer langetermijndenken in het landsbestuur. Komende maanden verschijnen er nog tenminste drie boeken over de Haagse politiek, geschreven door Wilma Borgman, Lenny Vulperhorst en Rudie Kagie. Die gaan respectievelijk over Mark Rutte, de VVD en de SP.

Omtzigt tijdens het eerste lijsttrekkersdebat begin februari. Foto Bart Maat/ANP

Briefstemmen met verkeerd retouradres worden doorgestuurd en geteld

Briefstemmen die naar de verkeerde gemeente zijn gestuurd, worden naar de juiste ontvanger doorgestuurd en zullen worden meegeteld. Dat laat het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten, na berichten van Omroep Gelderland en meerdere gemeenten over enkele honderden verkeerd geadresseerde stembiljetten.

Omroep Gelderland meldde eerder op maandag dat driehonderd stemgerechtigden in Barneveld een retourenveloppe hebben ontvangen met het adres van de gemeente Wageningen in plaats van dat van de eigen gemeente. Ook in Vaassen ging het fout: daar ontvingen vierhonderd inwoners materiaal dat naar Hattem wordt gestuurd, in plaats van naar de gemeente Epe waar Vaassen onder valt. Deze brieven zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeleverd.

De fout in Epe werd al vorige week donderdag duidelijk, waarna een bericht op de website van de gemeente verscheen. De gemeente noemde de fout „heel vervelend” en riep stemgerechtigden op contact op te nemen zodat zij een nieuwe retourenveloppe kunnen ontvangen.

Het gaat om briefstemmen voor zeventigplussers. Zij mogen dit jaar vanwege de coronacrisis hun stem per brief uitbrengen; het via de post stemmen moet voorkomen dat stemmers uit de kwetsbare groep besmet kunnen raken in het stemlokaal. Deze stemgerechtigden krijgen twee keer post. In de eerste enveloppe zit hun stempas en in de tweede het briefstembiljet, een envelop daarvoor en een retourenvelop. In de retourenvelop gaan het ingevulde stembiljet en de ondertekende stempas. Kiezers kunnen tot 12 maart hun stem met de post versturen. Briefstemmen is ook mogelijk, zoals al jaren het geval is, voor kiezers die buiten Nederland wonen.

Een vrouw in Deventer toont haar briefstempas. Foto Vincent Jannink/ANP

Wat willen politieke partijen? Bekijk de NRC Stemhulp

Geen stemadviezen, maar wel inzicht in de plannen van politieke partijen. NRC stelde een stemhulp samen die de programma’s van vijftien politieke partijen per thema samenvat.

Wat voor klimaatbeleid willen D66 en ChristenUnie voeren? Wat moet volgens de PVV en de SP gebeuren op het gebied van landbouw en voedsel? En welk onderwijsbeleid staan VVD en CDA voor? Lees in de stemhulp meer over de raakvlakken en de kloven tussen verschillende politieke partijen.

Gebruik hier de NRC Stemhulp

Meerderheid Partij voor de Dieren-kiezers wil geen compromis over dierenwelzijn

Een meerderheid van de kiezers van de Partij voor de Dieren vindt dat geen enkele concessie mag worden gedaan op het gebied van dierenwelzijn, mocht de partij meedoen aan formatiegesprekken. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder de achterban van de partij. 59 procent is het met die stelling eens. Een kleiner percentage, 29 procent, vindt dat de partij juist wel bereidheid moet tonen om water bij de wijn te doen.

Lijsttrekker Esther Ouwehand heeft tijdens deze campagneperiode gezegd dat haar partij klaar is om te regeren. Een meerderheid van de kiezers van de Partij voor de Dieren ziet volgens het onderzoek van EenVandaag liever dat de partij invloed uitoefent vanuit de oppositie dan dat ze inbindt wat dierenrechten betreft. Maar liefst 95 procent van de ondervraagden vindt dat de partij het de afgelopen vier jaar vanuit de oppositie goed heeft gedaan. Slechts 13 procent verwacht dat de partij na de Tweede Kamerverkiezingen mee gaat regeren, vooral omdat de ondervraagden ervan uitgaan dat andere partijen niet willen opschuiven richting de standpunten van de Partij voor de Dieren.

Ouwehand zei in december tegen NRC dat ze het wel voor zich zag: haar partij die meedoet aan het eerste groene kabinet van Nederland. „We zijn echt bereid om te praten, maar houden ook vast aan onze idealen. Ons belangrijkste breekpunt is de transitie in de landbouw. We willen dat er fors minder dieren worden gefokt, dan neemt de veestapel vanzelf af.”

Lees ook: ‘We staan open voor een groen en progressief kabinet’

Lijsttrekkers maken hun eigen pagina’s bij De Telegraaf

De Telegraaf heeft in de maandagkrant traditiegetrouw pagina’s vrijgemaakt voor de lijsttrekkers van de vijf grootste partijen in de peilingen. Zij mochten een dag hoofdredacteur zijn en zelf bepalen wat er in een deel van de krant stond. Het is de vijfde keer dat het dagblad dit organiseert. Lezers kunnen daardoor lezen wat Lilianne Ploumen (PvdA), Wopke Hoekstra (CDA), Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Sigrid Kaag (D66) bezig houdt.

De politici maken van de gelegenheid vooral gebruik om hun campagneboodschappen te herhalen. Rutte wil „samen sterk verder” en Wilders pleit nog eens voor het de-islamiseren van Nederland. Ook wil hij structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel. Daar is ook Ploumen voor, die daarnaast meer geld wil voor agenten en leraren.

Kaag wil haar ervaring van dertig jaar internationale topfuncties nu inzetten voor Nederland. Schrijver Kluun schrijft in een column dat hij voor haar gaat stemmen en pleit ervoor dat de politiek in Nederland feminiseert. Hoekstra zet „doorpakkers” in crisistijd in de spotlights, onder wie coronaminister Hugo de Jonge.

Wilders en Ploumen kiezen voor een aanval op Rutte. Wilders doet dat met een tekening van de demissionair minister-president als Pinokkio, met daarnaast een „top 5 slecht nieuws” uit de tijd dat Rutte premier was. Op de eerste plek staat dat Rutte, volgens Wilders, 750.000 niet-westerse immigranten tot Nederland heeft toegelaten. Ploumen zegt dat een stem op Rutte een stem op een wolf in schaapskleren is. „Het ziet er allemaal zacht en pluizig uit, maar aan het eind van het liedje is net als bij Roodkapje je grootmoeder de klos.” Daarmee doelt ze onder andere op de economische gevolgen van de coronacrisis.

De lijsttrekkers hebben elk hun eigen voorpagina gekregen. Foto De Telegraaf

Wie doorbreekt de verlamde verkiezingscampagne?

Hoewel er tussen de politieke partijen die het tegen elkaar opnemen in de Tweede Kamerverkiezingen genoeg verschillen zijn, lijkt het politieke debat vlak anderhalve week voor de verkiezingen verlamd geraakt, zo schrijven politiek redacteuren Lamyae Aharouay en Mark Lievisse Adriaanse. Partijprofilering op andere gebieden dan het coronavirus lijkt moeilijk te zijn; campagneteams vrezen dat er voor andere ideeën geen ruimte is.

Dit weekend besloot het kabinet over het versoepelen of behouden van de huidige coronamaatregelen en komende woensdag debatteert de Kamer over het coronabeleid. Een cyclus in het coronabeleid die we het afgelopen jaar vaker zagen, maar ditmaal komt deze op het moment dat onvrede over de maatregelen groeien en het vertrouwens in het kabinet daalt. Breken deze ontwikkelingen de campagne de komende week op?

Lees ook het hele artikel: Wie doorbreekt de verlamde campagne?

Nieuwe stemlocaties om coronaregels: trailers, tenten en stemstraten

Om de aankomende Tweede Kamerverkiezingen veilig te laten verlopen, worden door het hele land op creatieve wijze stemlocaties opgetuigd. Zo gaat onder meer de gemeente Utrecht rondrijden in een mobiele verkiezingstrailer. Op meerdere plekken in het land worden in de buitenlucht tenten neergezet waar kiezers hun stem kunnen uitbrengen, zo meldt persbureau ANP zondag. Met het oog op de coronamaatregelen zijn sommige gebruikelijke stembureaus dicht, zoals een deel van de verpleegtehuizen en basisscholen.

In sommige plaatsen wordt het mogelijk om een stem vanuit de auto uit te brengen. Onder meer in Utrecht, Enschede, Amsterdam en Rotterdam worden hiertoe drive-through-stemlocaties ingericht. Naast de bestuurder mogen er in deze stemstraten geen andere volwassenen in de auto zitten, om de stemvrijheid en het stemgeheim te waarborgen. Sommige van deze straten zijn ook per fiets te bezoeken.

De nieuwe stemlokalen moeten ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier kan stemmen. Door ongeschikte stembureaus te ondervangen met nieuwe, veiligere locaties blijft het landelijk totaal aantal stemlokalen naar verwachting op peil, liet het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder weten. Verder kunnen zeventigplussers per post stemmen, komen er extra mogelijkheden om anderen te machtigingen en kunnen kiezers dit jaar op drie verschillende dagen gaan stemmen, in plaats van slechts op één.

Een stemlocatie in Rotterdam wordt voorzien van schermen met oog op de coronaregels. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit verkiezingsblog

De komende weken houdt NRC in dit blog het laatste nieuws bij over de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Het zullen gezien de coronacrisis geen gewone verkiezingen worden. Om drukte te voorkomen kan dit jaar op drie dagen worden gestemd: in alle gemeenten gaat minstens één stemlokaal ook open op 15 dan wel 16 maart. Verder kunnen mensen ouder dan zeventig jaar ook per brief stemmen en mogen alle kiezers een extra volmachtsstem uitbrengen. Kiezers mogen dit jaar bovendien het rode stempotlood mee naar huis nemen.

Lees hier het vorige verkiezingsblog terug