Zeker tien doden door bomaanslag restaurant in Mogadishu

Somalië Door een zelfmoordaanslag op een restaurant kwamen zeker tien mensen om het leven. De aanslag is nog niet opgeëist. De politie acht de radicaal-islamitische terreurbeweging Al-Shabaab verantwoordelijk.
Een luchtfoto van de haven van Mogadishu.
Een luchtfoto van de haven van Mogadishu. Foto Daniel Irungu / EPA

Een bomaanslag op een restaurant in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft vrijdagavond aan zeker tien mensen het leven gekost. Ook raakten meer dan dertig mensen gewond, meldt persbureau AP. De autoriteiten houden rekening ermee dat het dodental verder oploopt.

De explosie werd veroorzaakt door een autobom. Volgens een ooggetuige kwam een auto hard aanrijden richting restaurant Luul Yemeni in de buurt van de haven in de stad op het moment dat veel mensen daar aan het eten waren. „Ik was onderweg naar het restaurant, maar rende terug toen de explosie plaatsvond”, zegt een ooggetuige tegen Reuters. Zeker één gebouw stortte in door toedoen van de explosie. Gevreesd wordt dat mensen vastzitten onder het puin. De politie heeft het gebied afgezet om onderzoek te doen.

Vooralsnog is de aanslag niet opgeëist. Een woordvoerder van de politie houdt de radicaal-islamitische terreurbeweging Al-Shabaab verantwoordelijk. Deze terreurgroep pleegt regelmatig aanslagen in Somalië. Vorig jaar pleegde Al-Shabaab ook al een aanslag op het restaurant. Begin februari kwamen bij een aanslag van Al-Shabaab op een hotel in Mogadishu nog negen mensen om het leven, onder wie de voormalige generaal en minister van Defensie Mohamed Nur Galal.