CBS: sterftecijfer van vorige week ligt onder verwachting voor periode

Medewerkers op de speciale Covid-ic afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Medewerkers op de speciale Covid-ic afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Foto Bart Maat/ANP

In de laatste week van februari zijn naar schatting ruim 3.200 mensen overleden. Dat zijn er bijna driehonderd minder dan een week eerder (3.491 sterfgevallen) en het zijn er ook minder dan werd verwacht voor deze periode. De schatting van de sterfte in week 8 zit ruim tweehonderd sterfgevallen onder de prognose, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige sterftecijfers.

Volgens cijfers van het CBS nam in deze periode (22 tot en met 28 februari) vooral de sterfte onder mensen van 80 jaar of ouder en onder mensen die langdurige zorg hebben, af. Er overleden naar schatting ruim 1.800 mensen van 80 jaar of ouder, ruim 950 mensen van 65 tot 80 jaar en ruim 400 mensen jonger dan 65 jaar.

Sinds week 39 van 2020 (de periode 21 september tot en met 27 september 2020) lag de wekelijkse sterfte steeds hoger dan verwacht. In week 7 van dit jaar lag de sterfte ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor deze periode. Het verwachte aantal overledenen, dat uitgaat van een situatie wanneer er geen corona-epidemie was geweest, wordt geschat op basis van de data van sterfte in de jaren 2015-2019.

Het CBS baseert zich bij berichtgeving over de voorlopige sterftecijfers op dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het statistiekbureau ontvangt. Die berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak, maar die informatie kan het CBS later achterhalen via doodsoorzakenverklaringen. Voor alle overledenen tot en met oktober 2020 is de doodsoorzaak bekend, laat het bureau weten. Uit die dataset blijkt dat van maart tot en met oktober 2020 bijna 13.000 mensen waren overleden aan Covid-19. In de eerste coronagolf en in de eerste zes weken van de tweede golf kan de oversterfte volledig worden toegeschreven aan het nieuwe coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CBS: sterftecijfer van vorige week ligt onder verwachting voor periode