Brieven

Brieven NRC Handelsblad 5/3/2021

WK Qatar

Compenseer arbeiders

Gaan we nog voetballen in Qatar, is de discussie. Jazeker, roep ik dan, de doden worden niet meer levend als we uit Qatar wegblijven. Wat we wel moeten doen is de opbrengst van het toernooi verdelen onder de arbeiders en de nabestaanden van hen die omkwamen. Minus de reële kosten die voor het toernooi door alle deelnemers zijn gemaakt. Dan doen we echt iets aan het onrecht dat daar is gebeurd. De voetbalbonden zijn medeverantwoordelijk, het is niet meer dan billijk dat zij een bijdrage leveren. Zo’n oplossing kan iets van voldoening geven op het veld en bij de kijkers thuis. Een minuut stilte bij aanvang van het WK zou ook niet misstaan.

Het mogen geen spelen zijn waar dit drama naar de achtergrond verdwijnt omwille van het geld. Integendeel, geef het leed een plek en deel wat er te delen valt.

De Lier

Museum Het Valkhof

Een lelijke eend

Best begrijpelijk dat de Nijmeegse gemeenteraad twijfels had met de renovatie van Museum Het Valkhof (VVD Nijmegen ziet weinig in financieren van Het Valkhof, 3/2). Vanaf de opening is het museum een lelijke eend. Het ontwerp was tweede keus: de eerste keus was te duur. Zie de foto bij het artikel: de schuin uitstekende delen in de horizontale, zwembadgroene gevel zijn te subtiel om deze spannend te maken en het geheel oogt saai. Wat je op de foto niet ziet is dat de gevelbekleding lelijk verweert zodat na renovatie meteen de volgende gepland moet worden. Na binnenkomst moet je voor de tentoonstellingen via een soort over-je-eigen-voeten-struikelende-trap naar boven of voor de garderobe via een steile trap vol bijna-doodervaringen naar beneden. Mooi zijn de golvende plafonds, het licht en het uitzicht op de bovenverdieping, waar je dan niets aan hebt want je gaat meteen de tentoonstellingsruimte in, waar je tenslotte voor komt. De collectie is voortreffelijk, daar gaat het niet om, maar hoe maak je van deze lelijke eend ooit een mooie zwaan?

Nijmegen

Cryptovaluta

Maak einde aan bitcoin

Michiel Souren stelt bitcoin in zijn opinieartikel voor als een goed alternatief voor het bestaande financiële systeem, als een middel is „om niet slapend arm te worden” (2/3). Het artikel past bij de pleidooien vanuit Silicon Valley om alles aan hen en de technologie over te laten. Daarbij wordt vergeten dat alle investeringen vanuit de centrale banken, die mede tot de negatieve rente leiden, dienen om mensen en bedrijven te redden. Bitcoin is inderdaad handig voor mensen die liever geen belasting betalen en voor afpersers, want het is niet voor niets dat deze altijd in bitcoin willen worden betaald. De wijze waarop Souren probeert de milieuschade van het delven van bitcoins te minimaliseren doet lachwekkend aan. Gelukkig lezen we in het Economie-katern hoe de vork werkelijk in de steel zit (China gaat ‘bitcoinmijnen’ sluiten, 2/3). In het artikel wordt gemeld dat het delven inmiddels ongeveer evenveel energie kost als Chili jaarlijks gebruikt. De CO2-voetafdruk die ermee gepaard gaat is te vergelijken met die van Nieuw-Zeeland. Anders dan Souren suggereert, wordt de elektriciteit vooral opgewekt door middel van steenkool. De Chinese regering wil nu het delven van bitcoins verbieden en wat mij betreft is dat een goed idee dat navolging verdient.

economisch geograaf, Universiteit Utrecht

Woord

Vulvalip is beter

Een leuke Franse film, gezien op TV5, had onder andere als onderwerp de naamgeving van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Na een vrolijke discussie was men het erover eens dat vulve, Frans voor vulva, er een prachtig woord voor is. In het verlengde hiervan is het woord vulvalip een beter woord voor schaamlip, naar mijn idee, dan venuslip, trotslip of liefdeslip (Is er iets om je voor te schamen, dan?, 2/3). Het is namelijk geen opleukend woord maar een feitelijke benaming.

Feerwerd

Correcties/aanvullingen

Denemarken

In De ongelegen herinnering aan het Duitse Rijk (3/3, p. 19) stond dat de oorlog die Bismarck voerde tegen Denemarken in 1862 was. Die was in 1864.