Australië vraagt Europese Commissie geblokkeerd vaccinexport te herzien

De Australische regering wil dat de Europese Commissie een besluit van Italië, om een exportlading coronavaccins met bestemming Australië te blokkeren, herziet. Op donderdag blokkeerde Italië de export van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin. De Europese Commissie steunde Italië hierin.

Volgens de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt is de kwestie bij „meerdere kanalen bij de Europese Commissie aan de orde gesteld”. Voorlopig loopt de vaccinatiecampagne in Australië nog geen vertraging op, maar toch hoopt de regering dat de EU het besluit herziet. In totaal heeft het land 53,8 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin besteld, waarvan 50 miljoen door een lokaal Australisch bedrijf geproduceerd zullen worden.

Italië maakte bij het blokkeren van de export gebruik van noodmaatregel van de Europese Commissie, waarbij fabrikanten met een leveringscontract met de EU alle verzendingen van vaccins naar landen buiten de EU kenbaar moeten maken aan zowel de nationale autoriteiten als de Europese Commissie.

In het uiterste geval kan een land een export blokkeren; Italië was donderdag de eerste EU-lidstaat die dit deed. De maatregel is in het leven geroepen omdat onder meer AstraZeneca haar contractverplichtingen met de EU niet nakomt en minder vaccins levert dan afgesproken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: CBS: sterftecijfer van vorige week ligt onder verwachting voor periode