WHO: opleving coronavirus in Europa na weken van afname aantal besmettingen

Duitse zorgmedewerkers wachtten eind december op het begin van de vaccinatiecampagne in hoofdstad Berlijn.
Duitse zorgmedewerkers wachtten eind december op het begin van de vaccinatiecampagne in hoofdstad Berlijn. Foto Markus Schreiber / AP

Europa heeft na zes weken van afname weer te maken met een opleving van het coronavirus. Dat zei de directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ,Hans Kluge, donderdag tijdens een persconferentie. Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Met name in Midden- en Oost-Europa stijgt het aantal positieve testuitslagen, aldus Kluge. In een aantal West-Europese landen was het aantal besmettingen al hoog. Evengoed lopen daar de cijfers ook op, zo laat de WHO-directeur weten.

Volgens Kluge moeten Europese overheden „terug naar de basis”: het terugdringen van hoge besmettings- en ziekenhuisopnamecijfers, onder meer door veel te testen, door besmette mensen te isoleren en door de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook zouden overheden hun bevolkingen meer moeten aanmoedigen zich aan de maatregelen te houden. En ze dienen ‘coronamoeheid’ aan te pakken. Kluge preciseerde niet hoe dat gedaan kan worden.

„Onze ziekenhuizen en zorgmedewerkers staan voortdurend onder druk”, aldus Kluge. De Europese zorgsystemen zouden ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie „niet in deze situatie moeten verkeren”. Verder bemerkt Kluge veel solidariteit tussen buurlanden wat coronazorg betreft.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland gaat ook 65-plussers met AstraZeneca-vaccin inenten