Provincie wil dat Microsoft bouw datacenter staakt

Noord-Holland Volgens de provincie Noord-Holland zijn de vergunningen voor een nieuw datacenter van Microsoft niet in orde.

De provincie Noord-Holland wil dat het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft de bouw van een datacenter in de Kop van Noord-Holland staakt omdat de benodigde vergunningen ervan niet in orde zouden zijn.

De provincie start hiervoor een zogeheten handhavingsprocedure tegen Microsoft. Dat heeft het provinciebestuur dinsdag besloten, zo staat in een woensdag gepubliceerde besluitenlijst. Het doel van de handhaving is dat de bouw in de Wieringermeerpolder wordt gestaakt tot de benodigde papieren in orde zijn.

Het provinciebestuur is van mening dat het zelf bevoegd is te beslissen over deze vergunningen en is daarbij in onmin geraakt met het college van wethouders van de gemeente Hollands Kroon, waar het datacenter van Microsoft moet verrijzen.

Afgelopen november werd duidelijk dat Microsoft aan de bouw was begonnen zonder dat de benodigde omgevingsvergunning was afgegeven. Die vergunning zou volgens de gemeente op korte termijn worden verstrekt. De gemeente blijft volhouden dat zij daartoe bevoegd is. Microsoft zegt dat er vooralsnog alleen voorbereidingen werkzaamheden worden verricht en dat daarover is overlegd met de gemeente: „De daadwerkelijke bouw begint pas als alle vergunningen verleend zijn.”

Landbouworganisatie LTO stelde vorig jaar dat de gemeente hiermee afwijkt van de gang van zaken op andere plekken in Nederland. Daarbij is gebruikelijk dat de provincie vergunningen afgeeft als het gaat om zware industriële complexen zoals datacenters. Het provinciebestuur schrijft woensdag bij zijn besluit dat de gemeenteraad van Hollands Kroon per brief zal worden geïnformeerd over de handhavingsprocedure en wil „uiteindelijk bij de rechter, duidelijkheid verkrijgen voor deze casus en vergelijkbare situaties”.

De komst van nieuwe datacentra van Microsoft en Google naar Hollands Kroon verdeelt de lokale politiek al jaren. Volgens critici heeft het aantrekken van datacenters door plattelandsgemeentes landelijke gevolgen. Zij stellen dat deze buitenlandse bedrijven massaal Nederlandse groene stroom opkopen, terwijl de subsidie daarbij wordt opgebracht door kleine verbruikers, zoals lokale ondernemers en burgers. Naar hen zou „nog geen wattuur” van de groene stroom gaan, terwijl ze wel de windmolens „voor hun neus” krijgen, zei secretaris Arjen Voogt van de lokale partij Anders! in juni tegen NRC. De Wieringermeerpolder is daarnaast volgens verschillende critici verworden tot een rommelig, industrieel productielandschap.