Plek waar nieuwe luchthaven Lissabon moet komen, blijft rustgebied van grutto

Een grutto.
Een grutto. Foto Getty Images

Op de plek waar de nieuwe luchthaven van Lissabon zou moeten verrijzen, vliegen vooralsnog alleen vogels. Met dank aan de grutto, die de aanleg van het nieuwe vliegveld bij de Portugese hoofdstad tegenhoudt.

De Portugese luchtvaartautoriteit heeft de bouwaanvraag afgewezen na bezwaren van natuurorganisaties, meldde het dinsdag op zijn website. Nederlandse en Portugese vogelbeschermers kwamen vorig jaar samen in actie tegen het plan voor het vliegveld dicht bij het winterse rustgebied van de grutto’s, aangezien de trekvogels in Nederland broeden.

Zo’n vijftigduizend grutto’s vliegen jaarlijks vanuit Nederland via Portugal naar West-Afrika. In het voorjaar maken zij de omgekeerde reis. In het Portugese drasland komen de vogels op krachten voor het voorjaar, wanneer zij zich voortplanten. Dat gebeurt vooral in Noord- en Zuid-Holland en Friesland, waar zo’n 85 procent van de gruttopopulatie broedt. Volgens de Nederlandse vogelbescherming is het Portugese rustgebied van „uitzonderlijk groot belang voor vrijwel alle in Nederland broedende grutto’s”. Naast grutto’s overwinteren in het gebied honderdduizenden watervogels, waaronder flamingo’s en kluten.

Het vliegveld is bedoeld als alternatief voor het nationale vliegveld Humberto Delgado en zou op zo’n tien kilometer van het gebied verrijzen, bij het plaatsje Montijo aan de oevers van de Taag. Het ministerie van Infrastructuur liet eerder weten dat „geen enkele studie” aangaf dat de beoogde locatie van het vliegveld „van negatieve invloed zal zijn op het leven van de vogels in het gebied”. De luchthaven zou goed zijn voor ruim tienduizend structurele banen, in de regio die kampt met een structureel hoge werkloosheid. (NRC)