In beeld

Leger en politie Myanmar schieten steeds meer demonstranten neer

Van één naar drie. Van drie naar achttien. Van achttien naar achtendertig doden. Het leger en de politie schieten steeds meer onschuldige demonstranten neer in Myanmar. Woensdag was de dodelijkste dag van de protesten tot nu toe, met zeker achtendertig slachtoffers. Zeer waarschijnlijk ligt het dodental hoger, omdat niet alle doden meteen geïdentificeerd kunnen worden en sommige gewonden later aan hun verwondingen bezwijken.
Demonstranten gebruiken de rook van brandblussers om het zicht van sluipschutters van de politie en het leger te blokkeren. Woensdag was de heftigste dag van de protesten tot nu toe. Naar verluidt vielen zeker 38 doden.
Foto STR / AFP
De demonstranten maken hun eigen schilden van hout of oude olievaten. CDM staat voor Civil Disobedience Movement, de stakingsbeweging die sinds de staatsgreep van 1 februari zich verzet tegen de militaire regering.
Foto STR / REUTERS
Door het hele land wordt geprotesteerd en vrijwel overal reageren de autoriteiten met geweld. Ze schieten met zowel rubberen als echte kogels. Deze confrontatie speelt zich af in Taunggyi, de hoofdstad van deelstaat Shan.
Foto STR / AFP
Arrestaties verlopen vaak hardhandig, demonstranten worden geschopt en geslagen. ‘Gewone’ demonstranten komen vaak na een dag of twee vrij, de leiders van de activisten worden langer vastgehouden, vaak zonder tenlastelegging.
Foto STR / REUTERS
De demonstranten die zijn doodgeschoten krijgen op of rond de plek van hun lot altaren als eerbetoon. Deze bloemen zijn voor Nyi Nyi Aung Htet Naing, een 23-jarige student die afgelopen zondag werd neergeschoten en de schotwond in zijn maag niet overleefde.
Foto Nyein Chan / EPA
Op dit beeld van filmmateriaal van persbureau AFP krijgt een gewonde eerste hulp. De beelden komen uit Dawei, in het zuiden van het land, waar ook bijna elke dag mensen de straat op gaan om te protesteren tegen de staatsgreep.
Foto via AFP
Al deze posters van legerbaas Min Aung Hlaing zijn bedoeld om politie en soldaten te vertragen in hun handelen, omdat ze niet op het hoofd van hun leider willen staan of eroverheen willen lopen.
Foto Lynn Bo Bo / EPA
Familie en vrienden van een jonge islamitische vrouw rouwen om haar dood in Mandalay, de tweede grootste stad van Myanmar. Het leger heeft de afgelopen weken een paar keer aangekondigd met geweld te gaan optreden. Dat weerhoudt veel demonstranten niet van prosteren.
Foto AP
De heftigste protesten in Yangon, de grootste stad van het land, doen zich de afgelopen dagen voor op min of meer dezelfde locaties in twee specifieke buurten. Het traangas drijft daar de woonblokken in.
Foto Sai Aung Main / AFP
Naast het aantal doden en gewonden loopt ook het aantal arrestaties flink op. Volgens de Verenigde Naties werden sinds begin februari ongeveer 1.200 mensen vastgezet, vaak zonder dat hun families daarna iets te horen kregen over hun welzijn of verblijfplaats.
Foto STR / AFP
De National League for Democracy van Aung San Suu Kyi won in november de verkiezingen met overmacht: de partij kreeg meer dan 80 procent van de stemmen. Op 1 februari, heel vroeg in de ochtend, heeft het leger haar gearresteerd en vervolgens afgesloten van de buitenwereld. Sindsdien is ze alleen afgelopen maandag via videoverbinding voor de rechter verschenen. Ze zou in goede gezondheid zijn.
Foto Kaung Zaw Hein / EPA
Het protestteken met drie vingers in de lucht komt oorspronkelijk uit de boeken en films van ‘The Hunger Games’. Eerder gebruikten demonstranten in Hongkong en Thailand hetzelfde gebaar.
Foto STR / AFP
In Mandalay vlucht een demonstrant voor het gerichte schieten van de ‘Tatmadaw’, zoals het leger heet in Myanmar. Verspreid over het land maken demonstranten barrières van van alles en nog wat, van autobanden tot houten schotten, teneinde het leger tegen te houden.
Foto STR / AFP
Leger en politie proberen fanatieke demonstranten aan te pakken met traangas en kogels. Naast de escalerende protesten is ook al weken een brede staking bezig van de Civil Disobedience Movement. Daardoor is het openbare leven (banken, openbaar vervoer) goeddeels stilgelegd.
Foto STR / AFP
Vanuit de internationale gemeenschap hebben vooralsnog vooral westerse landen gerichte sancties aangekondigd tegen de legerleiding. Als dat vanuit landen in de regio zou gebeuren, zou de legertop de pijn meer voelen, maar de kans dat de buurlanden (bijvoorbeeld Singapore, China, Thailand) tot sancties besluiten, is verwaarloosbaar.
Foto Kaung Zaw Hein