EU blokkeert voor het eerst export AstraZeneca

De eerste lading AstraZeneca-vaccins in Australië.
De eerste lading AstraZeneca-vaccins in Australië. Foto Edwina Pickles / EPA

De Europese Unie heeft voor het eerst de export van het coronavaccin AstraZeneca naar een land buiten de EU tegengehouden. Het gaat om een zending van 250.000 vaccins vanuit Italië, met bestemming Australië. Dat meldt The Financial Times donderdag.

De beslissing om de uitvoer te blokkeren werd genomen door Italië, waarna de Europese Commissie die heeft laten gelden. De Commissie had de beslissing van de lidstaat ongedaan kunnen maken, maar sinds een maand hanteert de EU een noodmaatregel, waarmee de export van coronavaccins beter gemonitord kan worden. Zo moeten bedrijven die aan de EU leveren een melding doen bij nationale autoriteiten als ze vaccins willen exporteren. Een exportverbod behoort vervolgens tot de mogelijkheden.

Onder meer AstraZeneca heeft al enkele tijd problemen afgesproken leveringen na te komen, waardoor vaccinatiecampagnes in EU-landen spaak dreigen te lopen. Dit terwijl de EU zelf investeerde in de productie van het vaccin. Om te zorgen dat EU-landen de vaccins krijgen die contractueel zijn afgesproken wil de EU harder gaan optreden.

Lees ook: EU wil uitvoer vaccins desnoods tegenhouden Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland gaat ook 65-plussers met AstraZeneca-vaccin inenten