Duitsland geeft ex-coronapatiënten één AstraZeneca-prik, ook 65-plussers krijgen vaccin

De Duitse vaccinatiecommissie Stiko heeft donderdag geadviseerd dat inwoners van Duitsland die in aanmerking komen voor het AstraZeneca-vaccin maar in de zes maanden ervoor besmet raakten met het coronavirus, slechts één dosis hoeven te krijgen. Gewoonlijk vereist het Brits-Zweedse vaccins twee doses om zo effectief mogelijk te zijn. Dat melden internationale persbureaus.

Daarnaast heeft de commissie donderdag besloten dat het vaccin van AstraZeneca en de University of Oxford ook toegediend kan worden aan mensen van 65 jaar en ouder. Ook mag de periode die tussen de twee prikken van het vaccin mag zitten, verlengd worden tot twaalf weten. Het Duitse ministerie volgt zeer hoogstwaarschijnlijk alle adviezen van de vaccinatiecommissie op.

Aanleiding voor de veranderingen in de vaccinatieprotocollen is nieuw internationaal onderzoek naar het betreffende vaccin. Zo concludeerde de Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England na een observationeel onderzoek dat het vaccin van Pfizer en AstraZeneca vergelijkbaar tegen ernstige Covid-19 beschermen bij mensen van 70 jaar en ouder, ook na één prik. Volgens Duitse media kan waarschijnlijk komende week begonnen worden met het vaccineren van 65-plussers met het middel van AstraZeneca.

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut werd eind januari voor alle volwassenen goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het Duitse gezondheidsinstituut RKI twijfelde toen over de inzet ervan bij 65-plussers, omdat volgens het instituut voor die leeftijdsgroep niet genoeg data was verzameld om de effectiviteit te kunnen beoordelen. De Duitse autoriteiten besloten het middel niet aan mensen van 65 jaar en ouder toe te dienen, terwijl dit in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk wel gebeurde.

In Nederland werd een vergelijkbaar advies door de Gezondheidsraad, om het middel niet aan 65-plussers toe te dienen, ook opgevolgd door het ministerie van Volksgezondheid. Woensdag werd bekend dat het ministerie de Gezondheidsraad nogmaals advies vraagt over het prikken van mensen van 65 jaar en ouder met het Brits-Zweedse middel.

Lees ook: Britse studie: vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen even goed tegen Covid-19 Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitsland gaat ook 65-plussers met AstraZeneca-vaccin inenten