Brieven

Brieven 4/2/2021

Intensieve menshouderij

Mag ik niet naar buiten?

Ik heb me geërgerd aan het interview met Ad Verbrugge. (Onze angst voor het virus geeft de staat te veel ruimte’, 28/2). Hij zegt: „In plaats van de hele economie op slot te gooien leek het me verstandiger en vooral ook rechtvaardiger ons primair op die kwetsbare groepen te richten (c.q. ouderen en mensen met ‘welvaartsziekten’). Probeer die groep in een zo gesloten mogelijke beschermende kring van

zorg te brengen.” Hoe gaat dat concreet? Ik ben 74 en redelijk gezond. Moet ik mij opsluiten in mijn huis, moeten de boodschappen mij worden gebracht, mag ik nergens meer heen, ook niet naar het museum of een concert? Mag ik niet meer eens in de 3 à 4 weken voor mijn kleinkinderen zorgen waar wij allemaal vreugde aan beleven en concrete steun aan hebben? Opdat de jongeren alles weer mogen waaronder (vind ik ook) de levensnoodzakelijke gang naar school ?

En die ‘intensieve mensenhouderij’ naar aanleiding van een proef in het Beatrixtheater in Utrecht, lijkt me een misplaatst etiket, om het voorzichtig te zeggen.

Feerwerd

Gender

Penis wordt niet geplet

Stel je eens voor: een sterilisatie bij mannen door het plaatsen van ijzeren spiraaltjes in de balzak. Het inbrengen in de mannelijke anus van een soort, op den duur vergroeiend, mandarijnennetje ter voorkoming van uitstulpende aambeien en het pletten van de penis tussen twee platen om onderzoek te verrichten op kanker. Ondenkbaar. Maar wel, een ijzeren veertje in de eileiders, een hierboven beschreven manier om baarmoederverzakking tegen te gaan en de tweejaarlijkse marteling die borstonderzoek heet. Wij vrouwen kunnen baren en dus veel meer pijn verdragen dan mannen, toch? Of speelt er iets anders en worden de ongemakken van vrouwen snel voor lief genomen en zijn alternatieven te duur of commercieel niet interessant?

Velp (Gld)

Verkiezingen

Rutte wil terecht door

Zeer vreemd dat Mark Rutte de opmerking van Kristie Rongen niet heeft zien aankomen. (Gedupeerde maakt het Rutte in tv-debat moeilijk, 01/03). Mocht Rutte weer zo’n vraag krijgen, dan kan hij zeggen dat hij anderen niet met de chaos wil laten zitten in ruil voor een dikke baan elders. Overigens mijn stem krijgt hij niet. Daarvoor is hij te weinig Europeaan, ik stem op VOLT.

Maastricht

Plannen op papier

Holle retoriek en kreten

In de ‘verkiezingsspecial’ Plannen op papier (27/02) dekt de vlag de lading niet. De titels van de „echte recensies over stijl en inhoud” van de verkiezingsprogramma’s verraden een referentiekader dat sneren uitdeelt behalve aan de verwoed aan een dood paard trekkende linkse progressieven die ideeën opvoeren van zo’n halve eeuw geleden. Waarom deze bijlage? Was het niet beter geweest te analyseren of de verkiezingsprogramma’s aangeven hoe het politieke bedrijf in Nederland en Europa eindelijk bevrijd kan worden van alle ellende zoals die naar buiten kwam in het onderzoek naar de Toeslagenaffaire? Dan kunnen holle retoriek en kreten als zinloos worden weggelaten.

Echt

Correcties/aanvullingen

Lijsttrekkers

In het artikel 10 keer een vrouw bovenaan de lijst(2/3, p. 10-11) staat onder het fotootje van Anna Zeven dat zij lijsttrekker is van Vrijheid & en Sociaal Nederland. Dat is onjuist. Zeven is van Lijst30.