Wij luisteren naar jongeren, zeggen acht kandidaat-Kamerleden

Het debat was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en zeven andere jongerenpartijen.
Het debat was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en zeven andere jongerenpartijen. Foto Rein Wieringa

Acht kandidaat-Kamerleden deden woensdagmiddag mee aan een verkiezingsdebat speciaal voor jongeren, dat woensdagavond via verschillende kanalen zal worden gestreamd. De politici van de VVD, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, CDA, ChristenUnie en DENK troffen elkaar in Nieuwspoort in Den Haag voor het debat. Het was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en zeven andere jongerenpartijen. Daar gingen ze in debat over onderwerpen die „belangrijk zijn voor jongeren”, aldus gespreksleider Eva Eikhout, programmamaakster van onder meer Weet wat je date (BNNVARA). Dat waren bijvoorbeeld klimaat, wonen en onderwijs.

Maar zoveel week het debat niet af van andere verkiezingsdebatten. Partijen kregen toch vooral de kans hun gebruikelijke standpunten naar voren te brengen. Ze illustreerden die met enkele voorbeelden van jongeren. „Jongeren van mijn generatie huren voor zes- à zevenhonderd euro een kamer van vijftien vierkante meter”, betoogde Julian Bushoff (PvdA). Zijn conclusie: huisjesmelkers moeten worden aangepakt.

De kandidaten spraken elkaar wel direct aan op de gevolgen voor jongeren als het ging om de vraag of de basisbeurs voor studenten opnieuw moet worden ingevoerd. Stephan van Baarle (DENK) viel Tweede Kamerlid Salima Belhaj hard aan op de steun die haar partij, D66, in 2014 gaf aan het kabinet-Rutte II om de studiefinanciering af te schaffen. Die steun heeft de partij inmiddels weer ingetrokken. „U heeft jongeren keihard laten vallen”, aldus Van Baarle. Belhaj wierp tegen dat haar partij deze keer een hogere beurs wil invoeren, en de generatie studenten die onder het leenstelsel viel wil compenseren.

Het debat zal vanavond worden gestreamd op de Facebookpagina’s van de jongerenorganisaties JOVD, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, DWARS, PINK!, CDJA, Perspectief en OPPOSITIE en is naar verwachting om 20.00 uur te zien op NPO Politiek.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: NOS: Politicus als medepresentator journalistieke programma’s is ‘onverantwoord’