NOS: ‘Onverantwoord’ dat politici journalistieke programma’s presenteren

De NOS vindt het „onverantwoord” dat omroep WNL politici laat fungeren als medepresentator in een journalistiek programma. Woensdagochtend mocht Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, het programma Goedemorgen Nederland deels presenteren. In die rol kondigde hij het NOS Journaal aan als het „fake news-journaal”.

Tegen persbureau ANP noemt een NOS-woordvoerder de aankondiging „extra bitter”, daarbij verwijzend naar de NOS-verslaggevers die geregeld agressief worden benaderd en beticht van het maken van nepnieuws. „Juist in een tijd waarin feiten en meningen door elkaar lopen, moet je als publieke omroep geen verwarring creëren en glashelder zijn over je rol in de samenleving”, aldus de woordvoerder.

In aanloop naar de verkiezingen is bij WNL dagelijks een lijsttrekker te gast als medepresentator van het ochtendprogramma. In de uitzending nam WNL-presentatrice Maaike Timmerman afstand van Baudets woorden. Ze zei onder meer dat hij daarmee bijdroeg aan polarisatie. Daarop reageerde de FVD-leider cynisch: „Heel goed van je.”

WNL is niet het enige medium waar politici in campagnetijd een journalistieke rol krijgen. De Telegraaf laat elke verkiezingen een speciale verkiezingskrant samenstellen, waarbij de lijsttrekkers als hoofdredacteur de inhoudelijke keuzes van hun katern mogen bepalen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Helft van woningzoekenden heeft problemen met vinden nieuwe woning