Kabinet vraagt Gezondheidsraad nog eens advies over inzet AstraZeneca bij 65-plussers

Ouderen worden gevaccineerd tegen het coronavirus op een GGD priklocatie in Helmond.
Ouderen worden gevaccineerd tegen het coronavirus op een GGD priklocatie in Helmond. Foto Rob Engelaar/ANP

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd nog eens te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca kan worden gebruikt bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van persbureau ANP. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad dit vaccin niet te gebruiken bij 65-plussers omdat het niet bekend is of het vaccin voldoende werkzaam is bij deze groep.

Het ministerie laat weten dat nieuwe internationale onderzoeken aanleiding zijn de Gezondheidsraad nog eens om advies te vragen. Zo stelden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese medicijnwaakhond EMA in hun advies geen leeftijdsgrens bij de inzet van het vaccin. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen stelde dat het vaccin effectief genoeg zou zijn en de Britse Oxford University en Zweedse farmaceut AstraZeneca keurden het middel ook voor alle leeftijden goed.

Landen beoordelen zelf hoe zwaar ze de hoeveelheid beschikbare informatie over de mate van bescherming laten meewegen in hun beleid. Ook de autoriteiten in onder andere Denemarken, Zweden, België, Duitsland en Noorwegen adviseerden AstraZeneca niet te gebruiken bij 65-plussers.

Lees ook: AstraZeneca-vaccin goedgekeurd, maar twijfel over werkzaamheid bij 65-plussers Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Risiconiveau in alle veiligheidsregio’s staat weer op ‘zeer ernstig’