Laatste nieuws coronacrisis

‘OMT-advies: versoepel regels rondom verpleeghuizen’

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Al 381 miljoen aan TVL-aanvragen uitgekeerd in eerste kwartaal

Zo’n 66.000 ondernemers hebben sinds 15 februari gebruikgemaakt van de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) voor het eerste kwartaal van 2021. Dat meldt persbureau ANP donderdagavond. De TVL kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Ondernemers die omzetverlies lijden door de coronacrisis en daardoor hun vaste lasten niet meer kunnen betalen komen in aanmerking voor de regeling. Er zijn inmiddels al ruim 36.000 aanvragen goedgekeurd. Zij kregen 381 miljoen euro toegekend.

Met 18.000 aanvragen komt het merendeel van de ondernemers uit de horeca. 10.000 aanvragen kwamen van ondernemers in de detailhandel. Ook duizenden kappers, schoonheidssalonhouders en sauna-eigenaren deden aanvragen. Sinds kort kunnen ook kleinere ondernemers gebruikmaken van de TVL-regeling. Wie minimaal 1,500 euro aan vaste maandlasten heeft, kan een aanvraag indienen.

Noordelijke ziekenhuizen schalen niet-acute zorg af

In het noorden van het land bereiden ziekenhuizen zich voor op een verdere toename van het aantal coronapatiënten. Dat meldt RTV Noord donderdagavond. Niet-acute zorg, zoals niet-spoedeisende operaties, wordt daarom uitgesteld.

Momenteel is de druk op de zorg in de ziekenhuizen al zeer hoog en de verwachting is dat dit de komende weken alleen maar zal toenemen. Per honderdduizend inwoners komen er momenteel in het noorden van Nederland 180 besmettingen bij per week. In Groningen ligt dat aantal met 214 gevallen per honderdduizend inwoners per week nog hoger.

Besmettingen in ziekenhuis Emmen

In Emmen heeft het Scheper-ziekenhuis, onderdeel van de zorggroep Treant, daarnaast te maken met een corona-uitbraak op twee afdelingen. Op de afdeling Longgeneeskunde en afdeling Geriatrie is bij achttien patiënten en elf medewerkers het coronavirus vastgesteld. Een van de besmette patiënten is inmiddels overleden, de andere patiënten liggen op de corona-afdeling. De afdelingen waar besmettingen zijn geconstateerd werken nu gescheiden van andere ziekenhuisafdelingen en besmette medewerkers zitten in thuisisolatie.

‘OMT: versoepel regels rondom verpleeghuizen’

De maatregelen omtrent bezoekers van verpleeghuizen moeten worden versoepeld. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, meldt de NOS donderdag. Het OMT vindt dat bewoners van verpleeghuizen die twee prikken hebben gekregen, twee in plaats van slechts een bezoeker per dag mogen ontvangen. Ook zouden zij nog maar vijf in plaats van tien dagen in quarantaine hoeven worden geplaatst na contact met een besmet persoon.

Het demissionaire kabinet neemt op basis van het OMT-advies besluiten over het coronabeleid in Nederland. Volgens de NOS is de aanleiding voor de eventuele versoepeling de daling van besmettingen in verpleeghuizen. Omdat de vaccinatiecampagne daarnaast „gestaag vordert”, is het risico van de verruiming van de maatregelen verantwoord, vindt het OMT.

In verpleeghuizen gelden nu nog strengere regels dan het algemene advies van het kabinet om maximaal maar een bezoeker per dag te ontvangen. Naast de door het OMT voorgestelde versoepelingen zouden basismaatregelen, zoals het dragen van een mondkapje en het houden van anderhalve meter afstand, wel blijven gelden.

EU blokkeert voor het eerst export AstraZeneca

De Europese Unie heeft voor het eerst de export van het coronavaccin AstraZeneca naar een land buiten de EU tegengehouden. Het gaat om een zending van 250.000 vaccins vanuit Italië, met bestemming Australië. Dat meldt The Financial Times donderdag.

De beslissing om de uitvoer te blokkeren werd genomen door Italië, waarna de Europese Commissie die heeft laten gelden. De Commissie had de beslissing van de lidstaat ongedaan kunnen maken, maar sinds een maand hanteert de EU een noodmaatregel, waarmee de export van coronavaccins beter gemonitord kan worden. Zo moeten bedrijven die aan de EU leveren een melding doen bij nationale autoriteiten als ze vaccins willen exporteren. Een exportverbod behoort vervolgens tot de mogelijkheden.

Onder meer AstraZeneca heeft al enkele tijd problemen afgesproken leveringen na te komen, waardoor vaccinatiecampagnes in EU-landen spaak dreigen te lopen. Dit terwijl de EU zelf investeerde in de productie van het vaccin. Om te zorgen dat EU-landen de vaccins krijgen die contractueel zijn afgesproken wil de EU harder gaan optreden.

Lees ook: EU wil uitvoer vaccins desnoods tegenhouden

De eerste lading AstraZeneca-vaccins in Australië. Foto Edwina Pickles / EPA

RIVM: 4.161 nieuwe positieve coronatests

Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 4.161 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er bijna duizend minder dan een dag eerder, toen in 24 uur 5.090 nieuwe positieve tests werden geregistreerd.

Van 33 mensen werd bekend dat zij zijn overleden aan de longziekte Covid-19. Een dag eerder ging het nog om 48 sterfgevallen. Omdat meldingen van een overlijden vaak later bij het RIVM binnenkomen, betekent het niet dat de 33 sterfgevallen allemaal in het afgelopen etmaal plaatsvonden. Van meer dan vijftienduizend mensen is bekend dat zij zijn overleden aan het coronavirus.

Braziliaanse steden in lockdown vanwege nieuwe coronagolf

  • Meerdere Braziliaanse steden, waaronder miljoenensteden São Paulo en Rio de Janeiro, hebben donderdag nieuwe lockdowns afgekondigd om de volgende golf van het coronavirus tegen te gaan. In beide steden wordt de horeca aan banden gelegd; in Rio moeten restaurants dagelijks om 17.00 uur sluiten, in São Paulo mogen ze alleen afhaalmaaltijden verzorgen. Sommige ondernemingen, zoals clubs en bepaalde niet-essentiële winkels, gaan geheel dicht. Brazilië kampt met een zware uitbraak van het coronavirus, in het land werd woensdag een recordaantal van 1.910 sterfgevallen gemeld. Omdat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro sceptisch staat tegenover de ernst van het coronavirus, moeten regio’s en steden grotendeels zelf maatregelen treffen om de pandemie in te dammen.
  • Inwoners van Italië die voor een vaccinatie in aanmerking komen maar in de drie tot zes maanden ervoor besmet waren met het coronavirus, krijgen slechts één dosis van een coronavaccin toegediend. Dat geldt ook voor de vaccins die gewoonlijk twee doses vereisen. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid woensdagavond bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Het advies geldt voor mensen die ziek werden van het virus, maar ook voor de asymptomatische gevallen. Italië probeert met deze methode vaccins te besparen en gaat af op onderzoeken die lijken te suggereren dat mensen die eerder besmet raakten al antilichamen tegen het virus hebben aangemaakt. Eén prik zou voldoende zijn om deze antilichamen te vermeerderen en ziekte tegen te gaan. Eerder namen de Franse en Spaanse gezondheidsautoriteiten eenzelfde besluit.
  • De internationale politieorganisatie Interpol waarschuwt voor wereldwijd circulerende nepvaccins tegen het coronavirus, na het ontdekken van duizenden van zulke doses in Zuid-Afrika en China. In totaal werden bij twee invallen ruim vijfduizend doses nepvaccin gevonden, evenals „een grote hoeveelheid” nepmondkapjes die eruit moesten zien als maskers van het merk 3M, zo heeft de politieorganisatie woensdag bekendgemaakt. Bij de operaties werden zeker 84 mensen gearresteerd. Interpol waarschuwt dat waarschijnlijk veel meer criminelen misbruik maken van de coronacrisis door nepspullen te verkopen.

Een lege Laan van Borges de Medeiros, een van de hoofdstraten van de Braziliaanse stad Porto Alegre. Ook deze stad in het zuiden van het land heeft maatregelen tegen de nieuwe coronagolf getroffen. Foto Diego Vara / Reuters

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt licht, IC-bezetting stabiel

Er liggen donderdag 1.923 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen: 23 minder dan woensdag. Van alle coronapatiënten liggen 539 mensen met Covid-19 op de IC-afdelingen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS).

De dinsdag ingezette daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ook donderdag nog zichtbaar. Dinsdag lagen nog 1.984 patiënten in de ziekenhuizen, een dag later waren dat er 1.946 en donderdag is dat aantal afgenomen met 23. Het aantal patiënten op de IC blijft sinds 22 januari redelijk stabiel, op die dag lagen 561 mensen op de IC. Dat aantal is daarna gedaald, maar wel steevast boven de vijfhonderd gebleven.

Duitsland geeft ex-coronapatiënten één AstraZeneca-prik, ook 65-plussers krijgen vaccin

De Duitse vaccinatiecommissie Stiko heeft donderdag geadviseerd dat inwoners van Duitsland die in aanmerking komen voor het AstraZeneca-vaccin maar in de zes maanden ervoor besmet raakten met het coronavirus, slechts één dosis hoeven te krijgen. Gewoonlijk vereist het Brits-Zweedse vaccins twee doses om zo effectief mogelijk te zijn. Dat melden internationale persbureaus.

Daarnaast heeft de commissie donderdag besloten dat het vaccin van AstraZeneca en de University of Oxford ook toegediend kan worden aan mensen van 65 jaar en ouder. Ook mag de periode die tussen de twee prikken van het vaccin mag zitten, verlengd worden tot twaalf weten. Het Duitse ministerie volgt zeer hoogstwaarschijnlijk alle adviezen van de vaccinatiecommissie op.

Aanleiding voor de veranderingen in de vaccinatieprotocollen is nieuw internationaal onderzoek naar het betreffende vaccin. Zo concludeerde de Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England na een observationeel onderzoek dat het vaccin van Pfizer en AstraZeneca vergelijkbaar tegen ernstige Covid-19 beschermen bij mensen van 70 jaar en ouder, ook na één prik. Volgens Duitse media kan waarschijnlijk komende week begonnen worden met het vaccineren van 65-plussers met het middel van AstraZeneca.

Het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut werd eind januari voor alle volwassenen goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het Duitse gezondheidsinstituut RKI twijfelde toen over de inzet ervan bij 65-plussers, omdat volgens het instituut voor die leeftijdsgroep niet genoeg data was verzameld om de effectiviteit te kunnen beoordelen. De Duitse autoriteiten besloten het middel niet aan mensen van 65 jaar en ouder toe te dienen, terwijl dit in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk wel gebeurde.

In Nederland werd een vergelijkbaar advies door de Gezondheidsraad, om het middel niet aan 65-plussers toe te dienen, ook opgevolgd door het ministerie van Volksgezondheid. Woensdag werd bekend dat het ministerie de Gezondheidsraad nogmaals advies vraagt over het prikken van mensen van 65 jaar en ouder met het Brits-Zweedse middel.

Lees ook: Britse studie: vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen even goed tegen Covid-19

WHO: opleving coronavirus in Europa na weken van afname aantal besmettingen

Europa heeft na zes weken van afname weer te maken met een opleving van het coronavirus. Dat zei de directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ,Hans Kluge, donderdag tijdens een persconferentie. Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Met name in Midden- en Oost-Europa stijgt het aantal positieve testuitslagen, aldus Kluge. In een aantal West-Europese landen was het aantal besmettingen al hoog. Evengoed lopen daar de cijfers ook op, zo laat de WHO-directeur weten.

Volgens Kluge moeten Europese overheden „terug naar de basis”: het terugdringen van hoge besmettings- en ziekenhuisopnamecijfers, onder meer door veel te testen, door besmette mensen te isoleren en door de verspreiding van besmettelijkere virusvarianten zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook zouden overheden hun bevolkingen meer moeten aanmoedigen zich aan de maatregelen te houden. En ze dienen ‘coronamoeheid’ aan te pakken. Kluge preciseerde niet hoe dat gedaan kan worden.

„Onze ziekenhuizen en zorgmedewerkers staan voortdurend onder druk”, aldus Kluge. De Europese zorgsystemen zouden ruim een jaar na het uitbreken van de pandemie „niet in deze situatie moeten verkeren”. Verder bemerkt Kluge veel solidariteit tussen buurlanden wat coronazorg betreft.

Duitse zorgmedewerkers wachtten eind december op het begin van de vaccinatiecampagne in hoofdstad Berlijn. Foto Markus Schreiber / AP

EMA begint evaluatie van Russisch Spoetnik-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt de effectiviteit van het Spoetnik V-coronavaccin van Russische makelij. Dat heeft het medicijnagentschap donderdag bekendgemaakt. Het EMA voert een zogeheten rolling review (‘doorlopende evaluatie’) uit, een procedure waarbij de toezichthouder meekijkt met tussentijds gepubliceerde data over het vaccin.

Met de rolling review is het beoordelingsproces voor goedkeuring voor gebruik in de Europese Unie in gang gezet. Als blijkt dat het vaccin voldoet aan de Europese standaarden voor kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid, kan dat ertoe leiden dat het Spoetnik-vaccin versneld wordt toegelaten tot de Europese markt, omdat een deel van de data dan al is geëvalueerd. Het EMA zegt niet te kunnen voorspellen wanneer die definitieve aanvraag tot toelating zal worden ingediend en geëvalueerd.

Om het vaccin te beoordelen, onderzoekt het EMA uitkomsten van eerdere laboratoriumonderzoeken en klinische onderzoeken onder volwassenen. De toezichthouder buigt zich ook over nieuwe gegevens op het moment dat die beschikbaar komen. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG neemt namens Nederland deel aan de beoordeling.

Vectorvaccin
Het Spoetnik-vaccin is ontwikkeld door het Gamaleya Instituut in Moskou. Het behoeft twee doses en is - net als het vaccin van AstraZeneca - een zogeheten ‘vectorvaccin’. Dat maakt gebruik van een onschuldig verkoudheidsvirus, waaraan een deel van de genetische code van het coronavirus wordt toegevoegd. Het onschuldige virus wordt daarmee drager van het spike-eiwit van het coronavirus. Dit eiwit is niet ziekmakend, maar laat het afweersysteem wel antistoffen aanmaken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Als het lichaam later in aanraking komt met het coronavirus, kan het direct antistoffen aanmaken en (ernstige) ziekte voorkomen.

Deskundigen volgen de ontwikkeling van het vaccin aan het Gamaleya Instituut kritisch, omdat optimistische geluiden van de ontwikkelaars en financiers aanvankelijk nog niet waren onderbouwd met wetenschappelijke publicaties. Vorige maand werd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet beschreven aan de hand van een grote studie dat Spoetnik 91,6 procent effectief is. Volgens het Russische onderzoek had het middel op korte termijn geen ernstige bijwerkingen. Over de effectiviteit en veiligheid op lange termijn wreden nog geen conclusies getrokken vanwege gebrek aan data. In een begeleidend commentaar op deze studie in The Lancet concludeerden Britse onderzoekers dat Spoetnik als extra middel „in de strijd tegen Covid-19” kan dienen.

Meerdere landen hebben Spoetnik inmiddels al ingezet in hun vaccinatiecampagne, waaronder Rusland, Servië en enkele Zuid-Amerikaanse landen. In de Europese Unie is Hongarije al begonnen met het prikken met Spoetnik, hoewel het EMA nog geen goedkeuring heeft verleend. Dat ligt politiek gezien gevoelig, omdat het land daarmee breekt met de gezamenlijke strategie van het goedkeuren, inkopen en distribueren van vaccins. Eerder deze week werd bekend dat ook EU-land Slowakije twee miljoen doses van het Russische vaccin heeft besteld.

Lees ook dit opinieartikel: Westen kan politieke spel met vaccin nog altijd winnen

Het hoofdkwartier van het EMA in Amsterdam. Foto Remko de Waal / ANP

‘Steun voor maatregelen neemt af, meerderheid Nederlanders wil terrassen open’

Publieke steun voor de coronamaatregelen is de afgelopen weken afgenomen. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research op basis van een peiling onder 2.685 Nederlanders tussen 26 februari en 1 maart in opdracht van de NOS. Het bureau meet het draagvlak voor de coronamaatregelen sinds maart vorig jaar. Van de ondervraagden steunt 62 procent de aanpak van de pandemie. Eind januari lag dat percentage nog op 75 procent, aldus I&O Research.

Het economische coronabeleid is minder populair. In februari stond 53 procent van de ondervraagden achter het economische beleid van het demissionaire kabinet, terwijl dat bij de laatste peiling voor 42 procent van de respondenten gold. Dat is het laagste percentage dat het onderzoeksbureau heeft gemeten sinds het begin van de coronacrisis. Zo vinden zeker zes op de tien Nederlanders dat terrassen van horecagelegenheden weer veilig open kunnen. Het kabinet besloot eind februari dat terrassen ondanks het mooie weer voorlopig dicht blijven. Volgens demissionair premier Mark Rutte (VVD) hebben deze een „aanzuigende werking”. Op dat beleid kwam kritiek, omdat meerdere stadsparken tegelijkertijd erg vol raakten en mensen geen afstand konden houden.

Uit de steekproef blijkt dat 59 procent van de respondenten wil dat de maatregelen worden versoepeld. Ongeveer één op de tien Nederlanders wil dat de maatregelen helemaal worden losgelaten, ongeveer evenveel mensen stellen dat de lockdown juist moet worden aangescherpt. Onder respondenten die zeggen VVD te stemmen, heerst de meeste steun: 92 procent van hen staat achter het huidige coronabeleid. Kiezers van Forum voor Democratie blijken het meest sceptisch, onder hen ligt dit percentage op 3 procent.

De peiling liep vóór het ingaan van de versoepelingen op 3 maart. Deze versoepelingen, waaronder het onder strikte voorwaarden heropenen van winkels en het aan de slag kunnen van mensen met contactberoepen, waren wel al aangekondigd.

Uitbraak onder kleuters basisschool Beemster: dertig gezinnen in isolatie

Dertig gezinnen in de Noord-Hollandse Beemster moeten in quarantaine na een uitbraak van het coronavirus op basisschool De Blauwe Morgenster. Het virus brak vlak voor de voorjaarsvakantie uit onder kinderen in groep één, twee en drie van de basisschool, schrijft het Noordhollands Dagblad donderdag. Maartje Syrier, de directeur van de school, zegt in het dagblad dat het „erop lijkt dat de uitbraak nu tot stilstand komt”. Hoeveel kinderen besmet zijn of waren met het virus, is niet bekend.

De onderbouwleerlingen en docenten zitten sinds woensdag thuis. Het is onbekend wanneer ze weer kunnen terugkeren naar school. De driehonderd leerlingen in de hogere klassen mogen wel op school komen. De ouders van de besmette kleuters zijn geschrokken volgens de directeur: „Er is weinig bekend over hoe besmettelijk corona is bij heel jonge kinderen, we zagen dit daarom niet aankomen. We houden ons op school aan de gebruikelijke maatregelen, maar afstand houden bij de kleuters is onmogelijk”, zegt ze in het Noordhollands Dagblad.

Woensdag werd ook bekend dat bij twee middelbare scholen in Bussum veertig coronabesmettingen zijn aangetoond. Daarbij ging het uitsluitend om examenleerlingen, die de rest van de week onderwijs op afstand moeten volgen. Als de leerlingen klachtenvrij zijn, mogen ze maandag weer naar school. In de regio rondom de school neemt het aantal besmettingen snel toe onder jongeren, vooral sinds de voorjaarsvakantie.

Merkel presenteert stappenplan om uit lockdown te komen

Bondskanselier Angela Merkel heeft samen met de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten besloten de lockdown te verlengen tot 28 maart. Wel worden er vanaf volgende week stapsgewijs versoepelingen doorgevoerd.

Er is grote druk in de Duitse samenleving om te stoppen met de strenge coronamaatregelen, maar dat zit er volgens Merkel nog niet in. Wel kondigde ze woensdagavond laat in een persconferentie een plan aan om bij dalende besmettingscijfers de maatregelen in vijf stappen te versoepelen.

Vanaf maandag worden de meest ingrijpende contactbeperkingen iets versoepeld en worden weer samenkomsten binnenshuis met mensen uit een ander huishouden toegestaan tot maximaal vijf personen. Eerder was al besloten dat kappers weer aan het werk mogen en scholen weer open gaan.

In regio’s waar het aantal besmettingen onder de 100 per 100.000 inwoners is gedaald mogen musea en dierentuinen weer de deuren openen voor bezoekers die vooraf een tijdslot hebben gereserveerd. Ook wordt sporten buiten de deur dan weer toegestaan met maximaal twee personen en in groepen voor kinderen tot 14 jaar.

Als de situatie daarna twee weken lang niet verslechtert mogen restaurants en cafés weer buiten gasten ontvangen en mogen bioscopen, theaters en muziekpodia beperkt open.

De versoepelingen moeten mogelijk worden door het opvoeren van het vaccinatietempo en het beschikbaar stellen van meer testen. Zo kunnen Duitsers voortaan elke week een gratis sneltest krijgen en gaan ook huisartsen prikken geven. Als het aantal besmettingen weer boven de 100 per 100.000 inwoners komt gaan de versoepelingen niet door.

Het overleg tussen Merkel en de zestien deelstaatpremiers duurde veel langer dan gepland, omdat ze het moeilijk eens konden worden over de voorwaarden voor versoepelingen. Volgens een recente peiling staat nog maar 26 procent van de Duitsers achter het huidige coronabeleid.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel Foto Omer Messinger/EPA

Kabinet verlengt vliegverboden tot 1 april

De vliegverboden voor Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika worden verlengd tot 1 april. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat mutaties van het coronavirus worden verspreid, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) aan de Tweede Kamer.

De verlenging van het verbod op passagiersvluchten uit genoemde gebieden is een advies van het Outbreak Management Team (OMT). De Brits, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het coronavirus lijken besmettelijker dan het oorspronkelijke virus.

„Gezien de nog beperkte aanwezigheid van de P.1.-variant uit Brazilië in Nederland is continuering van het verbod voor Zuid- en Midden-Amerika adequaat”, adviseert het OMT. „Gezien de beperkte, maar toenemende verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland is uitbreiding van het vliegverbod naar een groter deel van Afrika niet nodig. Door de uitgebreide verspreiding van de VK-variant is een uitbreiding van vliegverboden gericht op beperking van import van deze variant ook niet aangewezen.”

Het vliegverbod naar Kaapverdië wordt wel opgeheven, omdat dat niet met data kan worden onderbouwd.

Vliegveld Londen Heathrow Foto Neil Hall/EPA

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de coronapandemie in binnen- en buitenland. Het belangrijkste nieuws van woensdag op een rij:

  • SCP: Veel Nederlanders hebben na een jaar coronacrisis nog altijd een hoge kwaliteit van leven, maar het welzijn van kwetsbare groepen als jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen is wel afgenomen.
  • Brazilië heeft dinsdag een recordaantal van 1.641 coronadoden gemeld. Het land kampt met een nieuwe opleving van het virus. Dinsdag werden 59.925 mensen positief getest.
  • Bij een teststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is woensdagochtend, vlak voor 07.00 uur een explosief ontploft. Daarbij is niemand gewond geraakt. Het ging om een „zelfgefabriceerd voorwerp” meldde de politie later.
  • In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle regio’s hebben weer de status ‘zeer ernstig’.
  • Het aantal vastgestelde coronavirusbesmettingen is met 5.090 toegenomen. Dat zijn 1.081 meer positieve tests dan dinsdag werden gemeld.
  • In Slowakije is een regeringscrisis ontstaan vanwege de aankoop van het Russische Spoetnik V-vaccin. De Slowaakse premier Igor Matovic gaf opdracht tot de aankoop van in totaal 2 miljoen doses zonder zijn coalitiegenoten te raadplegen.

Lees hier het blog van woensdag terug