Thuiskok

Bara

De eerste keer dat ik de bara van Mama Bahadoer at, de moeder van de Nederlands-Surinaamse sterrenchef Soenil Bahadoer, was een openbaring. Mijn mond stond in brand, maar ik was meteen verliefd op de volle, rijke en pittige smaak van de hartige donut.

Doe het meel, de spliterwten, bladspinazie, knoflook, komijn, masala, Madame Jeanette peper en het zout in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en voeg het water toe. Kneed het mengsel met je handen tot een dik deeg. Om het deeg straks goed te kunnen hanteren kun je er een scheutje olie aan toevoegen. Laat het deeg minimaal 2 uur, maar het liefst een hele nacht, op kamertemperatuur rusten in een afsluitbare kom of bak. Gebruik een diepe, grote pan zodat je meerdere bara’s tegelijk kunt bakken. Zet de pan op het vuur en verhit de olie. De olie is op temperatuur als een stukje brood dat je erin legt sist en direct bruin wordt. Maak je handen vochtig zodat de bara gemakkelijk van je hand de pan in glijdt. Maak een balletje ter grootte van een ei. Druk het balletje plat in je hand zodat er een beignet ontstaat van circa 10 cm doorsnee. Maak een gat in het midden en laat de bara voorzichtig in de olie glijden. Bak de bara in 2-4 minuten goudbruin.