Overleden oud-topman kantoor landsadvocaat beschuldigd van fraude

Fraude Voormalig bestuursvoorzitter en notaris Frank Oranje van Pels Rijcken heeft jarenlang miljoenen weggesluisd.
Beeld van het advocatenkantoor van Pels Rijcken in Den Haag.
Beeld van het advocatenkantoor van Pels Rijcken in Den Haag. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Pels Rijcken, het kantoor van de landsadvocaat, is door oud-bestuursvoorzitter Frank Oranje verwikkeld geraakt in een financieel schandaal. De oud-topman heeft jarenlang „substantiële bedragen” weggesluisd van cliënten van het kantoor, blijkt dinsdag uit een verklaring van het bedrijf. De FIOD doet sinds 2019 onderzoek naar de miljoenenfaude.

Het advocatenkantoor werd september vorig jaar op de hoogte gebracht dat er een strafrechtelijk onderzoek liep naar Oranje. Daarna heeft hij zijn functie direct neergelegd en heeft het bedrijf hem geschorst. In november pleegde de notaris zelfmoord. Pels Rijcken, dat de staat verdedigt in juridische procedures, stelt dat Oranje nooit uitleg heeft willen geven aan het bedrijf, dat zelf ook aangifte heeft gedaan tegen hem. Oranje zou „in drie dossiers” substantiële bedragen „via omwegen” naar privérekeningen hebben gesluisd. Die „geraffineerd frauduleuze” boekingen zijn onopgemerkt gebleven, zo stelt Pels Rijcken, doordat hij „valse documenten een regulier voorkomen” heeft gegeven. Daarnaast beheerde hij een eigen stichting waar hij de weggesluisde bedragen kon onderbrengen.

In de verklaring stelt Pels Rijcken dinsdag „geschokt te zijn door het gedrag van Oranje”, die kort na de verdenkingen van justitie zelfmoord pleegde. Volgens het kantoor zijn de geplunderde bedragen „inmiddels aangezuiverd”, en zullen die „snel” terechtkomen bij de rechthebbenden.

Oranje gaf sinds 2018 leiding aan Pels Rijcken. Er zijn volgens het bedrijf geen aanwijzingen dat andere medewerkers betrokken zijn bij de fraudepraktijken. Een woordvoerder van de familie laat in het FD weten te worstelen met „met vele onbeantwoorde vragen over hoe dit heeft kunnen gebeuren”. „Zijn trieste overlijden en de gebeurtenissen die daaraan vooraf gingen hebben de familie volledig overrompeld”, aldus de familie, die zegt mee te werken aan alle lopende onderzoeken.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl