Donortop

VN haalt veel te weinig geld op voor voedselhulp aan Jemen

Een donorconferentie voor Jemen heeft 1,7 miljard dollar opgebracht, terwijl de Verenigde Naties 3,85 miljard dollar wilden inzamelen. Secretaris-generaal Antonio Guterres sprak op Twitter van een „teleurstellend” bedrag. „Snijden in de hulp komt neer op een doodstraf”, verwees de VN-topman naar de dreigende hongersnood. Acht van de tien Jemenieten zijn afhankelijk van noodhulp. In Jemen woedt sinds 2014 een burgeroorlog. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen strijden tegen de door Saoedi-Arabië gesteunde regering. Vorig jaar leverde een door de VN georganiseerde donortop ook minder op dan gewenst. Hulporganisaties moesten de verdeling van voedsel verminderen. In plaats van 13 tot 14 miljoen mensen konden maar 9 miljoen mensen worden voorzien. (ANP)