Laatste nieuws coronacrisis

Meer dan vijfduizend nieuwe besmettingen gemeld sinds dinsdag

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 3 maart de belangrijkste ontwikkelingen bij rond de coronapandemie in binnen- en buitenland. Volg voor het laatste nieuws ons nieuwe coronablog.

Het belangrijkste nieuws van woensdag op een rij:

 • SCP: Veel Nederlanders hebben na een jaar coronacrisis nog altijd een hoge kwaliteit van leven, maar het welzijn van kwetsbare groepen als jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen is wel afgenomen.
 • Brazilië heeft dinsdag een recordaantal van 1.641 coronadoden gemeld. Het land kampt met een nieuwe opleving van het virus. Dinsdag werden 59.925 mensen positief getest.
 • Bij een teststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is woensdagochtend, vlak voor 07.00 uur een explosief ontploft. Daarbij is niemand gewond geraakt. Het ging om een „zelfgefabriceerd voorwerp” meldde de politie later.
 • In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Alle regio’s hebben weer de status ‘zeer ernstig’.
 • Het aantal vastgestelde coronavirusbesmettingen is met 5.090 toegenomen. Dat zijn 1.081 meer positieve tests dan dinsdag werden gemeld.
 • In Slowakije is een regeringscrisis ontstaan vanwege de aankoop van het Russische Spoetnik V-vaccin. De Slowaakse premier Igor Matovic gaf opdracht tot de aankoop van in totaal 2 miljoen doses zonder zijn coalitiegenoten te raadplegen.

Volg hier het coronablog van donderdag 4 maart

Regeringscrisis in Slowakije om aanschaf Russisch vaccin

In Slowakije is een regeringscrisis ontstaan vanwege de aankoop van het Russische Spoetnik V-vaccin. Dat meldt persbureau Reuters woensdagavond. De Slowaakse premier Igor Matovic gaf opdracht tot de aankoop van in totaal 2 miljoen doses en raadpleegde daarvoor niet zijn coalitiegenoten. Slowakije is na Hongarije het tweede EU-land dat op eigen houtje het Russische vaccin aanschaft, terwijl dit niet is goedgekeurd door de Europese toezichthouder EMA.

Een van de kleinere coalitiepartijen, Za Ludi, heeft gedreigd de regering te verlaten vanwege de kwestie. Za Ludi wilde met de aanschaf wachten op EMA-goedkeuring van het vaccin. Een andere coalitiepartij, SaS, riep op tot een „herschikking” van de rechtse vierpartijencoalitie, die een jaar geleden werd gevormd na een razendsnelle formatie. Die herschikking zou volgens SaS-leider Richard Sulik, net als in het verleden, kunnen leiden tot een nieuwe premier. Premier Matovic verdedigde zijn besluit op Facebook. „We hebben dagelijks honderden mensen die sterven, laten we het politiseren alstublieft tot later uitstellen”, schreef hij.

In Slowakije ligt op dit moment een recordaantal coronapatiënten in het ziekenhuis, zo’n vierduizend. In het land zijn 7.489 mensen overleden als gevolg van Covid-19, op een inwoneraantal van 5,5 miljoen. Slowakije krijgt daarom, net als buurland Tsjechië, honderdduizend doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin van de andere EU-lidstaten. Tsjechië krijgt daarnaast hulp van Frankrijk, Israël en enkele Duitse staten. Ook Oostenrijk krijgt naar eigen zeggen extra vaccins die gezamenlijk zijn aangeschaft door de EU omdat het te maken heeft met een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Lees ook: Hongarije keurt als eerste EU-land Russisch coronavaccin goed

Het Russische coronavaccin Spoetnik V komt aan op de luchthaven van Košice. Foto Frantisek Ivan/TASR/AP

Veertig leerlingen besmet bij Bussumse scholen; alle examenleerlingen naar huis

Bij twee middelbare scholen in Bussum zijn woensdag in totaal veertig coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het gaat om het Vituscollege en Willem de Zwijgercollege. De Gooi en Eemlander schrijft dat vrijwel alle besmettingen op de scholen examenleerlingen zijn.

Beide scholen hebben besloten dat de examenleerlingen de rest van de week onderwijs op afstand moeten volgen. De leerlingen zijn maandag weer welkom, mits ze klachtenvrij zijn. Het Vituscollege heeft de ouders en leerlingen middels een brief verzocht hun verantwoordelijkheid te nemen door voldoende afstand van elkaar te houden.

Van alle leeftijdsgroepen neemt het aantal besmettingen in de regio het snelst toe onder 13 tot 24-jarigen, aldus GGD Gooi en Vechtstreek. De besmettingen namen toe in de voorjaarsvakantie. In de week van de voorjaarsvakantie bestond 5 procent van de besmettingen in de regio uit jongeren van 13 tot 17 jaar, een week later was dat percentage verdubbeld.

Politie: explosief bij teststraat Bovenkarspel was ‘zelfgefabriceerd’

Het explosief dat woensdag rond 7.00 uur ‘s ochtends is afgegaan bij een GGD-coronateststraat in Bovenkarspel was een „zelfgefabriceerd voorwerp”, zo meldt de politie. Het explosief ging woensdag af in de Noord-Hollandse plaats. Daarbij vielen geen gewonden, maar sneuvelden wel vijf ramen. Na de explosie heeft de politie forensisch onderzoek uitgevoerd met de Explosieven Opsporingsdienst.

Een beveiliger van de teststraat heeft het explosief opgemerkt en de politie gewaarschuwd. Volgens een politiewoordvoerder is bij de teststraat een metalen cilinder aangetroffen, „waarvan de vorm vergelijkbaar is met die van een verfblik”. Het voorwerp was gevuld met een explosieve stof, het is nog niet duidelijk welke dat precies was. Dat is onderdeel van het lopende onderzoek. Een GGD-woordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat de teststraat donderdagochtend weer geopend is.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) noemde de aanval „totaal onacceptabel”. Dat de GGD een mogelijk doelwit is, vindt Rutte „echt verschrikkelijk en schandalig”. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) betitelde het nieuws als „krankzinnig en schandalig”.

In januari werd bij de avondklokrellen een teststraat in brand gestoken. Later die maand werd bij een teststraat in Hilversum brandbare goederen aangetroffen. In reactie daarop werd de beveiliging van de locatie opgeschroefd; sindsdien staat er 24 uur fysieke beveiliging. Of dat ook in Bovenkarspel gaat gebeuren, kon de politie woensdag niet zeggen.

Grote ketens laten klanten met persoonlijke begeleiders winkelen

Bij sommige winkelketens krijgen klanten woensdag een persoonlijke begeleider mee die ze door de gangpaden van de grotere filialen navigeert. Op die manier vinden de klanten sneller wat ze nodig hebben en redden ze het om in tien minuten of een kwartier af te rekenen, zodat de volgende afspraak binnen kan komen. Woensdag openden de „niet-essentiële” winkels voor het eerst weer hun deuren.

Volgens persbureau ANP werken de ketens van HEMA en Gamma met persoonlijke begeleiders. Bij de HEMA zijn woensdag vooral rookworsten en kleding in trek bij de klanten. De HEMA en Action geven hun klanten tien minuten om te winkelen. De bouwmarkten Gamma en Karwei gunnen de bezoekers een kwartier, omdat zij soms specifiek advies nodig hebben over hun benodigde klusartikelen.

Bij geen van de winkelketens zijn incidenten gemeld. Op een incidentele laatkomer na kwamen de klanten die tijdsloten reserveerden meestal gewoon op tijd. De winkelketens mogen twee klanten per verdieping toelaten. Winkeliersorganisatie INretail meent dat veel winkels niet uit de voeten kunnen met die beperking, omdat ze maar één verdieping hebben. In plaats daarvan pleit de branchevereniging ervoor om een aantal klanten per vierkante meter toe te laten.

Veel winkels werken met tijdsslots waarbinnen de klanten moeten afrekenen. Sem van de Wal/ANP

Britse studie: vaccins Pfizer en AstraZeneca beschermen even goed tegen Covid-19

Het Pfizer-vaccin en het AstraZeneca-vaccin beschermen vergelijkbaar goed tegen ernstige Covid-19 bij 70-plussers, zelfs al na één prik. Al binnen vier weken is het risico op de ziekte met 60 tot 70 procent verlaagd. Dat blijkt uit een observationele studie van de Britse volksgezondheidsorganisatie Public Health England, waarvan maandag een nog niet door collega-wetenschappers beoordeelde preprint verscheen.

Lees hier de conclusies van de studie naar de effectiviteit van de vaccins van AstraZeneca en Pfizer. De onderzoekers hebben ook vastgesteld dat vaccins beschermen tegen de Britse variant.

Meer dan vijfduizend nieuwe besmettingen gemeld sinds dinsdag

Het aantal vastgestelde coronavirusbesmettingen is sinds dinsdag met 5.090 toegenomen, meldt het RIVM. Dat zijn 1.081 meer positieve tests dan dinsdag werd gemeld.

Daar moet wel bij gezegd worden dat in de dagen na het weekend vaak minder meldingen binnenkomen bij het RIVM. Wat er in het weekend niet gemeld is komt er later bij, waardoor het aantal meldingen op woensdag regelmatig hoog uitvalt. Vorige week woensdag werden er 4.383 positieve tests gemeld.

Sinds dinsdag is melding gemaakt van 48 mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat zijn 18 meldingen minder dan dinsdag.

Een medewerker van de bloedafname prikt onder een scherm van plexiglas in het HMC Westeinde. Foto Koen van Weel/ANP

Minder ziekenhuisopnames dan gisteren, maar wel weer veel nieuwe IC-patiënten

Het totaal aantal patiënten met een coronabesmetting dat is opgenomen in het ziekenhuis is woensdag met 38 afgenomen. 549 van hen liggen op de intensive care, dan zijn er negen meer dan gisteren. Op de reguliere verpleegafdelingen nam het aantal Covid-19-patiënten met 47 af tot 1.397.

Het aantal IC-opnames is al weken stabiel en schommelt tussen de 600 en de 550. Wel kwamen er 49 nieuwe coronapatiënten op de IC terecht. Gisteren lag dat aantal ook al rond de vijftig. Het kwam sinds begin dit jaar zelden voor dat het aantal nieuwe opnames twee dagen op rij zo hoog is.

Er worden dagelijks cijfers gepubliceerd over de druk die het coronavirus oplevert voor de ziekenhuizen. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen en het aantal opnames laat vaak schommelingen zien. Het LCPS zei gisteren te verwachten dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen na een periode van langzame daling weer zal stijgen. Dat komt doordat de Britse variant, die besmettelijker is dan de klassieke variant van het coronavirus, in Nederland de overhand heeft gekregen.

Verplegend personeel bij een coronapatiënt op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

‘Mogelijk Olympische Spelen zonder buitenlands publiek in Tokio’

Eind deze maand wordt duidelijk of buitenlandse toeschouwers zullen worden toegelaten bij de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Dat heeft de verantwoordelijke minister Tamayo Marukawa woensdag laten weten, nadat Japanse media meldden dat de regering onderzoek laat doen naar de mate waarin bezoekers kunnen worden toegelaten tot de sportstadions.

De Olympische Spelen van Tokio zijn een jaar opgeschoven vanwege de wereldwijde pandemie. De Japanse regering moet het evenement nu organiseren en tegelijkertijd nog het coronabeleid uitvoeren. Uit peilingen is gebleken dat de onrust onder inwoners groeit: zij zouden vrezen voor een nieuwe golf van besmettingen als gevolg van de Spelen. Het toernooi moet op 23 juli van start gaan.

In Tokio is nu de noodtoestand van kracht, die inhoudt dat aan restaurants en cafés in het centrum van de stad gevraagd wordt om 20.00 uur te sluiten. Het is geen formele lockdown, horecazaken kunnen vrijwillig aan de maatregelen meedoen. Wel werd eerder op woensdag bekend dat de noodtoestand, die op 7 maart zou aflopen, waarschijnlijk met twee weken wordt verlengd omdat de besmettingscijfers niet voldoende zijn verbeterd, schrijft persbureau AP.

Britse economie herstelt waarschijnlijk sneller dan verwacht

De Britse economie zal naar verwachting medio volgend jaar weer terug zijn op het niveau van voor de coronacrisis. Dat is zes maanden eerder dan tot nu toe werd verwacht. Dat heeft de Britse minister van Financiën Rishi Sunak gezegd op basis van berekeningen van het begrotingsbureau OBR, aldus persbureau Reuters.

Dit jaar groeit de economie naar verwachting met 4 procent en volgend jaar met 7,3 procent. De economie zal de komende vijf jaar echter nog zeker 3 procent kleiner zijn dan als de crisis niet was uitgebroken.

Sunak beloofde „alles te doen wat nodig is” om de economie door de laatste maanden van de coronamaatregelen te loodsen. Hij kondigde een pakket steunmaatregelen aan ter waarde van vijf miljard pond (5,79 miljard euro) om bedrijven zoals winkels, hotels, restaurants, kappers en sportscholen financieel te compenseren. De sport- en culturele sector wordt ondersteund met zevenhonderd miljoen pond. Het kabinet maakt ook 1,65 miljard pond vrij om het vaccinatieprogramma te versnellen. Het is de bedoeling dat alle volwassenen voor 31 juli een eerste vaccin hebben gekregen.

Minister van Financiën Rishi Sunak spreekt over de economische vooruitzichten. Foto AFP

Risiconiveau heel Nederland weer terug op ‘zeer ernstig’

In heel Nederland geldt weer het hoogst mogelijke risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. Dat is te zien op het coronadashboard van de Rijksoverheid. Alle regio’s hebben weer de status ‘zeer ernstig’.

Twee weken geleden werd het risiconiveau in twee regio’s nog naar beneden bijgesteld vanwege het dalende aantal coronabesmettingen. Het ging om de veiligheidsregio’s IJsselland en Gelderland-Midden. Het waren de eerste aanpassingen op het coronadashboard sinds 19 december. Vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen is het risiconiveau in deze twee regio’s dus weer opgeschroefd naar ‘zeer ernstig’.

De aanscherping op het coronadashboard komt op de dag dat in Nederland een aantal versoepelingen wordt doorgevoerd. Zo hebben kappers en schoonheidsspecialisten weer de deuren geopend, mogen rijschoolhouders weer rijles geven en praktijkexamens afnemen en mag iedereen tot 27 jaar weer buiten sporten in groepsverband.

De veranderingen in de verschillende risiconiveaus hebben nu geen invloed op de maatregelen die gelden omdat de landelijke lockdown overal tot zeker 15 maart duurt. Maar als daarna in bepaalde gebieden het aantal besmettingen langere tijd relatief laag zou blijven, kan er mogelijk versoepeld worden op die plekken.

NVWA waarschuwt voor mondkapjes die bij Dirk werden verkocht

Een mondneusmasker dat in februari bij de supermarktketen Dirk werd verkocht, biedt onvoldoende bescherming. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. Het wordt daarom niet meer verkocht.

Uit onderzoek bleek dat het masker niet aan de FFP2-standaard voldoet, terwijl dit wel op de verpakking stond. Een FFP2-masker biedt betere bescherming dan het chirurgisch mondkapje omdat het meer virusdeeltjes tegenhoudt. De NVWA adviseert gebruikers dit masker niet meer te dragen en terug te brengen naar de winkel. Klanten krijgen dan hun geld terug. Het gaat om maskers met de barcode 4064011489489.

Lees ook: Strijd in zorg over beste mondkapje nu Britse variant oprukt

Foto: NVWA

Reacties op explosief bij teststraat: ‘krankzinnig’ en ‘totaal onacceptabel’

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de aanval met een explosief op een coronateststraat in Bovenkarspel, woensdagochtend, „krankzinnig”. Op Twitter schrijft hij dat hij heeft gebeld met de GGD. Daar is „iedereen natuurlijk vreselijk (…) geschrokken”. Volgens De Jonge is het belangrijk om de mensen van de GGD, „die keihard werken om ons uit deze crisis te halen”, te blijven steunen.

Demissionair premier Mark Rutte noemt de aanval, en het feit dat juist medewerkers van de GGD die „vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona” doelwit lijken, „totaal onacceptabel”.

Vergelijkbare reacties zijn er ook van D66-leider Sigrid Kaag en CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra. Volgens Kaag is de explosie, waarvan de toedracht nog onbekend is, een „lafhartige” aanval waarmee alle burgers worden aangevallen. Hoekstra laat weten: „Je mag het over alles met elkaar oneens zijn, maar dit is echt onacceptabel.”

Een beveiliger van de GGD-testlocatie waarschuwde de politie vroeg in de ochtend over de ontploffing, nadat hij een harde knal had gehoord. Daarna zag hij dat ramen van het pand kapot waren - in totaal zijn er vijf gesneuveld. Er zijn geen gewonden gevallen. Ronald Wortelboer, burgemeester van de gemeente Stede Broec waartoe het Noord-Hollandse dorp Bovenkarspel hoort, heeft laten weten „erg geschrokken” te zijn van de explosie. Ook hij houdt er rekening mee dat de daders tegenstanders zijn van de coronamaatregelen. Volgens de bestuurder hadden autoriteiten in de buurt geen signalen opgevangen van een dergelijke actie.

Technische recherche doet onderzoek bij de coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) waar een explosief is afgegaan. Foto Koen van Weel/ANP

Kabinet vraagt Gezondheidsraad nog eens advies over inzet AstraZeneca bij 65-plussers

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd nog eens te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca kan worden gebruikt bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van persbureau ANP. Eerder adviseerde de Gezondheidsraad dit vaccin niet te gebruiken bij 65-plussers omdat het niet bekend is of het vaccin voldoende werkzaam is bij deze groep.

Het ministerie laat weten dat nieuwe internationale onderzoeken aanleiding zijn de Gezondheidsraad nog eens om advies te vragen. Zo stelden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese medicijnwaakhond EMA in hun advies geen leeftijdsgrens bij de inzet van het vaccin. Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen stelde dat het vaccin effectief genoeg zou zijn en de Britse Oxford University en Zweedse farmaceut AstraZeneca keurden het middel ook voor alle leeftijden goed.

Landen beoordelen zelf hoe zwaar ze de hoeveelheid beschikbare informatie over de mate van bescherming laten meewegen in hun beleid. Ook de autoriteiten in onder andere Denemarken, Zweden, België, Duitsland en Noorwegen adviseerden AstraZeneca niet te gebruiken bij 65-plussers.

Lees ook: AstraZeneca-vaccin goedgekeurd, maar twijfel over werkzaamheid bij 65-plussers

Ouderen worden gevaccineerd tegen het coronavirus op een GGD priklocatie in Helmond. Foto Rob Engelaar/ANP

Gezondheidsraad: onvoldoende bewijs dat vitamine D slikken helpt tegen Covid-19

Er is op dit moment onvoldoende bewijs dat extra vitamine D helpt bij de preventie van Covid-19. Dat staat in het advies dat de Gezondheidsraad woensdag uitgeeft. Op basis van de huidige kennis kan niet worden vastgesteld of supplementen met de vitamine bijdragen aan het voorkomen van de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.

Mensen met een lage vitamine D-spiegel worden ernstiger ziek van het coronavirus, zo is eerder gebleken, maar claims over een oorzakelijk verband waren al lastig hard te maken. De Gezondheidsraad, die onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft aan de regering, boog zich daarover en concludeert nu dat er te weinig bruikbaar onderzoek is. Er wordt in meerdere studies gekeken naar het effect van vitamine D op Covid-19, maar daarvan zijn nog geen resultaten bekend.

Lees ook deze eerdere uitleg: Vitamine D tegen Covid-19? De wetenschap is er nog niet uit

Aanwijzingen dat vitamine D-supplementen bepaalde andere acute luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, geven te weinig informatie voor Covid-19. Het gaat dan om ziekten die geen verband houden met het coronavirus.

In het advies schrijft het orgaan dat het te weinig aanleiding ziet „om iedereen te adviseren om ter preventie van luchtweginfecties of Covid-19 vitamine D-supplementen te nemen”. Vitamine D is belangrijk, bijvoorbeeld voor goede botten bij bepaalde groepen. Wie te weinig zonlicht krijgt, doet er ook goed aan vitamine D bij te slikken. Dat advies geeft de Gezondheidsraad wel nog mee: mensen die nu vanwege de coronapandemie niet of nauwelijks buiten komen, vallen wel „onder de risicogroep van mensen die te weinig zonlicht krijgen”.

Mensen in de zon langs de Waal. We maken zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Sportbonden pleiten voor meer versoepelingen

„Met sport en bewegen komen we gezond de coronacrisis uit.” Dat is de boodschap van de sportkoepel NOC-NSF, de bonden en andere sportorganisaties deze woensdag in een paginagrote advertentie, afgedrukt in meerdere ochtendkranten.

Op de dag dat sporten buiten en in groepsverband weer mogelijk wordt voor mensen tot 27 jaar, pleiten de organisaties ervoor de rest van de sportsector ook zo snel mogelijk weer te laten heropenen. Sport is belangrijk voor de vitaliteit, stellen de organisaties. Ze wijzen daarbij onder meer op recent onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, dat meldde dat een kwart van de Nederlanders tijdens de coronacrisis is aangekomen.

De adverteerders richten zich ook nadrukkelijk op de toekomst en het beleid van een volgend kabinet. Zij willen straks meer mensen (vier miljoen) aan het bewegen krijgen en daarmee gezonder maken. Dat zal 1 miljard euro kosten, maar die investering zou een maatschappelijke opbrengst hebben van 2,5 miljard.

„Het is juist nu duidelijker dan ooit: sport en bewegen verdienen een centrale plek in ieders dagelijks leven”, stelt NOC-NSF.

Bij Local Gym in Kaatsheuvel werd op 27 februari actie gevoerd door de sportschool. Sportscholen en andere binnensportlocaties moeten hun deuren voorlopig gesloten houden. Buiten sporten in teamverband is vanaf 3 maart toegestaan, maar alleen voor jongeren tot 27 jaar. Foto Dolph Cantrijn/Hollandse Hoogte

Rwanda, Kenia en Senegal ontvangen eerste voorraden vaccins

In Kenia en Rwanda zijn woensdag de eerste vaccins aangekomen die worden geleverd via het het Covax-programma, melden internationale persbureaus. Het programma werd opgezet zodat rijkere landen kunnen bijdragen aan het vaccineren van de bevolking in andere landen. De Keniase minister voor Volksgezondheid toog zelf naar het vliegveld van Nairobi waar de voorraden aankwamen. Hij noemde de eerste voorraad AstraZeneca-vaccins, geproduceerd door het Serum Institute of India, „de machinegeweren, bazooka’s en tanks waarmee we deze oorlog tegen Covid-19 voeren”, citeert Reuters.

Health CS, Senator Mutahi Kagwe early this morning received Astra Zeneca Vaccine consignment at Jomo Kenyatta International Airport, accompanied by Transport CS James Macharia, Health PS Susan Mochache and WHO Representative in Kenya, Dr. Rudi Eggers among others. pic.twitter.com/HEDwRcC249

— Ministry of Health (@MOH_Kenya) March 3, 2021

Kenia zal in totaal 3,56 miljoen doses van dit vaccin ontvangen via Covax. Als eerste komen zo’n 400.000 zorgmedewerkers aan de beurt voor een inenting. De regering zegt alles in gereedheid te hebben en later deze week te kunnen beginnen met vaccineren.

Van dezelfde fabrikant werden woensdagochtend ook 240.000 doses in Rwanda geleverd. Later op de dag komen daar ook 102.960 Pfizer-vaccins aan, zodat snel kan worden begonnen met de vaccinatie van de meest kwetsbare burgers.

Ook in Senegal kwamen woensdag in alle vroegte de eerste AstraZeneca-vaccins aan.

De Keniase minister Mutahi Kagwe kwam zelf naar het vliegveld in Nairobi om de vaccins te ontvangen.
Foto Thomas Mukoya/Reuters
Voorraden vaccins zijn aangekomen op het vliegveld van Dakar, voor Senegal/
Foto John Wessels/AFP

Explosief afgegaan bij coronateststraat Bovenkarspel

Bij een teststraat van de GGD in Bovenkarspel (Noord-Holland) is woensdagochtend, vlak voor 07.00 uur een explosief ontploft. Daarbij is niemand gewond geraakt, meldt de politie. Wel zijn er ramen gesneuveld. De omgeving is afgezet. Wat voor explosief het was, is nog onduidelijk. De politie zegt dat het om een „stuk metaal” gaat, maar de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moet nog arriveren om het voorwerp te onderzoeken.

De politie kan nog niet met zekerheid zeggen dat het om een gerichte actie ging tegen de GGD, maar het explosief was tegen de gevel van het gebouw aangelegd. Ten tijde van de explosie was er niemand aanwezig. Afgezien van van de vijf gesneuvelde ramen lijkt er volgens de politie weinig schade te zijn aan het gebouw. Of de teststraat eerder bedreigingen heeft ontvangen, is nog onduidelijk. Dat moet de politie nog onderzoeken.

De teststraat blijft vandaag dicht. Mensen die een afspraak hadden om zich woensdag te laten testen, worden afgebeld. Wanneer de locatie weer open kan, is nog niet duidelijk.

Het is niet de eerste keer dat een teststraat het doelwit is van vernielingen. Bij ongeregeldheden in Urk eind januari is de coronateststraat van de GGD in brand gestoken. Borden die naar een GGD-locatie in Breda leidden, zijn vorig jaar beklad. Ook werd daar die dag een verkeersregelaar geïntimideerd.

Twitter avatar POL_NHN Politie NHN Bij de teststraat Covid van de GGD in Bovenkarspel is vanochtend om 06.55 uur een explosief afgegaan. Ramen vernield, geen letsel. Politie doet onderzoek. Omgeving is afgezet.

Het is nog onduidelijk wat er precies is ontploft woensdagochtend. Foto ANP

Brazilië kampt met nieuwe coronagolf en meldt recordaantal doden

Brazilië heeft dinsdag een recordaantal van 1.641 coronadoden gemeld. Dat blijkt uit data van het ministerie van Volksgezondheid, aldus persbureau Reuters. Hiermee is het recordaantal van juli 2020 overschreden. Het land kampt met een nieuwe opleving van het virus. Dinsdag werden 59.925 mensen positief getest.

Het afgelopen jaar zijn zeker 257.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus en zijn meer dan tien miljoen mensen positief getest. Brazilië is na de Verenigde Staten het land met de meeste coronadoden.

Ondertussen is er veel kritiek op het vaccinatieprogramma. Volgens regionale gouverneurs gaat het vaccineren veel te langzaam. Ze hebben dinsdag laten weten het landelijke inkoopbeleid te omzeilen en zelf direct vaccins in te kopen. Zo bezocht de helft van alle 26 gouverneurs een farmaceutisch bedrijf in de hoofdstad Brasilia waar het Russische Spoetnik-vaccin wordt gemaakt. Het bestuur van São Paulo heeft alvast bekendgemaakt twintig miljoen doses aan te schaffen. Het vaccin moet nog wel worden goedgekeurd door de Braziliaanse autoriteiten.

Voetbalicoon Pelé ontving wel een vaccin. Hij deelde dinsdag een foto op Instagram maar waarschuwde dat de pandemie verre van voorbij is. „We moeten de discipline blijven opbrengen om levens te beschermen tot veel mensen het vaccin hebben gekregen. Blijf alsjeblieft je handen wassen en blijf zoveel mogelijk thuis.”

Biden: eind mei genoeg vaccin voor alle volwassenen in VS

Tegen eind mei zijn er genoeg coronavaccins in de Verenigde Staten voor alle volwassenen in het land. Dat heeft president Joe Biden dinsdag (lokale tijd) laten weten. Eerder werd ervan uitgegaan dat die mijlpaal eind juli zou kunnen worden behaald. De verbetering heeft volgens Biden vooral te maken met betere distributie en snellere productie.

De Amerikaanse regering heeft via onder meer de zogeheten Defense Production Act (waarmee de federale regering bedrijven kan dwingen tot levering van goederen voor het landsbelang) farmaceuten zover kunnen krijgen meer coronavaccins te produceren. Zo kondigde de president dinsdag aan dat het bedrijf Merck & Co. het vaccin van een ander bedrijf, Johnson & Johnson, gaat maken.

Nog deze maand moeten vooral leraren een prik krijgen, vindt de president. Hij hoopt dat het leven in de VS binnen een jaar „terug naar normaal kan”. Dat hangt ook af van het gedrag van de Amerikanen zelf, waarschuwde Biden. „Het is nu niet de tijd om te verslappen. Het is nog niet voorbij.” Hij riep mensen op een mondkapje te (blijven) dragen, terwijl ondertussen in staten als Texas versoepelingen worden doorgevoerd.

Eén Amerikaanse burger die met veel plezier haar vaccinatie al heeft ontvangen: Dolly Parton. De bekende countryzangeres plaatste een filmpje op sociale media van het moment dat ze de prik kreeg - al zingend. Ze paste de tekst van haar liedje Jolene aan met „vaccine, vaccine”. De 75-jarige Parton doneerde vorig jaar een miljoen dollar aan het medisch centrum van de Vanderbilt University voor onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuw vaccin.

Dolly gets a dose of her own medicine. @VUMChealth pic.twitter.com/38kJrDzLqC

— Dolly Parton (@DollyParton) March 2, 2021

SCP: coronacrisis legt kwetsbaarheden samenleving bloot

Veel Nederlanders hebben na een jaar coronacrisis nog altijd een hoge kwaliteit van leven, maar het welzijn van kwetsbare groepen als jongvolwassenen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een laag opleidingsniveau en zelfstandigen is wel afgenomen. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Een jaar met corona.

Volgens het SCP legt de crisis kwetsbaarheden van onze samenleving bloot die al veel langer spelen. Daarbij wijst het planbureau op ongelijke kansen in het onderwijs, onzekerheden op de arbeidsmarkt en knelpunten in de geestelijke gezondheidszorg en het sociaal domein.

Jongvolwassenen zijn relatief vaak hun baan kwijtgeraakt en bij hen heeft het gebrek aan contacten ook geleid tot een sterkere daling van psychisch welbevinden dan bij andere leeftijdsgroepen. Dat komt doordat sociale contacten van groot belang zijn voor de ontwikkeling van hun identiteit.

Het planbureau constateert ook dat er lichte wrijving is ontstaan tussen jong en oud en tussen ziek en gezond. „Sociale groepen op basis van leeftijd en de gezondheid waren voor de coronacrisis nog niet zo relevant in het maatschappelijk debat, maar de verschillende, soms tegengestelde, belangen van deze groepen komen juist tijdens de coronacrisis sterk naar voren”, schrijft het SCP.

Dit zijn de versoepelingen die deze woensdag ingaan

Deze woensdag gaat een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen in. „We komen nu in een fase waarin we bereid zijn iets meer risico te nemen”, zei demissionair premier Mark Rutte daar vorige week over. Dinsdag maakte het RIVM bekend dat het aantal coronabesmettingen de afgelopen week met 7 procent is toegenomen, maar toch gaan de versoepelingen door.

Dit zijn de belangrijkste versoepelingen op een rij:

 • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer aan de slag. Klanten moeten van tevoren reserveren en dat hebben ze al massaal gedaan. De wachttijd bij kappers kan oplopen tot enkele weken en ook bij schoonheidssalons stromen de agenda’s vol.
 • Niet-essentiële winkels mogen vanaf vandaag maximaal twee klanten per etage ontvangen. Die moeten wel uiterlijk vier uur van tevoren hebben gereserveerd. Daar is volgens winkeliers veel animo voor, maar het optuigen van reserverings- en afspraaksystemen loopt volgens persbureau ANP nog niet overal even soepel.
 • Rijschoolhouders mogen weer beginnen met het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens. Er staan deze week ongeveer 5.500 examens gepland, maar een flink deel daarvan zal naar verwachting worden uitgesteld omdat kandidaten vanaf december geen lessen meer hebben kunnen volgen.
 • Iedereen tot 27 jaar mag weer buiten sporten in groepsverband. Die leeftijdsgrens lag tot nu toe op 18 jaar. Sportkantines blijven nog wel dicht en ook binnen sporten is nog niet toegestaan.
 • Verder mogen alternatieve behandelaars als osteopaten, chiropractoren en acupuncturisten na 2,5 maand weer patiënten ontvangen. Alternatieve genezers vallen tot hun eigen onvrede niet onder zorgberoepen, maar zijn blij dat ze nu net als andere contactberoepen weer aan de slag kunnen.

Lees ook: Winkelen op afspraak: niet rendabel maar leuk voor de klant en het personeel

De Jonge: alle Nederlanders kunnen begin juli eerste prik hebben gehad

Als de leveringen van coronavaccins verlopen zoals nu verwacht dan hebben alle Nederlanders die dat willen begin juli minimaal één prik gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) in het televisieprogramma Op1. „Als het tweede kwartaal voorbij is moeten we zo’n 18 miljoen prikken kunnen hebben gezet [...] Dat zou mijn inschatting zijn als ik nu kijkend naar de leveringen een inschatting moet maken.”

Het kabinet gaat ervan uit dat 80 tot 85 procent van de 14 miljoen volwassen Nederlanders bereid is zich te laten vaccineren. Twee derde daarvan kan op 1 juli al helemaal zijn gevaccineerd en de rest heeft dan één prik gehad. Eerder dacht het kabinet nog dat het tot het begin van de herfst zou duren voordat iedereen die dat wil (deels) gevaccineerd zou zijn. „Ik denk dat we gewoon een hele mooie zomer tegemoetgaan”, zei De Jonge bij Op1. „En ik denk dat we al in de tweede helft van het tweede kwartaal behoorlijk kunnen afschalen in maatregelen.”

Eerder deze dinsdag werd bekend dat Nederland vanaf april elke week een half miljoen meer doses van het vaccin van Pfizer/BioNTech ontvangt ten opzichte van het eerste kwartaal en De Jonge liet daarbij gelijk al weten dat die extra leveringen tot een versnelling van de vaccinatiecampagne zouden leiden.

Van de nu beschikbare vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca zijn twee inentingen nodig. Van het naar verwachting binnenkort goedgekeurde vaccin van de Leidse farmaceut Janssen volstaat één prik.

De Amerikaanse president Joe Biden zei dinsdagavond dat alle inwoners van de Verenigde Staten eind mei gevaccineerd kunnen zijn. Een eerdere prognose ging uit van begin juli.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de coronapandemie in binnen- en buitenland. Het belangrijkste nieuws van dinsdag op een rij:

 • Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen week met 7 procent gestegen ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Het percentage positieve tests nam met 9,8 procent af, bleek dinsdag uit de weekcijfers van het RIVM.
 • Ten opzichte van maandag is het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen met een coronabesmetting met 73 toegenomen, tot 1.984. Ziekenhuizen namen in 24 uur 280 nieuwe coronapatiënten op, wat zich vertaalt naar de grootste stijging sinds half januari.
 • Op verschillende plekken in Nederland hebben horecaondernemers dinsdag hun terrassen geopend en vervolgens weer gesloten na waarschuwingen van de politie en handhavers. De actie was opgezet door ondernemers en regionale afdelingen van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
 • Meer dan tienduizend melkveehouders krijgen geen nabetaling voor hun geleverde melk aan zuivelbedrijf FrieslandCampina. Het bedrijf kampt vanwege de coronacrisis met tegenvallende financiële resultaten.
 • Oostenrijk en Denemarken willen niet langer afhankelijk zijn van de Europese levering van coronavaccins en mikken op een samenwerking met Israël. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz moeten landen zich voorbereiden op de komst van verdere mutaties en zodoende niet langer afhankelijk blijven van de EU op het gebied van productie en levering van vaccins.

Lees hier het hele blog van dinsdag terug