Bloggers beledigd, receptenwebsite offline

Influencers Drie vrienden besloten recepten van bloggers te gaan delen zonder de „advertenties en levensverhalen” eromheen. Daar waren culinaire bloggers niet van gediend.
De inmiddels offline gehaalde website moest recepten gaan delen van bloggers, maar die vonden dat hun recepten 'gestolen' werden.
De inmiddels offline gehaalde website moest recepten gaan delen van bloggers, maar die vonden dat hun recepten 'gestolen' werden. Foto Remko de Waal/ANP

Een nieuwe website waarop recepten van bloggers gedeeld moesten gaan worden zonder al de „levensverhalen” eromheen, is kort na lancering weer offline gehaald na kritiek van dergelijke culinaire bloggers. Drie vrienden zetten de website afgelopen zondag op om „je favoriete recepten te delen, maar dan zonder de reclame en levensverhalen,” aldus een van de oprichters, Canadees Tom Redman. Enkele uren later kwam het project alweer tot een eind „vanwege de feedback”.

De website schoot meerdere bloggers in het verkeerde keelgat. „Wacht,” stelde de Amerikaanse culinair schrijver Kat Kinsman maandag, „dus jullie stelen content, elimineren de context en het werk dat de bloggers erin hebben gestopt, omdat jullie hebben besloten dat ze irritant zijn?” De Britse blogger Jenna Farmer, bekend van haar blogs over haar ervaringen met de ziekte van Crohn, noemde „de suggestie dat we onze recepten alleen met een verhaal introduceren om geld te verdienen, erg beledigend” tegenover persbureau PA.

De Britse blogger Binny Shah-Patel schreef dat het concept „hart en ziel” uit de recepten haalt. Ook een aantal journalisten liet zich horen over de kwestie. „Dus jullie willen gewoon dat receptschrijvers volledig failliet gaan? Dit is buitengewoon smerig”, stelde de Amerikaanse wetenschapsjournalist Erin Biba. Journalist van The New Yorker Helen Rosner sprak van het stelen van content en het „demoniseren” van de platforms van bloggers.

Wie nu naar de website gaat, krijgt enkel de excuses van de oprichters te zien. „Wij hebben niets dan respect en bewondering voor de tijd, geld en moeite die in het maken van recepten wordt gestoken. We realiseren ons dat we dit grote respect niet hebben getoond. Dat spijt ons.” Het is niet zeker dat de website voorgoed offline is: de mannen zeggen hun „impact te heroverwegen” en veranderingen te maken waar ze tekort zijn geschoten.

Twitter avatar redman Tom Redman Some personal news! ✨ Two friends and I created a new thing to fix online recipes 😄 https://t.co/3ZNkSV82Y5 - your favourite recipes except without the ads or life stories 🍩 Feedback and RTs appreciated! 🙏 https://t.co/WerUH34AGG