1.700 vrouwen klagen farmaceut Bayer aan

Lichamelijke schade Het sterilisatiemiddel Essure zou hebben geleid tot perforatie van de baarmoeder of andere organen en chronische pijn.

Ruim zeventienhonderd Nederlandse vrouwen stellen de Duitse farmaceut Bayer aansprakelijk voor lichamelijke schade door het sterilisatiemiddel Essure. De stichting Essure Claims heeft de aanklacht namens de vrouwen ingediend, ondersteund door zorgverzekeraars CZ en VGZ.

Na wereldwijde klachten is het middel Essure in 2017 van de markt gehaald. Over de hoogte van de geëiste schadevergoeding is nog niets bekend.

Essure is een flexibel veertje van metaal en plastic dat werd ingebracht om de eileiders te laten dichtgroeien, zodat de zaadcellen de eicellen niet langer konden bereiken. Vanwege de relatief eenvoudige methode werd het beschouwd als een „ideale oplossing”, schrijft de Stichting Essure Claims. Het middel werd rond de eeuwwisseling voor het eerst toegepast.

Volgens de stichting zijn er sindsdien „steeds meer meldingen van gevaarlijke bijwerkingen, waaronder perforatie van de baarmoeder of andere organen en chronische pijn”. Veel vrouwen zouden het implantaat operatief hebben moeten laten verwijderen. Volgens Stichting Essure Claims is het veertje in de loop der jaren bij ruim 35.000 Nederlandse vrouwen ingebracht.

1,6 miljard dollar schadevergoeding

Na duizenden klachten tegen Bayer werd Essure in september 2017 wereldwijd, behalve in de Verenigde Staten, van de markt gehaald. In de VS werd het middel sinds eind 2016 voorzien van een waarschuwingslabel, maar nog wel verkocht.

Bayer stelde zelf dat de waarschuwingslabel de verkopen van Essure in de Verenigde Staten met 70 procent deed kelderen. De Amerikaanse toezichthouder FDA ontving in 2017 ruim 26.000 klachten van Amerikaanse patiënten van 2002 tot 2017. Onafhankelijk daarvan kreeg Bayer zelf 30.000 klachten over het middel.

Zeker 39.000 vrouwen in Amerika spanden rechtszaken aan of dienden (gezamenlijke) claims in tegen Bayer vanwege het middel. In augustus vorig jaar werd bekend dat Bayer aan zeker 35.000 van hen een schadeclaim van in totaal 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) uit zal betalen.

Bayer kondigde zelf aan het middel vanaf 2019 ook niet meer te verkopen in de Verenigde Staten. Volgens de farmaceut ging het om een „zakelijke beslissing”, te wijten aan dalingen van de verkoop van Essure met meer dan 40 procent in de jaren daarvoor. Artsen konden gedurende 2019 nog wel procedures uitvoeren met de implantaten die al gekocht waren, maar nog niet gebruikt. Tegen het einde van dat jaar werden zij gevraagd de implantaten terug te sturen.