2,4 miljoen 70-plussers mogen bij verkiezingen per post stemmen

Ruim 2,4 miljoen mensen mogen hun stem dit jaar per post uitbrengen. Zij zijn 70 jaar of ouder; deze groep mensen mag bij wijze van speciale coronamaatregel om dit jaar een poststem uit te brengen voor de Tweede kamerverkiezingen. Het gaat om zo’n 18 procent van de ruim 13 miljoen stemgerechtigden in Nederland. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens de cijfers, die zijn samengesteld op basis van een schatting van de stemgerechtigde bevolking op 1 januari 2021, zijn er 810.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

70 procent van de inwoners van Nederland met een migratieachtergrond mag stemmen op 17 maart. Zij beschikken over de Nederlandse nationaliteit. Er zijn echter grote verschillen tussen eerstegeneratiemigranten en inwoners die zelf in Nederland zijn geboren maar een buitenlandse ouder hebben (onderdeel van de zogeheten tweede generatie). Bij de eerste groep is zo’n 54 procent stemgerechtigd, waar van de tweede generatie 98 procent mag stemmen in Nederland.

Vanwege de coronapandemie verloopt het stemmen dit jaar anders dan anders. Naast de speciale regeling om per post te stemmen voor zeventigplussers, zijn de verkiezingen verdeeld over drie dagen, om drukte bij de stembussen te voorkomen. Iedereen mag dit jaar op 15, 16 of 17 maart een fysieke stem uitbrengen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Helft FVD-stemmers gelooft in complottheorieën over coronavirus