‘Strenge coronamaatregelen verhinderen voedselhulp Noord-Korea’

De skyline van Pyongyang in 2018.
De skyline van Pyongyang in 2018. Foto Ed Jones/AFP

Het lukt internationale hulporganisaties niet om humanitaire hulp te verlenen aan Noord-Korea door de strenge coronamaatregelen die het land hanteert. Daarvoor waarschuwt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag in Zuid-Koreaanse media. Zuid-Korea vroeg afgelopen week extra aandacht voor een nijpend voedseltekort in het buurland, ondanks dat Pyongyang hier zelf niets over naar buiten brengt.

Om het coronavirus buiten het land te houden, sloot Noord-Korea al meer dan een jaar geleden zowel het luchtruim als de havens en landgrenzen. Grenswachten hebben de opdracht gekregen iedereen die in de buurt van de noordgrens komt, neer te schieten. Officieel is Noord-Korea nog steeds ‘coronavrij’.

Door het grensbeleid is de import van voedsel, medicijnen en kunstmest stil komen te liggen. Zelfs de handel met China is stilgelegd, wat de belangrijkste bondgenoot is van het dictatoriale land. „We houden Noord-Korea nauwgezet in de gaten en zijn bezorgd dat er een humanitaire crisis gaande is”, zei de Zuid-Koreaanse minister voor Korearelaties vrijdag tegen Financial Times.

Noord-Korea heeft zo’n 25 miljoen inwoners. De economie en de voedselsituatie lijden onder de grenssluitingen en de sancties die aan het land zijn opgelegd door de internationale gemeenschap. Ook werd het schiereiland afgelopen najaar getroffen door een tyfoon, die overstromingen veroorzaakte enhuizen heeft verwoest.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccin Leidse farmaceut Janssen goedgekeurd in VS