Lijsttrekkers in gesprek met kiezers: Kaag toch wel beetje overrompeld

In dit debat krijgen de lijsttrekkers ook vragen van kiezers. Aan Sigrid Kaag is gevraagd door een melkboer over de halvering van de veestapel en het terugbrengen van de stikstofuitstoot. Kaag zegt vast te houden aan die halvering omdat de reductie van stikstof belangrijk is voor de bouw en kringlooplandbouw.

De veehouder heeft een plan om de stikstofuitstoot te reduceren zonder de veestapel te halveren. Kaag is niet bekend met het plan maar zegt in gesprek te willen gaan met de boer, die naderhand op een livestream zegt Kaag te hebben overrompeld. „De meeste mensen die met ons in gesprek gaan, gaan achter ons plan staan.”

CDA-leider Wopke Hoekstra was als tweede aan de beurt voor een rechtstreekse confrontatie met kiezers. De horecaondernemers Pieter en Sandra Mooij uit Voorburg vroegen de demissionair minister van Financiën waarom zij worden gekort op overheidssteun sinds ze met hun restaurant al vanaf het begin van de coronacrisis een afhaalservice waren begonnen.

Hoekstra wilde niet op dit specifieke geval ingaan, maar zei begrip te hebben voor ,,alle ondernemers” die het lastig hebben door de gedwongen sluiting van hun bedrijven. Wel zei hij zo snel mogelijk voor heropening van de horeca te zijn, ,,te beginnen met de terrassen”. Hij zei hier vorige week ook binnen het kabinet over te hebben gesproken. ,,Maar ik kan niet beloven dat ik het morgen ga oplossen.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kaag heeft een afspraak met een boer. Hoekstra heeft een afspraak met twee ondernemers. Lijsttrekkers Trekken Hun Agenda, leuk format. #rtldebat
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Debat begonnen over corona: ik ga niet over wie leeft en wie sterft