Clash tussen premier Rutte en zijn minister van Financiën

Bij het debatonderwerp over ‘de economie’ en hoe Nederland op termijn uit de huidige crisis zou moeten komen kwamen demissionair premier Rutte (VVD) en minister Hoekstra van Financiën even hard met elkaar in aanvaring.

„Ik vind dit echt ongeloofwaardig”, reageerde CDA-leider Hoekstra op de afwijzing van zijn regeringsleider op het CDA-voorstel om een extra belastingtarief voor de hoogste inkomens in te voeren. (,,Niet verstandig”).

Vervolgens viel Hoekstra het economisch beleid van Rutte af. „U hebt de laatste jaren het hardst gevochten voor de slechtste onderwerpen. U was voor doorgaan met leenstelsel [voor studenten, red.], u was voor belastingverlaging voor vooral de grootste te bedrijven, en u wilde door met de flexcontracten op de arbeidsmarkt.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Daar is de Balkenende-move van het CDA! Hoekstra noemt Rutte ‘ongeloofwaardig’. ‘U heeft het hardst gevochten voor de slechtste onderwerpen.’ #RTLdebat

Hoogste verbaasd riposteerde Rutte dat „wij alle beleid van de afgelopen jaren samen hebben gedaan.” Hij zei onder meer dat „we er samen voor hebben gezorgd dat juist de belastingdruk voor de kleine bedrijven omlaag is gegaan.”

„U was daar toch op tégen?”, reageerde Hoekstra, waarmee hij uit de school van intern kabinetsberaad klapte..

De andere debatdeelnemers keken vol ongeloof naar de onenigheid van de leiders van de twee grootste regeringspartijen, die vermoedelijk ook na de verkiezingen weer met elkaar gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.

Lilian Marijnissen: „Dit is toch wel een wanvertoning! Het is niet oprecht.” Zij zag „een discussie tussen twee rechtse heren die staan te kibbelen over wie de rekening moet krijgen”.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Hoekstra noemt Rutte ‘ongeloofwaardig’. Marijnissen: ‘het zijn twee rechtse consultants die met elkaar kibbelen’. Rutte: ‘ik ben geen consultant’
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Klaver tegen Rutte en Hoekstra: u liegt glashard