PvdA doet aangifte om DDoS-aanvallen op partijsite

De PvdA heeft aangifte gedaan bij de politie wegens aanhoudende cyberaanvallen op de website van de partij vanuit het buitenland. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij zaterdag, na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om zogeheten DDoS-aanvallen, waarbij buitensporig veel dataverkeer op een website wordt afgevuurd om deze onbereikbaar te maken.

Om de website bereikbaar te houden voor Nederlandse kiezers wordt momenteel al het verkeer van IP-adressen uit het buitenland geblokkeerd. Het gaat om een tijdelijke oplossing, zegt de woordvoerder. „We proberen met man en macht de website draaiende te houden. Het resultaat daarvan is dat kiezers die in het buitenland wonen sinds twee weken onze standpunten voor de verkiezingen niet kunnen lezen op de site.”

De websites van de PvdA en die van Europarlementariër Kati Piri waren eerder deze maand enige tijd uit de lucht door een „doelgerichte DDos-aanval uit het buitenland”. Hoewel toen niet duidelijk werd waar de aanval exact vandaan kwam, zou het mogelijk gaan om een groep Turkse hackers. Piri, bij de verkiezingen nummer vijf op de kandidatenlijst voor de PvdA, zou doelwit van deze hackers zijn geworden wegens haar kritiek op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Lees ook dit interview met Piri: ‘Toen mijn pa in Nederland aankwam sliep hij onder een vrachtwagen, zonder vrienden, zonder familie, zonder geld’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: D66-lijsttrekker Kaag: meer vrijheid voor gevaccineerden