Streekderby tussen Heracles Almelo en FC Twente eindigt in gelijkspel (2-2)

Eredivisie Vitesse heeft eerder op zaterdag voor het eerst in meer dan een maand tijd weer een wedstrijd gewonnen in de Eredivisie. De wedstrijd tegen VVV-Venlo eindigde in 4-1.
Lucas Schoofs en Danilo Pereira da Silva in duel.
Lucas Schoofs en Danilo Pereira da Silva in duel. Foto Vincent Jannink/ANP

De streekderby tussen Heracles Almelo en FC Twente heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. Het duel eindigde in 2-2. Nummer zeven FC Twente hield daardoor middenmoter Heracles 6 punten onder zich.

Ismail Azzaoui schoot Heracles in de 6e minuut op voorsprong, waarna Queensy Menig met een flinke uithaal snel voor 1-1 zorgde. Daarna viel het duel een beetje stil. Het aanvalsspel verzandde zowel bij Heracles als bij FC Twente al in een vroeg stadium, waardoor tot aan de rust geen grote kansen meer ontstonden.

Ook de tweede helft begon met vuurwerk. Het was eerst Rai Vloet die raak schoot na slecht uitverdedigen door Kik Pierie. Kort daarna was het alweer gelijk door een doeltreffend schot van Danilo. Hierna lukt het beide clubs echter niet meer te scoren. De beste kans was voor Delano Burgzorg, maar hij schoot de bal ruim naast het doel van FC Twente.

Vitesse-VVV

Vitesse heeft eerder op zaterdag voor het eerst in meer dan een maand tijd weer een wedstrijd gewonnen in de Eredivisie. De Arnhemmers versloegen VVV-Venlo zaterdag met 4-1. Dat betekende de eerste overwinning in de competitie sinds 23 januari. Uit de vijf duels daarna pakte Vitesse slechts 1 punt. Vitesse en VVV staan dinsdag opnieuw tegenover elkaar in de Gelredome, dan in de halve finale van de KNVB-beker.

Loös Openda bracht Vitesse na aangeven van Armando Broja al in de 3e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam op naam van topscorer Georgios Giakoumakis, die in de 19e minuut een strafschop mocht nemen na een overtreding van Riechedly Bazoer. Giakoumakis staat na 23 duels op 23 doelpunten in de Eredivisie.

Bazoer maakte zijn fout in de tweede helft goed. De centrale verdediger zette in de 57e minuut zelf de aanval op en na een korte combinatie schoot hij de bal met zijn linkervoet hoog in het doel. Sondre Tronstad zorgde een kwartier voor tijd met een van richting veranderd schot voor de 3-1 en daarna scoorde ook Broja nog.

ADO-RKC

ADO Den Haag wacht dit seizoen nog altijd op de eerste competitiezege op eigen veld. Ook het duel met RKC Waalwijk leverde geen driepunter op: het bleef 0-0. Daardoor blijven de degradatiezorgen onverminderd groot bij ADO, ook al door de verrassende winst van hekkensluiter FC Emmen bij FC Utrecht (0-1).

Trainer Ruud Brood boekte in januari in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk zijn eerste competitiezege met ADO (0-1). Daarna bleven overwinningen uit. Ook in het thuisduel met RKC toonde de Haagse ploeg te weinig daad- en stootkracht. De Waalwijkers waren evenmin op dreef. De Brabantse ploeg is niettemin nu alweer vijf duels op rij ongeslagen, waardoor de afstand tot de degradatiestreep nog behoorlijk groot is (8 punten).

ADO begon nog wel goed aan de wedstrijd. Al in de 4e minuut schoot vleugelspits Ricardo Kishna de bal hard tegen de onderkant van de lat. Daarna kwam ook Bobby Adekanye twee keer dicht bij scoren. Het onrustige en slordige RKC kwam de beginfase ongeschonden door en nam daarna het initiatief over. Thijs Oosting scoorde, maar de arbitrage keurde dat doelpunt af wegens buitenspel. Ook na de rust lukte het beide clubs niet te scoren. Michiel Kramer van ADO kreeg nog een kans, maar benutte die niet.

Eerder op zaterdag won FC Emmen verrassend van FC Utrecht (0-1). Het was de eerste overwinning in een uitwedstrijd in de Eredivisie sinds 12 mei 2019 en de tweede overwinning deze competitie (vorige week wonnen de Drentenaren thuis met 3-2 van PEC Zwolle). FC Emmen heeft nu 12 punten. Willem II en ADO Den Haag staan op respectievelijk 14 en 15 punten. (ANP)

Twitter avatar FC_Emmen FC Emmen 90+5. FC Emmen wint in Utrecht!!! Fantastisch gespeeld in de eerste helft, fantastisch gestreden in de tweede! Een dik verdiende overwinning, mannen! #utrEMM | 0-1