‘Maatschap OMT-lid Jan Kluytmans in conflict met Brabantse ziekenhuizen’

Medewerkers testen in het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis.
Medewerkers testen in het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis. Foto Sem van der Wal/ANP

De maatschap van elf artsen-microbioloog, onder wie OMT-lid Jan Kluytmans, is in conflict geraakt met vier Brabantse ziekenhuizen. Volgens de ziekenhuizen vloeit te veel maatschappelijk geld van de omzet die met coronatests wordt gedraaid naar de maatschap, die werkt voor de ziekenhuizen. Dat schrijft journalistiek collectief Follow The Money zaterdag.

Het gaat om Microvida, dat labs heeft in West-Brabant en Zeeland en werkt voor vier ziekenhuizen, die tevens aandeelhouder zijn. Bij Microvida worden dagelijks monsters van GGD’s uit de regio geanalyseerd op de aanwezigheid van het coronavirus. Volgens FTM ontvangt Microvida per PCR-test 65 euro uit publieke middelen. Voor heel 2020 zou dit bedrag zijn opgelopen tot naar schatting 16 miljoen euro, waarvan contractueel 19 procent vloeit naar de maatschap, die zich verhuurt aan de ziekenhuizen die gezamenlijk eigenaar zijn van het laboratorium. Dat zou neerkomen op extra verdiensten van circa 3 miljoen euro - bovenop reguliere inkomens van ongeveer drie ton bruto - waarvan de verdeling tussen de artsen onbekend is.

Volgens de ziekenhuizen is dat maatschappelijk niet uit te leggen. Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, stelt namens de zorginstellingen dat de inspanningen van deze artsen „niet in verhouding” staan tot de opbrengsten. Maandenlange gesprekken hebben volgens hem tot niets geleid. Het gaat naast het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis om het het Amphia (Breda), Bravis (Bergen op Zoom en Roosendaal) en het Zorgsaam Ziekenhuis (Terneuzen).

Microvida stelt dat de maatschap „vanuit haar besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid” een deel van de opbrengsten gebruik voor het in dienst nemen van een extra arts-microbioloog voor vijf jaar. Ook zouden verdiensten worden gedoneerd aan „door hen zelf gekozen instanties en initiatieven op het gebied van openbare gezondheidszorg en overige maatschappelijke doelen”, zonder bedragen of doelen te noemen. Kluytmans heeft zelf geen verklaring gegeven tegen FTM. „U heeft inmiddels ook de reactie van Microvida gehad. Ik heb hier niets aan toe te voegen”, aldus het OMT-lid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Adviseurs FDA steunen vaccin van Johnson & Johnson