Verkiezingsblog

Teruglezen: Politicus als medepresentator journalistieke programma’s is volgens NOS ‘onverantwoord’

In dit blog volgt NRC de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Lees alles over de verkiezingen in dit dossier.

Dit verkiezingsblog is gesloten

NRC houdt de laatste ontwikkelingen bij in de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen later in maart.

Lees hier verder in het volgende verkiezingsblog

Wij luisteren naar jongeren, zeggen acht kandidaat-Kamerleden

Acht kandidaat-Kamerleden deden woensdagmiddag mee aan een verkiezingsdebat speciaal voor jongeren, dat woensdagavond via verschillende kanalen zal worden gestreamd. De politici van de VVD, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid, CDA, ChristenUnie en DENK troffen elkaar in Nieuwspoort in Den Haag voor het debat. Het was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en zeven andere jongerenpartijen. Daar gingen ze in debat over onderwerpen die „belangrijk zijn voor jongeren”, aldus gespreksleider Eva Eikhout, programmamaakster van onder meer Weet wat je date (BNNVARA). Dat waren bijvoorbeeld klimaat, wonen en onderwijs.

Maar zoveel week het debat niet af van andere verkiezingsdebatten. Partijen kregen toch vooral de kans hun gebruikelijke standpunten naar voren te brengen. Ze illustreerden die met enkele voorbeelden van jongeren. „Jongeren van mijn generatie huren voor zes- à zevenhonderd euro een kamer van vijftien vierkante meter”, betoogde Julian Bushoff (PvdA). Zijn conclusie: huisjesmelkers moeten worden aangepakt.

De kandidaten spraken elkaar wel direct aan op de gevolgen voor jongeren als het ging om de vraag of de basisbeurs voor studenten opnieuw moet worden ingevoerd. Stephan van Baarle (DENK) viel Tweede Kamerlid Salima Belhaj hard aan op de steun die haar partij, D66, in 2014 gaf aan het kabinet-Rutte II om de studiefinanciering af te schaffen. Die steun heeft de partij inmiddels weer ingetrokken. „U heeft jongeren keihard laten vallen”, aldus Van Baarle. Belhaj wierp tegen dat haar partij deze keer een hogere beurs wil invoeren, en de generatie studenten die onder het leenstelsel viel wil compenseren.

Het debat zal vanavond worden gestreamd op de Facebookpagina’s van de jongerenorganisaties JOVD, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, DWARS, PINK!, CDJA, Perspectief en OPPOSITIE en is naar verwachting om 20.00 uur te zien op NPO Politiek.

Het debat was georganiseerd door de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en zeven andere jongerenpartijen. Foto Rein Wieringa

NOS: ‘Onverantwoord’ dat politici journalistieke programma’s presenteren

De NOS vindt het „onverantwoord” dat omroep WNL politici laat fungeren als medepresentator in een journalistiek programma. Woensdagochtend mocht Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie, het programma Goedemorgen Nederland deels presenteren. In die rol kondigde hij het NOS Journaal aan als het „fake news-journaal”.

Tegen persbureau ANP noemt een NOS-woordvoerder de aankondiging „extra bitter”, daarbij verwijzend naar de NOS-verslaggevers die geregeld agressief worden benaderd en beticht van het maken van nepnieuws. „Juist in een tijd waarin feiten en meningen door elkaar lopen, moet je als publieke omroep geen verwarring creëren en glashelder zijn over je rol in de samenleving”, aldus de woordvoerder.

In aanloop naar de verkiezingen is bij WNL dagelijks een lijsttrekker te gast als medepresentator van het ochtendprogramma. In de uitzending nam WNL-presentatrice Maaike Timmerman afstand van Baudets woorden. Ze zei onder meer dat hij daarmee bijdroeg aan polarisatie. Daarop reageerde de FVD-leider cynisch: „Heel goed van je.”

WNL is niet het enige medium waar politici in campagnetijd een journalistieke rol krijgen. De Telegraaf laat elke verkiezingen een speciale verkiezingskrant samenstellen, waarbij de lijsttrekkers als hoofdredacteur de inhoudelijke keuzes van hun katern mogen bepalen.

‘Instagram bevoordeelt selfies van politici over inhoudelijke berichten’

Selfies van politici worden door Instagram hoger in de tijdlijn van gebruikers getoond dan een afbeeldingen gericht op de inhoud met veel tekst. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Pointer, De Groene Amsterdammer en de NOS naar de werking van het algoritme van Instagram. Het kanaal behandelt berichten van politici, in tegenstelling tot Twitter, hetzelfde als berichten van andere accounts.

Hoe het algoritme van Instagram precies werkt, is niet bekend. Daarom verzamelden de drie media samen met de Duitse ngo Algorithm Watch 7.477 Instagram-berichten, met foto’s van 124 Nederlandse politici. Facebook, eigenaar van Instagram, stelt in een verklaring dat de volgorde van de berichten wordt bepaald door onder meer persoonlijke voorkeuren en het moment van de dag.

Maar volgens Algorithm Watch toont het onderzoek dat het algoritme de voorkeur geeft aan berichten die het platform opvrolijken. „Door de voorkeur te geven aan gezichten, wordt Instagram een vrolijker platform dan wanneer er telkens berichten met veel tekst voorbij komen”, zegt Nicolas Kayser-Bril van de Algorithm Watch tegen Pointer. „Dat is een probleem voor politieke discussies. Als een politicus een inhoudelijke boodschap met tekst op Instagram wil delen, dan is het aannemelijk dat die boodschap aan minder mensen wordt getoond dan wanneer je een selfie plaatst.”

Lijsttrekker van GroenLinks Jesse Klaver neemt een filmpje op tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Politici GroenLinks: Turkije moet ophouden Nederlandse politici te bedreigen

Bedreiging en intimidatie van politici met Turkse wortels in Nederland en de EU ondermijnen de Nederlandse rechtsstaat. Daarvoor waarschuwen kandidaat-lid voor de Tweede Kamer voor GroenLinks Serpil Ates en Groenlinks-Kamerlid Bram van Ojik deze woensdag in een opiniestuk in de NRC. Volgens de politici zorgen de Turkse inmenging in Europa en in Nederland ervoor dat politici meer dan ooit doelwit zijn van bedreigingen. „Erdogans doel om het rechtse Turks-nationalisme over de diaspora in Europa te verspreiden, vormt zo een directe ondermijning van onze Nederlandse democratische rechtsstaat en moet ook als zodanig worden behandeld.”

Volgens de politici wordt in Nederland een netwerk van nationalistische Turken geactiveerd en wordt hun doelwit online massaal aangevallen en bedreigd. „Als volksvertegenwoordigers en Nederlandse burgers moeten wij ons afvragen hoe zo’n georganiseerde en geradicaliseerde groep al zo lang vrijelijk haar gang kan gaan.”

Lees het opiniestuk: Turkije moet ophouden Nederlandse politici te bedreigen

Baudet kondigt NOS Journaal aan als ‘fake news’

Lijsttrekker voor Forum voor Democratie Thierry Baudet, die woensdagochtend een deel van het televisieprogramma Goedemorgen Nederland presenteerde, greep de aankondiging voor het NOS Journaal aan om zijn mening over het journaal nog eens te benadrukken. „Nu eerst het Fake News Journaal met Mark Visser”, zei hij in de camera.

“Maar nu eerst het Fake News Journaal met Mark Visser.” Schandalig dat de collega’s van @OmroepWNL Thierry Baudet het NOS Journaal op deze manier laten aankondigen bij Goedemorgen Nederland. @maaikheid #GoedemorgenNederland #NOS pic.twitter.com/9X8DkFT1K8

— Mike Megens (@mike_megens) March 3, 2021

Baudet, die de NOS al vaker betichtte van het verspreiden van fake news, was in het kader van de verkiezingscampagne te gast bij het programma op de publieke omroep als medepresentator. Later op de ochtend werd die rol ingevuld door Liane den Haan van 50Plus. Zijn opmerking werd door verschillende NOS-medewerkers bekritiseerd. Zo noemde presentator van Nieuwsuur Eelco Bosch van Rosenthal op Twitter het gastredacteurschap voor politici „beschamend”. „En dit krijg je ervan”, schreef hij. Ook NOS-presentator Simone Weimans vroeg zich naar aanleiding van de opmerking af op Twitter af waarom „de presentatie van een journalistiek programma deels uit handen” wordt gegeven „aan welke politicus dan ook”. Verderop in de uitzending nam presentatrice Maaike Timmerman namens het programma afstand van de kwalificatie van de FVD-leider.

Tijdens de vorige verkiezingscampagne vier jaar geleden deed PVV-lijsttrekker Geert Wilders iets soortgelijks. Ook hij was toen te gast bij het programma als medepresentator en greep de aankondiging van het NOS Journaal aan om zijn mening over het programma te verkondigen. „Tot zo bij het linkse NOS Journaal met Mark Visser.”

Helft van woningzoekenden heeft problemen met vinden nieuwe woning

Bijna de helft van de woningzoekenden heeft problemen met het vinden van een nieuwe woning. Het gaat dan vooral om mensen die een huurwoning tot 750 euro per maand zoeken of een koopwoning tot maximaal 400.000 euro. De beschikbaarheid en betaalbaarheid zijn de grootste problemen, blijkt woensdag uit een peiling van I&O Research in opdracht van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

De woningmarkt is de afgelopen tijd een steeds belangrijker verkiezingsthema geworden, zo blijkt uit het onderzoek. Vier jaar geleden noemde 14 procent van de ondervraagden het nog als een van de belangrijkste onderwerpen, dit jaar is dat percentage toegenomen tot 28 procent. Hiermee is wonen na gezondheidszorg het belangrijkste verkiezingsthema.

Bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan te willen verhuizen, maar door het gebrek aan (betaalbare) woningen gaat dat bij de helft van hen moeilijk. „De huurprijzen zijn te hoog en er is amper aanbod. Daarnaast is een woning kopen niet te doen met de hoeveelheid overbiedingen”, zegt een van de respondenten. Een overgrote meerderheid van de ondervraagden (69 procent) vindt dan ook dat er meer huizen moeten worden gebouwd. Opvallend is dat mensen in zeer stedelijke gebieden vaker vinden vaker dat Nederland nog niet vol is, terwijl respondenten in minder stedelijke gebieden juist vaker vinden dat Nederland al wel vol is.

Bijna alle ondervraagden (94 procent) vindt de rol van woningcorporaties heel belangrijk. Corporaties moeten zorgen voor sociale huurwoningen, middenhuur en gemengde, leefbare wijken, blijkt uit het onderzoek. Twee derde van de respondenten vindt dat huurders van sociale woningen die te veel verdienen meer huur moeten betalen.

2,4 miljoen 70-plussers mogen bij verkiezingen per post stemmen

Ruim 2,4 miljoen mensen mogen hun stem dit jaar per post uitbrengen. Zij zijn 70 jaar of ouder; deze groep mensen mag bij wijze van speciale coronamaatregel om dit jaar een poststem uit te brengen voor de Tweede kamerverkiezingen. Het gaat om zo’n 18 procent van de ruim 13 miljoen stemgerechtigden in Nederland. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Volgens de cijfers, die zijn samengesteld op basis van een schatting van de stemgerechtigde bevolking op 1 januari 2021, zijn er 810.000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

70 procent van de inwoners van Nederland met een migratieachtergrond mag stemmen op 17 maart. Zij beschikken over de Nederlandse nationaliteit. Er zijn echter grote verschillen tussen eerstegeneratiemigranten en inwoners die zelf in Nederland zijn geboren maar een buitenlandse ouder hebben (onderdeel van de zogeheten tweede generatie). Bij de eerste groep is zo’n 54 procent stemgerechtigd, waar van de tweede generatie 98 procent mag stemmen in Nederland.

Vanwege de coronapandemie verloopt het stemmen dit jaar anders dan anders. Naast de speciale regeling om per post te stemmen voor zeventigplussers, zijn de verkiezingen verdeeld over drie dagen, om drukte bij de stembussen te voorkomen. Iedereen mag dit jaar op 15, 16 of 17 maart een fysieke stem uitbrengen.

Doorrekening CPB: partijen schuiven lasten door naar de toekomst

Hogere overheidsuitgaven in de komende kabinetsperiode, vooral in de zorg en het onderwijs, een lichte koopkrachtverbetering en doorschuiven van de financiële lasten naar toekomstige generaties. Dat zijn opvallende overeenkomsten in de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau (CPB), die maandagochtend is gepubliceerd.

Het expansieve begrotingsbeleid – extra investeringen om de economie aan te jagen – leidt bij vrijwel alle partijen tot een verslechtering van de overheidsfinanciën in 2025. Dat uit zich met name in een hoger begrotingstekort.

Lees hier meer over de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s

Analyse RTL-debat: Een kiezer brengt Mark Rutte in het nauw

Zondagavond was bij RTL het eerste grote live tv-debat van deze verkiezingen, tussen de lijsttrekkers van de zes grootste partijen. Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) moesten niet alleen met elkaar in debat, maar ook met een kiezer. Het was daarmee een enigszins chaotisch debat, schrijft onze Haagse redactie. Met name de gesprekken tussen de lijsttrekkers en kiezers verliepen rommelig. De lijsttrekkers kenden het onderwerp niet en wisten ze niet wie ze tegenover zich zouden krijgen.

Lees hier het liveblog terug van het RTL-debat

Rutte had tot zijn gesprek met een kiezer een vrij eenvoudig debat, schijven Haagse redacteuren Lamyae Aharouay en Guus Valk. In het debat met de kiezer werd hij tegenover Kristie Rongen geplaatst. Zij is gedupeerde in de Toeslagenaffaire, die had geleid tot de val van het derde kabinet-Rutte. Zij vroeg hem meermaals waarom hij niet was afgetreden vanwege de affaire, dat ontregelde Rutte. Hij zei dat hij zich „het snot voor de ogen werkte” om slachtoffers zoals zij tegemoet te komen. Maar Rongen nam keer op keer geen genoegen met zijn antwoord, en bracht de VVD-lijsttrekker veel verder in het nauw dan de vijf andere lijsttrekkers konden doen.

Lees hier de hele analyse: Niet een lijsttrekker, maar een kiezer brengt Mark Rutte bij RTL in het nauw

Helft FVD-stemmers gelooft in complottheorieën over coronavirus

De helft van de mensen die zeggen volgende maand op Forum voor Democratie (FVD) te gaan stemmen, denkt dat het coronavirus ontwikkeld is om burgers wereldwijd te onderdrukken. 51 procent van hen denkt dat het virus een biologisch wapen is dat in een laboratorium is gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, meldt Nieuwsuur zaterdag. Dat is beduidend meer dan het landelijk gemiddelde: van alle Nederlanders gelooft 11 procent dat het virus bewust ontwikkeld is en denkt 13 procent dat het een biologisch wapen betreft.

Ook partijleider Thierry Baudet laat zich geregeld kritisch uit over de coronapandemie en bijbehorende maatregelen. Zo noemde hij de pandemie zaterdagavond in een uitzending van Nieuwsuur een „globalistische machtsgreep”. Ook herhaalde hij zijn standpunt dat Covid-19 vergelijkbaar is met de griep. Eerder trok de politicus de sterftecijfers van de pandemie in twijfel en volgens ex-partijgenoten heeft hij gezegd dat de pandemie is bedacht om „een nieuwe wereldheerschappij te starten”. FVD is ook een van de weinige partijen die het land door trekken voor fysieke campagnebijeenkomsten; hierbij schuwt Baudet handenschudden niet.

Baudet sprak in Nieuwsuur ook over de commotie die meermaals is ontstaan naar aanleiding van zijn uitspraken, die door critici zijn bestempeld als racistisch, antisemitisch en vrouwonvriendelijk. De FVD’er zei dat woorden niet altijd letterlijk genomen moeten worden en stelde dat hij anders dan zijn medepolitici „als een echt mens” wil communiceren. „Ik denk dat ik niet anders praat dan 90 procent van de mensen als ze een normaal gesprek voeren.”

Verder werd Baudet gevraagd met wie hij een kabinet zou willen vormen. De FVD-voorman noemde PVV en SGP - conservatieve zielsverwanten en de enige partijen die een samenwerking met Forum nog niet hebben uitgesloten. Ook met SP zou Baudet naar eigen zeggen willen samenwerken. Volgens de laatste peilingen zullen deze vier partijen bij lange na niet genoeg zetels halen om een coalitie te kunnen vormen, maar Baudet zei er vertrouwen in te hebben dat die peilingen geen werkelijkheid zullen worden.

Thierry Baudet en Geert Wilders vrijdag tijdens het NOS Radiodebat. Foto Remko de Waals/ANP

D66-lijsttrekker Kaag: meer vrijheid voor gevaccineerden

Mensen die gevaccineerd zijn tegen Covid-19 moeten in het dagelijks leven meer vrijheden krijgen dan mensen die dat nog niet zijn. Dat zei D66-lijsttrekker Sigrid Kaag zaterdagmiddag op het (digitale) partijcongres. Ze wil dat mensen met een vaccinatiebewijs, zoals vroeger „het gele boekje”, meer toegang kunnen krijgen „tot het maatschappelijk leven”. Om welke plekken het dan gaat, lichtte ze niet toe. Die vaccinatiebewijzen moeten tijdelijk zijn, voldoen aan privacyvoorwaarden „en het liefst op Europees niveau” ingevoerd worden, aldus Kaag.

Volgens Kaag kun je „niet van gevaccineerde mensen verwachten dat ze wachten met leven totdat de laatste prik is gezet”. Ze wil dat Nederland een voorbeeld neemt aan Israël. Daar mochten mensen op vertoon van een ‘vaccinatiepaspoort’ afgelopen week bijvoorbeeld naar een nachtclub. Ook in Europa neemt de roep om zulke paspoorten toe, bijvoorbeeld om vrij tussen landen te kunnen reizen. Het kabinet is vooralsnog terughoudend over zo’n paspoort, in de Tweede Kamer zijn met name de PVV, FVD, SGP en Denk tegen zo’n bewijs. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat vaccinatiebewijzen een zwaar middel zijn, maar wel toegestaan mogen worden.

Kaag stelde verder dat Nederland moet gaan „leren leven met corona”. In die nieuwe fase van de coronacrisis zou volgens Kaag niet meer alleen naar reproductiefactor R, die aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, moeten worden gekeken, als „een middenweg tussen botte restrictie en roekeloze ontkenning”. Daarom stelt ze voor om met de inzet van sneltests „hogescholen, universiteiten, sportstadions, restaurants, cafés en winkels” te heropenen.

Lees ook: Vaccinbewijs mag met vele mitsen

Sigrid Kaag tijdens een campagnebijeenkomst eerder deze maand. Foto Rob Engelaar/ANP

PvdA doet aangifte om DDoS-aanvallen op partijsite

De PvdA heeft aangifte gedaan bij de politie wegens aanhoudende cyberaanvallen op de website van de partij vanuit het buitenland. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij zaterdag, na berichtgeving van De Telegraaf. Het gaat om zogeheten DDoS-aanvallen, waarbij buitensporig veel dataverkeer op een website wordt afgevuurd om deze onbereikbaar te maken.

Om de website bereikbaar te houden voor Nederlandse kiezers wordt momenteel al het verkeer van IP-adressen uit het buitenland geblokkeerd. Het gaat om een tijdelijke oplossing, zegt de woordvoerder. „We proberen met man en macht de website draaiende te houden. Het resultaat daarvan is dat kiezers die in het buitenland wonen sinds twee weken onze standpunten voor de verkiezingen niet kunnen lezen op de site.”

De websites van de PvdA en die van Europarlementariër Kati Piri waren eerder deze maand enige tijd uit de lucht door een „doelgerichte DDos-aanval uit het buitenland”. Hoewel toen niet duidelijk werd waar de aanval exact vandaan kwam, zou het mogelijk gaan om een groep Turkse hackers. Piri, bij de verkiezingen nummer vijf op de kandidatenlijst voor de PvdA, zou doelwit van deze hackers zijn geworden wegens haar kritiek op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Lees ook dit interview met Piri: ‘Toen mijn pa in Nederland aankwam sliep hij onder een vrachtwagen, zonder vrienden, zonder familie, zonder geld’

Ollongren: mensen om hun stempas vragen is illegaal

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gaat kijken naar de beelden waarin Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zijn leden oproept zoveel mogelijk volmachtsstemmen „te regelen”. Dat laat een woordvoerder van de minister weten aan NRC. Ondanks dat Ollongren de video nog niet had gezien, onderstreepte ze dat het initiatief van stemmen middels een volmacht alleen kan liggen bij degene die een ander machtigt. Andersom is dat verboden.

„Het is niet zo dat jij aan iemand een volmacht mag vragen. Dat is een praktijk die gewoon illegaal is”, zei Ollongren na afloop van de ministerraad tegen persbureau ANP. Het benaderen van personen om hun stempas te mogen gebruiken is strafbaar volgens de Kieswet. Over eventuele vervolgstappen of een officieel onderzoek naar de uitspraken van Baudet wil de demissionaire minister niet speculeren, aldus haar woordvoerder.

Door de coronapandemie kunnen kiezers dit jaar voor drie in plaats van twee anderen een volmachtsstem uitbrengen. Donderdag zei Baudet in een video van zijn partij dat „als je niet stemt, dan telt je stem niet mee en daarom is het het belangrijk dat mensen die FVD een warm hart toedragen in hun omgeving mensen enthousiasmeren om volmachten aan hen af te geven.” Baudet riep zijn aanhang op te zoeken naar „mensen die misschien niet zo politiek betrokken zijn”, die hun volmacht zouden willen afgeven. Op die manier kunnen burgers meerdere stemmen uitbrengen. „Een persoon kan vier keer stemmen eigenlijk, als je maar die volmachten kunt regelen.”

Volgens Baudet kan de partij „tweehonderd duizend stemmen” halen als alle leden van de partij drie volmachten kunnen regelen. Inmiddels zijn de citaten uit het filmpje van Baudet geknipt door de partij. Volgens een woordvoerder mogen FVD-leden zich „uitsluitend richten tot mensen die zelf al van plan waren bij volmacht te stemmen, maar moeite hebben een gevolmachtigde te vinden. In dat geval is uitdrukkelijk geen sprake van ronselen.” De partij zegt tegen ANP dat de oproep uit de video is geknipt omdat direct na de uitzending „misverstanden ontstonden”.

Correctie (26 februari 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Kajsa Ollongren de videobeelden onderzoekt. Dat klopt niet. Ze gaat ernaar kijken. Dat is hierboven aangepast.

Baudet aan het woord tijdens het verkiezingsdebat van Radio 1 vrijdag. Foto Remko de Waal/ANP

Dertien lijsttrekkers op Radio 1 in eerste grote verkiezingsdebat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen vond vrijdagmiddag 26 februari tussen 17.00 uur en 19.00 uur het eerste grote verkiezingsdebat op NPO Radio 1 plaats. Alle dertien lijsttrekkers met een fractie in de Tweede Kamer namen deel aan het debat. Zij werden verdeeld in acht blokken van drie en bespraken per groep verschillende thema’s, zoals veiligheid, wonen, integratie en onderwijs. NRC hield een liveblog bij van het debat.

Lees hier ons gehele liveblog van het eerste lijsttrekkersdebat terug

Welkom in dit verkiezingsblog

De komende weken houdt NRC in dit blog het laatste nieuws bij over de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Het zullen gezien de coronacrisis geen gewone verkiezingen worden. Om drukte te voorkomen kan dit jaar op drie dagen gestemd worden: in alle gemeenten gaat minstens één stemlokaal ook op 15 en 16 maart open. Verder kunnen mensen ouder dan 70 jaar ook per brief stemmen en mogen alle kiezers een extra volmachtsstem uitbrengen. Het rode stempotlood mag dit jaar bovendien mee naar huis.

Vrijdagmiddag was op NPO Radio 1 het eerste lijsttrekkersdebat, zondag 28 februari volgt bij RTL Nieuws het eerste televisiedebat.