RIVM past sterftecijfer van corona aan

Het RIVM heeft de schatting van het sterftecijfer van corona naar beneden bijgesteld na vragen van NRC. Tot en met maandag was dat volgens de RIVM-website 1,3 procent, daarna werd het tussen 1 en 1,3 procent. Afhankelijk van het aantal coronabesmettingen kan het verschil in schatting van 0,3 procent ten minste duizenden sterfgevallen schelen.

Het gaat om de zogeheten IFR (Infection Fatality Rate), een schatting van het percentage van de besmette patiënten dat overlijdt aan Covid-19.

NRC wees het RIVM er maandag op dat het vermelde percentage van 1,3 procent afweek van de 1 procent die sinds vorig jaar in Nederland wordt aangehouden. Minister Hugo de Jonge (CDA, VWS) noemde op 17 november het cijfer van 1 procent in antwoord op Kamervragen. Ook een recente studie uit februari waaraan RIVM-medewerkers meededen, komt uit op 1 procent.

Een RIVM-woordvoerder erkende maandag het verschil met wat er op de site stond, en liet het getal van 1,3 procent op de site aanpassen.

De 1 procent die in Nederland wordt gehanteerd, is gebaseerd op twee betrekkelijk oude onderzoeken die vorig jaar in de periode maart tot en met juni werden gedaan. Dat was overigens in een tijd dat er veel minder mensen anti-stoffen tegen het virus hadden dan nu. Een studie kwam destijds uit op 1 procent, de ander op 1,3 procent. De laatste, hogere, werd richtsnoer voor de site. Sinds maandag geeft het RIVM de bandbreedte van beide onderzoeken aan.

1 jaar corona pagina 6-9