Ruim 100 arrestaties bij actie van klimaatactivisten

XR In verschillende Nederlandse steden demonstreren klimaatactivisten van Extinction Rebellion vrijdag. In Utrecht zijn tientallen betogers opgepakt.
Een klimaatactivist van Extinction Rebellion wordt in Amsterdam weggedragen door de politie.
Een klimaatactivist van Extinction Rebellion wordt in Amsterdam weggedragen door de politie. Foto Koen van Weel/EPA

Bij een demonstratie van Extinction Rebellion in Utrecht zijn vrijdag meer dan honderd klimaatactivisten opgepakt, volgens de politie omdat zij de coronamaatregelen overtraden. Dat meldt de politie. De actiegroep demonstreerde ook in onder meer Rotterdam, Amsterdam en Tilburg. Die betogingen verliepen een stuk rustiger.

Op verschillende plekken in Utrecht gingen klimaatactivisten vrijdag de straat op. Zij hadden zich vooraf niet gemeld bij de gemeente. Volgens de politie blokkeerden betogers de weg en lijmden ze zichzelf vast aan het wegdek. De activisten die na oproepen om te vertrekken weigerden weg te gaan, zijn aangehouden.

Lees ook: Wie zijn de ‘klimaatrebellen’ van Extinction Rebellion?

In Amsterdam kwamen zo’n 45 betogers af op de klimaatdemonstratie, meldt Het Parool. Voor zover bekend is daar niemand aangehouden. Ze blokkeerden onder meer de Overtoom - een belangrijke verkeersader. De politie heeft de actievoerders die weigerden te vertrekken „weggedragen”. Ook op en nabij het Museumplein kwamen betogers samen; zij zijn door agenten weggestuurd.

Tientallen kilometers verder, in Rotterdam, vond gelijktijdig een Exinction Rebellion-protest plaats. Enkele tientallen activisten hadden zich rond 10.00 uur verzameld op de Erasmusbrug en blokkeerden de weg. De politie heeft ze weggestuurd. Een betoger die zich niet kon identificeren is aangehouden. Verder hadden ook grofweg twintig klimaatactivisten zich vrijdag verzameld in Tilburg. Volgens het Brabants Dagblad gaat het er vooralsnog „bijzonder rustig” aan toe.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Geen versoepelingen in België. ‘Als het stormt, kun je niet opstijgen’