Hoe corona ons leven binnenkwam

Op 27 februari 2020 werd bekend dat het coronavirus Nederland had bereikt. Nu, een jaar later, beheerst corona onverminderd het leven in Nederland.

Brabant en Limburg vierden vorig jaar nog volop carnaval, Midden- en Zuid-Nederland gingen nog massaal skiën in Noord-Italië, waar de ziekenhuizen al begonnen vol te lopen met heel zieke Covid-19-patiënten. Een week later, donderdag 27 februari, werd ook Nederland wakker geschud: het besmettelijke coronavirus had het Brabantse Loon op Zand bereikt. Al snel overleed de eerste Nederlandse Covid-19-patiënt: een 86-jarige man uit Hoeksche Waard.

Later zou blijken dat enkele ouderen al eerder aan het virus waren overleden. Coronatests waren niet voor handen, dus niemand wist hoeveel mensen besmet waren.
Wat volgde was een golf coronapatiënten van wie op het hoogtepunt - of eerder: dieptepunt - begin april 1.400 op een intensive care lagen. Intussen was Nederland overgegaan van niet meer handen schudden en niezen in de elleboog tot afstand houden van anderhalve meter en zelfs helemaal niet meer naar buiten gaan.

Op 12 maart kochten consumenten alle wc-papier en paracetamol op, met lege schappen als resultaat. Op 17 maart klapten Nederlanders ’s avonds massaal in de tuin en op het balkon voor de medewerkers in de zorg die alles op alles zetten in de ziekenhuizen om de stroom Covid-19-patiënten op te vangen. De scholen gingen dicht voor bijna iedereen, de verpleeghuizen sloten voor bezoek.

Op 1 juni mochten de cafés weer open en begon een betrekkelijk zorgeloze zomer met weinig besmettingen en veel vakanties in eigen land. Al snel na de zomer keerde het virus terug. Er waren te weinig tests, er was te weinig discipline, er waren alleen genoeg mondkapjes. Inmiddels is de horeca alweer dicht sinds half oktober en gaan de scholen weer een beetje open. Het coronavirus beheerst nog volop het leven. Het wachten is op een grotere vaccinatiegraad.

 


 

Foto Merlin Daleman

23 februari 2020, Tilburg

Dat de grote optocht wegens de harde wind niet doorging, maakt deze ‘kruikezeikers’ in Tilburg niet veel uit. De carnavalsperiode van vorig jaar valt samen met het begin van de coronapandemie in Nederland.
 

Foto Phil Nijhuis

12 maart 2020, Den Haag

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), Premier Mark Rutte (VVD) en Jaap van Dissel (RIVM) vertellen Nederland tijdens een persconferentie over de uitbraak van het coronavirus.
 

Foto Olivier Middendorp

12 maart 2020, Haarlem

In alle supermarkten raakt het wc-papier en paracetamol op. Nederland hamstert.
 

Foto Ramon van Flymen / Hollandse Hoogte

17 maart 2020, Amsterdam

Mensen applaudisseren massaal voor de zorg.
 

Foto Merlin Daleman

17 maart 2020, Nuenen

In verband met het coronavirus worden Nederlandse moslims nu in Nederland begraven in plaats van in bijvoorbeeld Marokko.
 

Foto Dieuwertje Bravenboer

25 maart 2020, Hengelo

Bruiloften gaan door maar in heel klein comité.
 

Foto David van Dam

27 maart 2020, Delft

In winkels en op markten en stations zijn op de grond looprichtingen getekend zodat mensen afstand houden van elkaar en elkaar niet besmetten.
 

Foto Koen van Weel/ANP

31 maart 2020, Amsterdam

Een leraar geeft online les in een leeg klaslokaal dat is omgebouwd tot studio. De plotselinge sluiting van de scholen door het coronavirus dwingt docenten onderwijs op afstand te regelen. Kinderen volgen thuis hun lessen op de computer.
 

Foto Olivier Middendorp

12 april 2020, Overveen

Mevrouw W. Stubenitski - van Eyck uit Overveen (op balkon in blauw) wordt 100 jaar en dat wordt coronaproof gevierd: op gepaste afstand en in kleine kring met wat familie en buren.
 

Foto Kees van de Veen

16 april 2020, Assen

De 73-jarige Piet Franssen ligt op de intensive care van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Hij is besmet met het coronavirus en overlijdt op 16 april.
 

Foto Olivier Middendorp

27 april 2020, Amsterdam

Normaliter is het Museumplein op Koningsdag afgeladen vol met feestvierders en toeristen, maar op die feestdag van 2020 ligt het plein er verlaten bij.
 

Foto Olivier Middendorp

29 april 2020, Nieuw Vennep

Om familie bij bewoners van het verpleeghuis op bezoek te laten gaan, wordt van alles bedacht: zoals deze speciale containers waarin met twee microfoons en boxen er gepraat kan worden.
 

Foto Patrick van Emst/ANP

4 mei 2020, Amsterdam

De Dodenherdenking wordt gehouden op een doodstille en volledig afgesloten Dam.
 

Foto Sem van der Wal/ANP

30 mei 2020, Rotterdam

Naar mate het warmer wordt, gaan mensen vaker buiten zitten. Nog steeds op afstand. De getekende cirkels in dit Rotterdamse park moeten het makkelijker maken niet te dicht op elkaar te zitten.
 

Foto Merlin Daleman

2 juni 2020, Nijmegen

Geslaagd! Dit jaar zijn er geen normale diplomauitreikingen in aula’s met vrienden en familie voor alle geslaagde leerlingen, maar drive-ins, waar in klein gezelschap de geslaagden hun diploma - en een glas bubbels - uitgereikt krijgen.
 

Foto Robin van Lonkhuijsen

1 juni 2020, Utrecht

De terrassen zijn weer vol. Naast de horeca mogen ook culturele instellingen, als musea en theaters de deuren weer openen.
 

Foto David van Dam

2 juni 2020, Den Haag

Naar aanleiding van de dood van een zwarte man door politiegeweld in de VS gaan ook in Nederland velen de straat op om te protesteren tegen racisme en ongelijkheid. Deelnemers van deze Black Lives Matter-demonstraties, zoals hier op het Malieveld, moeten in verband met de coronamaatregelen wel op afstand van elkaar staan.
 

Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

9 augustus 2020, Rotterdam

Supporters mogen weer bij wedstrijden aanwezig zijn, met mondkapje op. De stadions mogen maar een beperkt aantal supporters binnenlaten.
 

Foto Ilvy Njiokiktjien

29 augustus 2020, Schiphol

Testen, testen, testen. Aanvankelijk zijn er veel meer (zieke) mensen die zich wilden laten testen dan er capaciteit is bij de GGD’s.
 

Foto David van Dam

2 september 2020, Den Haag

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) wordt op het matje geroepen omdat hij geen afstand hield tijdens zijn eigen bruiloft en daarmee de door het kabinet ingevoerde coronamaatregelen overtrad.
 

Foto Ilvy Njiokiktjien

5 september 2020, Amsterdam

Opnieuw een demonstratie. Dit keer vragen de demonstranten aandacht voor de openstelling van het (Amsterdamse) nachtleven. Discotheken en nachtclubs zijn al maanden dicht.
 

Foto Dieuwertje Bravenboer

6 oktober 2020, Haren

Inmiddels is fysiek afstand houden behoorlijk ingeburgerd – ook bij dansles.
 

Foto Rob Engelaar/ANP

17 oktober 2020, Bladel

Sporten wordt weer verboden voor volwassenen. Het aantal besmettingen loopt in Nederland zo snel op dat er weer beperkende maatregelen worden getroffen.
 

Foto Ilvy Njiokiktjien

10 december 2020, Den Bosch

De tweede coronagolf drukt weer behoorlijk op artsen, verpleegkundigen én patiënten in ziekenhuizen. Een deel van de niet-urgente reguliere zorg wordt afgeschaald.
 

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

6 januari 2021, Veghel

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is het eerste dat wordt goedgekeurd voor de Europese markt en dus ook naar Nederland komt. Sanna Elkadiri, werknemer in een verpleeghuis, krijgt als allereerste het coronavaccin ingespoten.
 

Foto Koen van Weel/ANP

23 januari 2021, Amsterdam.

De avondklok gaat in, vanaf 21.00 uur moet iedereen thuisblijven. Alleen bij een dringende reden - zoals werkgerelateerd of in het geval van een noodgeval - mogen mensen de straat op. De hond uitlaten mag ook.
 

Foto Rob Engelaar/ANP

24 januari 2021, Eindhoven

In tal van steden, zoals in Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, zijn gewelddadige demonstraties tegen de avondklok. De demonstraties trekken ook mensen aan die enkel willen rellen.
 

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

15 februari 2021, Utrecht

In het Beatrix Theater komen vijfhonderd mensen bijeen voor een proefcongres. Er worden meerdere ‘field labs’ georganiseerd om uit te zoeken onder welke voorwaarden publieksevenementen coronaproof kunnen worden gehouden. Niemand raakt besmet tijdens het eerste proefcongres.