Foto Sebiha Öztas

Bruiloft in de herhaling

Toen Meltem Topuz en Osman Özcan vijf jaar geleden trouwden, waren er ruim negenhonderd gasten op hun bruiloft. Er werd gezongen, er werd gelachen, er werd gedanst. Voor de halay, een dans waarbij mensen in een kring elkaars hand vasthouden, gingen meer dan honderd mensen de vloer op.

In Nederland wordt sinds kort proefgedraaid met coronaproof evenementen; zo was er een Back to Live-congres en volgt er nog een aantal concerten en festivals.

In Diamond Plaza, een partycentrum in Rotterdam-Zuid met een capaciteit van zo’n duizend mensen, werd eerder al een testbruiloft gehouden. Topuz en Özcan verkleedden zich daarvoor opnieuw als bruidspaar, om samen met andere ondernemers in de feestbranche – dj’s, cateraars, fotografen – te onderzoeken hoe dat eruit zou zien: dertig gasten, mondkapjes, anderhalve meter. Geen buffet, maar ieder z’n eigen bordje. En hoe zou de sfeer zijn, met al die maatregelen?

Volgens cijfers van het CBS daalde het aantal huwelijken in de maanden na maart 2020, toen allerlei coronamaatregelen werden ingevoerd, met de helft. In de laatste drie maanden van dat jaar lag het aantal weer op hetzelfde niveau als in 2019. Ging het aantal huwelijken dus gestaag weer omhoog, door de sobere feestmogelijkheden kelderde de omzet in de huwelijksbranche. Meltem Topuz, eigenaar van Mel’s Dress, een winkel met gelegenheidskleding, zag haar omzet met 80 procent dalen. Diamond Plaza noteerde dezelfde omzetdaling. Werden daar in 2019 nog 160 bruiloften gevierd, met gemiddeld zo’n 350 gasten, in 2020 waren dat er nog maar 53 – en waren er bij een groot deel daarvan aanzienlijk minder mensen aanwezig. Sinds oktober vorig jaar is het partycentrum gesloten, in afwachting van betere tijden.

Hoe vond Topuz het om voor de tweede keer bruid te zijn, al was dit dan niet voor het echt? „Het is de droom van ieder meisje; een dag schitteren in zo’n jurk. Het is fijn dat er nog íéts kan. Maar je mist toch het uitbundige, het geknuffel. Het met z’n allen dansen vooral, dat geeft zo’n dag echt sfeer.”

Foto Sebiha Öztas

Foto Sebiha Öztas

Foto Sebiha Öztas

Foto Sebiha Öztas

Foto Sebiha Öztas