Brieven

Brieven 26/2/2021

Bitcoin

Benadruk milieu-aspect

De laatste weken staan – ook in NRC – cryptovaluta zoals bitcoin volop in de belangstelling. De koers schiet spectaculair omhoog (om vervolgens weer in te zakken). Misschien kunnen we straks een Tesla wel met bitcoins betalen! We konden ook lezen dat geprobeerd wordt de handel in cryptovaluta te reglementeren, en dús ook te legitimeren. Kees van Bochove (Brieven, 24/2) benadrukt het maatschappelijke en ideologische belang van de decentrale verankering van de cryptomunt. Het is echter al een tijdje geleden dat in een artikel in NRC werd uitgelegd welke waanzinnige hoeveelheid energie nodig is voor het delven van bitcoins. Voordat deze cryptovaluta steeds meer mainstream gaan worden en, naar te vrezen valt, velen in een staat van kritiekloze euforie geraken, lijkt het mij de hoogste tijd om bij deze ontwikkelingen steeds het milieu-aspect consequent expliciet mee te nemen. Anders wordt de energiebesparing door elektrisch rijden volledig teniet gedaan door het energieslurpende delven van bitcoins, en zal bovendien van enig draagvlak voor energiebesparing bij de bevolking weinig tot niets overblijven. De politiek en ook de journalistiek zou zich hiervan veel meer bewust moeten worden.

’s-Hertogenbosch

Sahel

Westen heeft gefaald

Met louter soldaten is de Sahel niet geholpen, schrijft Mirjam Tjassing in een opiniestuk (20/2). De vertegenwoordigster in Mali van het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) zegt ook dat je „eerst naar de bevolking moet luisteren”. Sinds de onafhankelijkheid is door vele hulporganisaties goed naar de bevolking geluisterd. Grote groepen op het platteland en ook in de steden bleven erg arm. Vanaf 2010 kwam onder andere het jihadisme op. Onder leiding van Frankrijk werden vanaf 2013 vele militairen ingevlogen, waaronder ook Nederlandse. Deze operaties hebben totaal geen succes geboekt. De invoering van de meerpartijendemocratie naar westers voorbeeld is ook totaal mislukt. Daar heeft onder andere de Nederlandse regering via de ambassade in Bamako volop aan meegewerkt. Tjassing bekritiseert de Malinese politieke elites, maar deze zijn bijna allemaal in westerse landen opgeleid en gevormd. De huidige spanningen en onveiligheid zijn ondermeer veroorzaakt door het beleid van onze eigen regeringen. Een koekje dus van eigen deeg.

Elburg

AZC

Corvee

Naar aanleiding van het stuk Asielzoekers: erbarmelijke toestand in azc Apeldoorn (19/2) werd een

verontwaardigde lezersreactie van Jorrin Straat geplaatst (23/2). Ben ik de enige die vindt dat hier toch ook een taak bij de bewoners zelf ligt en dat op zijn minst van hen verwacht mag worden dat ze corvee instellen om zelf hun wc’s en douches schoon te houden en de prullenbakken te legen? Ook ik moet hier thuis zelf de wc en douche schoonmaken en mijn vuilnis wegbrengen en als ik dat nalaat wordt het ook hier binnen de kortste keren een bende.

Cómpeta (Spanje)

Één jaar corona

Jeugd heeft de toekomst

Het interview met Siham Said heeft mij diep geraakt (‘Ik probeerde mensen af te leiden als ze verdrietig waren’, 24/2). Zo jong maar zo volwassen. Wat geeft zij veel liefde en aandacht aan haar patiënten en wat werkt zij ontzettend hard. Iemand als Siham geeft mij weer vertrouwen en hoop. Het is duidelijk: de jeugd heeft de toekomst. Wij mogen trots op ze zijn.

Krimpen a/d IJssel

Correcties/aanvullingen

VAE

In het artikel Israël doet geheimzinnig over olieramp (24/2, p. 3) werd gewag gemaakt van de Verenigde Arabische Staten. Dat moest zijn: de Verenigde Arabische Emiraten.

Klimaatschade

In het artikel Verzekeraars en KNMI samen tegen klimaatschade (23/2, p. E6) stond dat een glastuinbouwer hagelnetten over zijn kassen kon spannen. Dat klopt niet. Hagelnetten kunnen om gewassen in de buitenlucht worden gespannen. Verder stond er dat de schade aan auto’s en gebouwen zou kunnen verdubbelen. Dat klopt niet, dat moet een extra schade van 250 miljoen euro zijn.