Stadsparken in diverse steden ontruimd om drukte

Coronamaatregelen In Amsterdam, Tilburg, Maastricht en Groningen moesten bezoekers van parken vertrekken. Voldoende afstand houden was niet meer mogelijk.

Bezoekers in het Amsterdamse Vondelpark woensdagavond.
Bezoekers in het Amsterdamse Vondelpark woensdagavond. Foto Dingena Mol/ANP

Meerdere stadsparken in Nederland zijn woensdag door de politie ontruimd omdat het vanwege de drukte niet meer mogelijk was voldoende afstand te houden. Onder meer in Amsterdam, Tilburg, Maastricht en Groningen werden bezoekers verzocht te vertrekken.

In de hoofdstad leek het even onrustig te worden, maar grote incidenten bleven uit. Volgens de Amsterdamse stadszender AT5 telde het Vondelpark woensdag duizenden bezoekers. Het Parool schrijft dat het veelal ging om „jong publiek” van wie sommigen dansten, alcohol dronken en lachgas gebruikten.

Een politiewoordvoerder zegt dat de sfeer over het algemeen „gemoedelijk” was, maar dat „veel mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden”. Toen de bezoekersaantallen in de loop van de middag dusdanig opliepen dat er onvoldoende afstand werd gehouden, besloot de gemeente in te grijpen.

Omdat vervolgens onvoldoende gehoor werd gegeven aan oproepen te vertrekken, ging de politie over tot ontruiming. Daarbij zijn twee personen aangehouden voor respectievelijk belediging en het gooien van een fles naar agenten. Een omstander raakte gewond door rondvliegend glas en is naar het ziekenhuis gebracht. Het park was even na 19.00 uur vrijwel leeg en de ingangen afgesloten.

Hoewel de nabijgelegen straten hierop volstroomden met mensen, liep de situatie niet uit de hand. Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft de massale opkomst in het Vondelpark woensdag tegenover Het Parool veroordeeld. „Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronaregels. De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen.” De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie kwam woensdagavond samen om een zogeheten afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken.

Ontruimingen elders

Ook in parken in Groningen en Maastricht was het woensdagmiddag te druk en moesten handhavers optreden, melden de politie en dagblad De Limburger. In Tilburg trok het Spoorpark volgens het Brabants Dagblad naar schatting duizenden bezoekers. Agenten bevolen bezoekers via megafoons om het park te verlaten. In deze drie steden zijn bij de ontruimingen voor zover bekend geen aanhoudingen verricht.