Moderna stuurt nieuw vaccin voor Zuid-Afrikaanse variant naar onderzoeksorganisatie

Vaccins worden bewaard in een vriezer in een ziekenhuis in Antwerpen.
Vaccins worden bewaard in een vriezer in een ziekenhuis in Antwerpen. Foto Eric Lalmand/AFP

De Amerikaanse farmaceut Moderna heeft een aangepaste versie van zijn coronavaccin gemaakt die specifiek gericht is op de zogenoemde Zuid-Afrikaanse variant. Het bedrijf heeft het nieuwe vaccin naar de Amerikaanse onderzoeksorganisatie National Institutes of Health (NIH) gestuurd voor aanvullend onderzoek, alvorens het kan worden goedgekeurd door toezichthouder FDA. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. Overigens beschermt het huidige Moderna-vaccin ook tegen de nieuwe virusvarianten die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika opdoken. Wel zijn er zorgen over de duur van die bescherming.

Moderna experimenteert met verschillende manieren om nieuwe varianten van het coronavirus te bestrijden. Dat gebeurt onder meer met herhalingsprikken (zogeheten booster shots), verhoogde concentraties of combinaties van het huidige coronavaccin en een nieuw ontwikkeld vaccin. Een andere optie is het preventief toedienen van twee doses aan mensen die nog geen prik hebben gehad en niet zijn geïnfecteerd, om te voorkomen dat er in de toekomst meer virusvarianten ontstaan.

De farmaceut heeft zijn wereldwijde vaccinproductiedoel voor dit jaar met 100 miljoen doses verhoogd tot 700 miljoen doses. Door het productieproces te verbeteren hoopt Moderna dit aantal verder op te schroeven zodat eind dit jaar zelfs 1 miljard doses beschikbaar zijn. Ondertussen investeert de farmaceut in extra capaciteit die de wereldwijde productie in 2022 nog verder moet verhogen, tot circa 1,4 miljard doses volgend jaar. Momenteel verwacht Moderna nog 1,2 miljard doses te produceren in 2022. Volgens het bedrijf duurt het normaal gesproken zes tot negen maanden om een nieuwe productiefaciliteit te ontwikkelen, wettelijk te laten keuren en vervolgens de productie op te voeren.

Lees ook: Vijf redenen om tóch tevreden te zijn met een ‘matig’ vaccin Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Proefconcerten en -festivals binnen 20 minuten uitverkocht, ruim 116.000 geïnteresseerden