Lichtste disciplinaire straf voor racisme door agenten

Politie-apps Agenten omschreven burgers in een WhatsApp-groep als „kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen”.

Korpschef Fred Westerbeke
Korpschef Fred Westerbeke Foto Hannah Anthonysz/Politie Rotterdam

Vijf agenten van de Rotterdamse politie die zich in een appgroep herhaaldelijk racistisch hebben uitgelaten over burgers, worden door hun korpschef Fred Westerbeke bestraft met de lichtste disciplinaire sanctie: een schriftelijke berisping. Die straf wordt opgelegd, omdat uit onderzoek volgens de politiebaas is gebleken dat het „goede dienders” zijn „die oprecht spijt hebben”.

Dit zegt Westerbeke in een interview met NRC. De afgelopen zeven maanden is er een disciplinair onderzoek uitgevoerd naar agenten van het bureau Marconiplein. Dat onderzoek kwam nadat NRC vorig jaar zomer berichtte dat agenten in de zogeheten ‘Jan Smit appgroep’ (negen leden) in 2019 burgers omschreven als „kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen”.

De politie zegt dat uit nader onderzoek is gebleken dat vijf agenten op nog drie andere momenten in een periode van acht maanden dergelijke „hartstikke foute uitspraken” hebben gebezigd in die appgroep.

Westerbeke laat weten verontschuldigingen te willen aanbieden aan de Rotterdamse samenleving. „Zowel de betrokken agenten als ik bieden excuses aan voor de uitspraken die zijn gedaan en de pijn en mogelijk het wantrouwen die de woorden veroorzaakten.” Westerbeke zegt dat hij „ongelooflijk boos en oprecht onthutst” is over de appjes van zijn agenten. „Maar ik vind het ook heel belangrijk dat agenten een tweede kans krijgen.”

Lees ook: Rotterdamse korpschef: ‘Er was veel beroering in onze organisatie’

Laakbaar maar niet strafbaar

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vorig jaar in tv-programma Op1 over de racistische uitlatingen dat „als dit wordt bewezen, er voor deze mensen geen plek is in Rotterdam”.

Nu komt de burgemeester op dit standpunt terug. „De agenten hebben zich op een manier uitgelaten die niet past bij de politieorganisatie. Ze hebben velen gekwetst en hun uitlatingen hebben de politie als neutrale organisatie die er voor iedereen is, in diskrediet gebracht.”

Toch zegt Aboutaleb nog vertrouwen te hebben in de agenten. „Ik weeg mee dat ze aangeven bewust geworden te zijn van de schade die het gevolg is van hun uitlatingen en dat ze de stad excuses hebben gemaakt.”

Vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie in Rotterdam al bekend dat er geen strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld tegen de agenten. Volgens het OM is gebleken „dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen”. Maar volgens het OM „schrijft de wet voor dat dergelijke uitspraken alleen strafbaar zijn als die in het openbaar worden gedaan. Dat is in dit geval niet gebeurd, want de agenten zaten in een besloten WhatsApp-groep.”

Ander incident in Rotterdam

Vrijdag maakt het Openbaar Ministerie bekend welke conclusies worden verbonden aan nog een onderzoek dat de afgelopen twee maanden werd uitgevoerd naar een vermeend racistisch incident waar de politie van de eenheid Rotterdam bij betrokken is. Het gaat om de gewelddadige arrestatie van drie leden van een gezin uit Dordrecht, op Sinterklaasavond. Advocaat Justin Kötter heeft namens de familie – een 37-jarige witte moeder, haar 45-jarige zwarte partner en hun 18-jarige zwarte zoon – aangifte gedaan tegen de politie van discriminatie in de uitoefening van een ambt, zware mishandeling en belediging.

Op beelden met geluid die door een vaste camera bij een woning in Dordrecht van de vechtpartij zijn gemaakt, is te horen dat een agent de partner onder meer uitscheldt voor „kutneger”.