Recensie

Recensie Uit eten

De Matroos en het Meisje: heerlijk eten en Spotify toe

Uit eten Rotterdam Frank van Dijl recenseert elke twee weken een restaurant in Rotterdam.

Foto Frank van Dijl

Wat zullen we straks – over zes maanden, twee jaar, vijf jaar? – lachen om de dozen met zakjes en bakjes die je in handen krijgt als je thuis uit eten gaat. Straks – later – schuiven we weer aan in het restaurant… althans dat hoop ik. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de mensen in de horeca die nu zo wanhopig hun best doen om het hoofd boven water te houden. Ik heb respect voor hun veerkracht en hun vindingrijkheid, dat wil ik op deze plek gezegd hebben.

Deze week viel mijn keuze op De Matroos en het Meisje en om het mijzelf gemakkelijk te maken, opteerde ik voor bezorging – wat binnen een beperkt aantal postcodegebieden à raison van 1,50 euro mogelijk is. Je kunt dan weer niet een tijdstip kiezen – de bezorger komt ergens tussen half vijf en zeven langs. In mijn geval was dat half zeven: de vijf viergangenmenu’s (drie vlees, twee vis, à 39 euro) en de twee flessen wijn werden mij in drie papieren tassen door een opgewekte jongeman (de matroos?) overhandigd.

In kartonnen dozen zaten, naar gerecht gesorteerd, de plastic bakjes, kuipjes en zakjes met de bouwstenen waarmee we de gerechten moesten samenstellen, alles voorzien van een etiket met de naam van het betreffende bestanddeel. Eerder hadden we al een pdf met mooie foto’s en instructies ontvangen, zodat we meteen aan de slag konden.

Maar eerst een glas wijn. De Matroos en het Meisje hanteert alleszins prettige prijzen, waardoor het mij niet overdreven leek om behalve een fles spätburgunder van Weingut Knab (14 euro) ook een klassieke Franse wijn uit de Languedoc (11 euro) te bestellen waarvan de beschrijving mij buitengewoon aansprak: „In de geur tonen van tijm en rozemarijn, zwart fruit in de smaak en in de afdronk lekker drogend met donkere specerijen.” Je hóórt het de wijngoeroe zeggen.

We zetten ons aan het maken van het voorgerecht, bestaande uit een lapje ingelegde rettich, quinoa met gezouten citroen, crème van bloemkool, crème van komkommer, gember en spinazie, bloemkool en romanesco, zilverui, een gerookt kwarteleitje en filodeeg met kruiden. We volgden de zes stappen van de instructies en serveerden fraai opgemaakte bordjes die lof oogstten vanwege de verschillende structuren van zalf tot knapperig en de mooi op elkaar afgestemde smaken. „Fris”, was het overheersende oordeel. Je proefde dat er voorjaar in de lucht zat.

Het tussengerecht was een bouillon van paprika met feta, olijven, basilicum, kikkererwt, gefermenteerde knoflook, focaccia en tomaat. De bouillon was per persoon in een vacuümzakje verpakt en liet zich eenvoudig uitschenken in het steelpannetje. Uit de bijgeleverde pipetjes druppelde ik de basilicumolie in de soep. Ik was ontroerd door de cherrytomaatjes die, hoe klein ook, netjes waren ontveld. Dat had die middag iemand voor ons zitten doen. Indruk maakten ook de geroosterde kikkererwten die een prettige bite toevoegden aan de smakelijke soep.

Voor de hoofdgerechten moesten we echt aan de slag: de bereiding van zowel vlees als vis bestond uit elf stappen, maar het moeilijkst waren eigenlijk nog de blokken polenta omdat die de neiging hadden aan te bakken. Vlees (iberico secreto, varken dus) en vis (rugfilet van skrei) gingen in hun plastic zakje in water dat had gekookt, in een ander pannetje roerde ik de bonensalsa tot die warm was. Ik maakte de borden op zoals voorgeschreven, vlees of vis op de polenta, bijbehorende jus, bonen, groene asperges, tomatillo-compote, een paar puntjes paprikagel en wat popcorn en hop… klaar was kees. Aan tafel klonken waarderende geluiden.

Restte nog het toetje, een éclair met crème suisse, gel van bloedsinaasappel en gekonfijte schil, merengue en partjes bloedsinaasappel – om je vingers bij op te eten, om mijn moeder aan te halen.

Net als elke keer als we thuis uit eten maakte het ons weemoedig, dus we namen nog een glas en lachten nu alvast om ons lachen straks.

Frank van Dijl is culinair recensent en journalist.