Winkelketens

‘Werknemers moeten gratis uren inhalen na lockdown’

Grote winkelketens verplichten hun werknemers om tijdens de lockdown minder te werken, maar eisen dat ze die uren straks wel onbetaald inhalen. Dat blijkt volgens EenVandaag en De Groene Amsterdammer uit onderzoek. De winkelketens krijgen miljoenen euro’s subsidie om hun personeel in dienst te houden tijdens de coronacrisis, maar die werknemers worden gekort in het aantal uren. EenVandaag en De Groene Amsterdammer noemen Wibra als voorbeeld. Ook die keten krijgt miljoenen aan subsidie voor de loonkosten van het personeel. Maar de werknemers zijn verplicht tientallen uren gratis te komen werken als de winkels straks weer opengaan. Wibra beroept zich volgens het onderzoek op de cao van de sector Winkelstraat. Daarin staat dat een werkgever met 35 procent kan afwijken van de gemiddelde arbeidstijd. Aan het einde van het jaar zou het aantal uren weer in balans moeten zijn.

Vakbond FNV doet een dringende oproep aan het kabinet om scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun aan grote winkelketens. De vakbond zegt dat medewerkers van Wibra al protest hebben aangetekend en dat er ook meldingen komen van personeel van onder andere Blokker en Intratuin.