Recensie

Recensie Muziek

Onhandig sentiment en doorvoelde melancholie

‘A Man Needs a Maid’ van Neil Young was altijd al een vreemd nummer. Vooral de zin „Just someone to keep my house clean/ fix my meals/ and go away” behoort niet tot het meest vrouwvriendelijke in Youngs oeuvre. In de verrassende coverversie van de Engelse groep Tindersticks krijgt het onhandige sentiment een nieuwe lading, passend bij de melancholieke stem van zanger Stuart Staples.

Nu hij naar het Franse platteland is verhuisd, heeft zijn muziek een ander perspectief. Openingsnummer ‘Man Alone’ van Distractions duurt elf minuten en kabbelt op een milde elektronische beat. Centraal op deze dertiende Tindersticks staan covers van Neil Young, Dory Previn en Television Personalities. Zo waardig als die vertolkt worden, geven ze het album een wat samengeraapt karakter. In ‘Tue-moi’ deelt Staples zijn verdriet om de terroristische aanslag op concertzaal Le Bataclan. Door zijn hulpeloze steenkolenfrans voel je met hem mee.