Laatste Nieuws Coronacrisis

Gewonde en aanhoudingen bij ontruiming Amsterdams Vondelpark

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog van woensdag 24 februari over de uitbraak van het coronavirus is gesloten.

Lees hier verder in het blog van donderdag 25 februari.

Franse komieken winnen YouTube-weddenschap van president Macron

Twee Franse komieken hebben woensdag een weddenschap gewonnen van president Emmanuel Macron. Mcfly en Carlito, die miljoenen volgers hebben op YouTube, waren vorige week door de Franse president uitgedaagd een video te publiceren over de noodzaak van de coronamaatregelen. Als deze meer dan tien miljoen kijkers zou trekken, zouden ze hun volgende project mogen filmen in het presidentieel paleis. De mannen gingen de uitdaging aan en publiceerden zondag een video, die inmiddels ruim 11 miljoen keer bekeken is.

Het nummer is getiteld ‘Je me souviens’ (ik herinner me). Begeleid door gitaar zingen de mannen over momenten dat ze de coronaregels overtraden. Ze zingen onder meer: „ik niesde in mijn hand omdat mijn elleboog te ver was” en dat ze geen desinfecterende gels wilden gebruiken omdat deze te vet zijn. De komieken beloven vervolgens dat ze zich voortaan wél aan de regels zullen houden en stellen dat het nemen van sociale afstand nodig is om terug te kunnen keren naar een leven zónder sociale afstand.

Macron heeft de YouTubers woensdag gefeliciteerd met hun overwinning, melden Franse media. „Bravo. Uitdaging gehaald en geslaagd. Ik zal mijn belofte nakomen. Tot ziens bij het Elysée”, aldus de president. De video is overigens niet het eerste initiatief van het duo dat is gerelateerd aan de coronapandemie. In april haalden ze met een live YouTube-sessie van elf uur meer dan 400.000 euro op voor Franse ziekenhuizen.

Bekijk de video hieronder.

Israël beloont internationale vrienden met vaccinaties

Nu een groot deel van de Israëlische bevolking is gevaccineerd tegen Covid-19, begint Israël vaccins uit te delen aan internationale vrienden. De regering van premier Benjamin Netanyahu heeft volgens Israëlische media vaccins gereserveerd voor zo’n twintig bevriende landen waaronder Honduras, Guatemala, Tsjechië en Hongarije. Sommige van deze landen hebben tot vreugde van de Israëlische regering onlangs een ambassade in Jeruzalem geopend of zijn dat van plan. Jeruzalem is een gevoelig thema in het Palestijns-Israëlische conflict, omdat zowel Israël als Palestina de stad als hoofdstad beschouwen.

Premier Netanyahu is aanwezig bij de vaccinatie van de viermiljoenste Israëliër. Foto Alex Kolomoisky/Pool

De opmerkelijkste kandidaat voor een vaccindonatie is Mauritanië, waarmee Israël op dit moment geen diplomatieke betrekkingen heeft. Speculaties over aanstaande normalisatie van de banden wilden de Israëlische autoriteiten woensdag niet bevestigen. Eerder deze week meldde onder meer The New York Times al dat Israël Russische vaccins voor Syrië – waarmee Israël formeel in oorlog is – heeft toegezegd als onderdeel van een deal om een Israëlische vrouw uit Syrië terug te krijgen.

Een woordvoerder van premier Netanyahu verklaarde dinsdag dat de Palestijnse Autoriteit - het bestuur van de Palestijnse gebieden - en „verschillende landen die Israël hebben benaderd” worden geholpen „met een symbolische hoeveelheid vaccins”. Benny Gantz, minister van Defensie in het demissionaire kabinet en een van Netanyahu’s politieke tegenstanders, beschuldigde de premier ervan „te handelen in de vaccins die de Israëlische burgers hebben betaald met hun belastinggeld”. Israël zit midden in de campagne voor de parlementsverkiezingen die eind maart worden gehouden.

Festival Best Kept Secret opnieuw afgelast vanwege coronapandemie

Best Kept Secret gaat deze zomer net als vorig jaar niet door vanwege de coronapandemie. Dat heeft Friendly Fires, de organisator van het festival, woensdag bekendgemaakt. Volgens de organisatie is er „te veel onzekerheid over het begin van het festivalseizoen” en is het uitstellen van het festival tot een later moment onhaalbaar.

Mensen die al een kaartje hadden gekocht voor het festival, krijgen hun geld terug. De organisatie zegt zich gesteund te voelen door de hoopvolle festivalgangers die „ondanks deze rare tijden” tickets hadden gekocht. Het festival zou van 11 tot 13 juni in Hilvarenbeek worden gehouden. Bij de laatste editie waren er 25.000 bezoekers welkom op het festival.

Lees ook: Lowlands dit jaar? Met een vangnet van 300 miljoen durven festivals het aan

Festivaldirecteur Maurits Westerik zegt tegen het AD dat de financiële risico’s te groot waren om door te gaan met de organisatie van het festival. Hierbij speelt mee dat het garantiefonds van de overheid alleen geldt voor festivals na 1 juli. Bovendien is nog onbekend of in juni überhaupt evenementen plaats mogen vinden. Uitstel tot het najaar zou niet mogelijk zijn omdat het terrein dan niet beschikbaar is, zegt Westerik tegen muziekplatform 3voor12. Ook speelt mee dat Best Kept Secret veel buitenlandse artiesten en gasten verwelkomt en het niet duidelijk is wanneer zij weer zonder al te veel beperkingen naar Nederland kunnen reizen.

De afgelopen tijd zijn meerdere festivals verplaatst naar het najaar, in de hoop dat de coronamaatregelen tegen die tijd grote feesten toelaten. Onder meer technofestival Awakenings, EDM-festival Soenda en Paaspop zijn verplaatst. Ook de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland, wordt mogelijk verplaatst.

Festivalgangers op de laatste editie van Best Kept Secret, in 2019. Foto Andreas Terlaak

Gewonde en aanhoudingen bij ontruiming Amsterdams Vondelpark

Bij de ontruiming van het Amsterdamse Vondelpark vanwege te grote drukte zijn woensdagavond twee personen aangehouden voor respectievelijk belediging en het gooien van een fles naar agenten. Een omstander raakte gewond door rondvliegend glas en is naar het ziekenhuis gebracht.

Agenten gingen woensdag aan het eind van de middag over tot ontruiming van het stadspark omdat de vele bezoekers niet voldoende afstand meer van elkaar hielden of konden houden. Het park was rond 19.30 uur vrijwel leeg en de ingangen afgesloten. Vervolgens stroomden echter de nabijgelegen straten vol met mensen, zoals te zien is op beelden van NRC-redacteur Martine Kamsma. Het Parool meldt dat het in de zijstraten rondom het park, met name de Van Baerlestraat, nog altijd onrustig is. De politie staat daar paraat.

Volgens de krant was er woensdagmiddag veel „jong publiek” in het park en werd door sommigen alcohol gedronken, lachgas gebruikt en gedanst. Een politiewoordvoerder zegt dat de sfeer over het algemeen „gemoedelijk” was, maar dat „veel mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden”. In het park is veel troep achtergebleven, zoals lege flessen drank.

Twitter avatar markschrader Mark Schrader Denk dat het Vondelpark voorlopig wel even gesloten blijft. Foto van @luukkoenen https://t.co/FKLoR19OK1

Politie vraagt bezoekers in het Vondelpark woensdag om te vertrekken. Foto Dingena Mol/ANP

Stadsparken ontruimd om drukte, Amsterdamse agenten bekogeld met flessen

De politie heeft woensdag in meerdere steden parken ontruimd vanwege een te groot aantal bezoekers. Onder meer in Amsterdam, Tilburg, Maastricht en Groningen gebood de politie mensen te vertrekken omdat het vanwege de drukte niet meer mogelijk was voldoende afstand te houden.

Volgens AT5 telde het Amsterdamse Vondelpark woensdagmiddag „duizenden” bezoekers. „Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronaregels”, citeert de stadszender burgemeester Femke Halsema. „Het park is geen festivalterrein.” Nadat aan de oproep van de gemeente het park te verlaten onvoldoende gehoor werd gegeven, besloot de politie in te grijpen. Daarbij werden agenten „vanuit een grote groep bezoekers” met flessen bekogeld, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. Rond 19.30 uur was het „nagenoeg leeg” in het park.

Een woordvoerder van Halsema laat aan Het Parool weten dat de Amsterdamse driehoek woensdagavond samenkomt naar aanleiding van de drukte. Afgelopen zondag moest de politie ook optreden in het stadspark. Toen werd een feest met „honderden” bezoekers beëindigd, aldus AT5.

Ook in parken in Groningen en Maastricht was het woensdagmiddag te druk en moesten handhavers optreden, melden de politie en De Limburger. In Tilburg trok het Spoorpark bovendien naar schatting honderden bezoekers, zegt een politiewoordvoerder tegen Omroep Brabant.

Twitter avatar MartineKamsma Martine Kamsma Vondelpark loopt leeg. Nu hangen, toeteren en feesten op de Van Baerlestraat. @nrc https://t.co/h7hnI9PdQM

Extra coronamaatregelen in Zweden en delen van Frankrijk en Polen

In verschillende Europese landen worden extra coronamaatregelen ingevoerd vanwege een stijging in het aantal coronabesmettingen. Een overzicht van de veranderingen.

 • In het gebied rondom het Franse Duinkerke geldt vanaf deze week een ‘weekendlockdown’, in de hoop een regionale virusuitbraak te kunnen beteugelen. De besmettingsgraad in de regio is momenteel drie keer zo hoog als in de rest van het land. Ook het aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 loopt op, volgens Le Monde zijn de patiënten bovendien gemiddeld jonger. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran spreekt van een „alarmerende” situatie. Naast de lockdown zullen meer vaccins naar de regio gestuurd worden.
 • Ook in Zweden worden de coronamaatregelen aangescherpt. De openingstijden voor de restaurants en cafés zijn verkort en het maximumaantal bezoekers van winkels is naar beneden gebracht. In het land wordt vanwege een toename in het aantal besmettingen gevreesd voor een derde golf van de pandemie. Volgens premier Stefan Löfven is er geen „tijd om te relaxen” en moet nu ingegrepen worden om die golf te voorkomen.
 • In het noordoosten van Polen worden eerder doorgevoerde versoepelingen van de coronamaatregelen weer teruggedraaid. Dat betekent dat de onlangs heropende winkelcentra, hotels en scholen hun deuren opnieuw moeten sluiten. Dit is volgens Volksgezondheidsminister Adam Niedzielski nodig vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen in de provincie Warminsko-Mazurskie.

Strandgangers in het Franse Duinkerke. Foto Pascal Rossignol/Reuters

Rutte: terrassen blijven voorlopig dicht wegens ‘aanzuigende werking’

Ondanks het mooie weer gaan de terrassen voorlopig niet open. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) woensdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer tijdens een debat over de coronamaatregelen, meldt onder meer de NOS.

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong in het debat aan op versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca, maar de premier ziet dit niet zitten omdat terrassen volgens hem een „aanzuigende werking” zouden hebben. Hij wil wel kijken wat er mogelijk is als er meer coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. Tijdens het debat werd ook gesproken over eventuele versoepelingen voor universiteiten en hogescholen, maar ook dat ziet het kabinet vooralsnog niet zitten.

De horeca is al maanden gesloten in verband met de coronamaatregelen. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland liet maandag weten naar de rechter te stappen om heropening en meer overheidssteun af te dwingen.

Lees ook: Oppositiepartijen trekken timing van versoepelingen in twijfel tijdens coronadebat

Lege terrassen op de Markt Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP

RIVM: sterke daling coronabesmettingen in verpleeghuizen

Het aantal coronabesmettingen onder bewoners van verpleeghuizen neemt sterk af. Dat meldt het RIVM woensdag. „Het doorzetten van de sterke daling bij bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus”, aldus het instituut.

Sinds de derde week van dit jaar wordt in de verpleeghuizen gevaccineerd. Alle bewoners hebben inmiddels hun eerste dosis gehad en er is een begin gemaakt met het geven van de tweede prik. In maart moet de vaccinatie van verpleeghuisbewoners afgerond zijn.

Het RVIM ziet het aantal besmettingen bij thuiswonende zestigplussers sinds vorige week juist toenemen, behalve bij de groep van 85 tot en met 89 jaar. Thuiswonende 85-plussers worden sinds de vierde week van 2021 ingeënt.

Lees ook: RIVM ziet eerste voorzichtige effecten van vaccineren

Marktkooplieden spannen rechtszaak aan tegen staat om coronabeleid

De branchevereniging voor Ambulante Handel spant een rechtszaak aan tegen de staat, omdat marktkooplieden die geen eten of drinken verkopen vanwege de coronamaatregelen niet op markten mogen staan. De branche eist via de rechter dat het demissionaire kabinet uitleg geeft over de regels. Dat meldt de branchevereniging woensdag. Volgens de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) heeft het geen zin om onderscheid te maken tussen voedselverkopers en aanbieders van andere producten, omdat dat dit geen effect zou hebben op het aantal besmettingen, aldus de vereniging.

Martie Bleeker, secretaris van de CVAH, stelt dat de vereniging „de afgelopen weken aan de bel heeft getrokken, verschillende voorstellen gedaan, meegedacht met gemeente, gevraagd en ongevraagd adviezen gegeven, alles wat wat we maar konden doen, hebben we gedaan”. Bleeker stelt dat de „markten er alles aan doen om het winkelen veilig te maken”. Woensdagmorgen hielden de marktondernemers een protestactie in Haaksbergen, door zowel voedsel als andere producten uit te stallen.

Het kabinet heeft bepaald dat buitenverkoop voorlopig alleen is toegestaan voor kramen waar levensmiddelen en bloemen worden verkocht. Meer verkooppunten zijn in ogen van het kabinet niet wenselijk, omdat die het aantal contactmomenten en reisbewegingen kunnen verhogen. Volgens de overheid mogen gemeentes bepalen welke kramen wel of niet op de markt welkom zijn.

4.420 nieuwe coronabesmettingen, in lijn met weekgemiddelde

Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er 4.420 positieve coronatesten gemeld bij het RIVM. Dinsdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 3.834 gevallen gemeld, maandag 4.201. Die cijfers wijken mogelijk af van eerder door het RIVM gerapporteerde data, aangezien de GGD-afdelingen positieve meldingen soms met vertraging doorgeven.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 63. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden, want het duurt soms even voordat sterfgevallen worden doorgegeven. Dinsdag werden 94 overlijdens door het coronavirus geregistreerd.

Aantal coronapatiënten gedaald, ook op IC’s

Er liggen 1.883 coronapatiënten in de ziekenhuizen, dat zijn er 34 minder dan gisteren. Daarvan liggen er 533 op de intensive care, vijf minder dan gisteren. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het is de eerste daling van het aantal coronapatiënten op de IC’s sinds zaterdag.

Het aantal coronapatiënten is klinieken is met 29 afgenomen, daar liggen nu nog 1.350 mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames ligt al enkele weken onder de tweeduizend.

Hongarije vaccineert als enige EU-land met Chinees middel

Hongarije heeft woensdag als eerste EU-land inwoners gevaccineerd met het vaccin van de Chinese farmaceut Sinopharm. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het middel nog niet goedgekeurd, maar de Hongaarse toezichthouder wel.

In een videoboodschap op Facebook roept premier Viktor Orbán zijn inwoners op zich te laten inenten. Hij waarschuwt dat er anders geen versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk zijn in Hongarije, waar een avondklok geldt, horeca is gesloten en bijeenkomsten zijn verboden. Het land staat aan een mogelijk begin van een derde golf; er zijn tot op heden 14.500 coronadoden gevallen. Zolang slechts een klein deel van het land gevaccineerd is, kunnen de maatregelen niet versoepeld worden, aldus Orbán.

Binnen een week hoopt Hongarije 800.000 mensen een eerste dosis te geven, meldt persbureau Reuters. Hongarije is niet het enige land op het Europese continent dat het Chinese vaccin heeft goedgekeurd. Ook Servië heeft dat gedaan, maar dat land is geen lid van de EU.

Lees ook: Russische en Chinese vaccins krijgen warm welkom in Hongarije en Servië

Opslag van het Chinese vaccin in Hongarije. Foto Peter Komka/AFP

Kabinet wil Tegemoetkoming Vaste Lasten aanzienlijk verhogen

Het kabinet wil de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor de eerste helft van dit jaar aanzienlijk verhogen. Ook de subsidie die winkeliers kunnen krijgen voor hun voorraden wordt opgehoogd, schrijven minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat, VVD) en staatssecretaris Mona Keijzer (EZK, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De TVL-regeling is bedoeld voor ondernemingen die ten minste 30 procent van hun omzet zijn verloren. Ze krijgen 85 procent van hun vaste lasten vergoed. De bedragen voor de TVL waren eerder dit jaar ook al eens verhoogd. Het midden- en kleinbedrijf kon aanvankelijk maximaal 90.000 euro krijgen, later 330.000 euro en volgens de nieuwste aanpassing 550.000 euro. Grotere ondernemingen kunnen maximaal 600.000 euro per kwartaal ontvangen.

Winkels die gesloten moeten blijven, kunnen een subsidie krijgen voor de voorraden die ze nu niet verkopen. De vergoeding voor mkb’ers in de detailhandel is vastgesteld op hooguit 850.000 euro en voor grotere ondernemingen 900.000 euro. Er is ook een regeling voor de land- en tuinbouw en de visserij. Die sectoren kunnen nu respectievelijk nog hooguit 225.000 en 275.000 euro krijgen. Dat bedrag zou het ministerie ook graag ophogen, maar dat kan niet zomaar volgens Europese regels. Er wordt aan een nieuwe regeling gewerkt, aldus de bewindslieden. De aangepaste TVL moet nog goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

4,5 miljoen mensen hebben CoronaMelder op telefoon

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking, 4,5 miljoen mensen, heeft de app CoronaMelder op zijn telefoon geïnstalleerd. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot 22 februari hadden 115.613 mensen een besmetting gemeld via de app en zo anderen gewaarschuwd dat ze ook besmet kunnen zijn. Volgens De Jonge is het aantal waarschuwingen via de app sinds de nieuwe lockdown op 15 december afgenomen. Het evaluatieteam van de CoronaMelder verklaart dat door de daling van het sociale verkeer. De Jonge schrijft dat de verwachting is dat het aantal notificaties kan stijgen, zodra mensen weer meer met elkaar gaan afspreken.

Zeven op de tien mensen die een test aanvroegen na een notificatie van de app waren nog niet benaderd door de GGD vanuit het reguliere bron- en contactonderzoek. Van de mensen zonder klachten, die zich na een melding lieten testen, bleek vijf procent toch besmet te zijn. In twee maanden tijd zijn zo 1.966 besmettingen vastgesteld.

KNVB zet streep door restant amateurvoetbalseizoen

De KNVB heeft woensdag een streep gezet door het restant van de seniorencompetities in het amateurvoetbal. De wedstrijden van de eerste elftallen, van de tweede divisie tot en met de vijfde klasse, gaan niet meer door. Voor de overige amateurteams werd het programma al eerder geschrapt. Volgens de voetbalbond maken de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet een hervatting onmogelijk. Dit houdt in dat er geen teams degraderen of promoveren dit seizoen.

De seizoensindeling van volgend jaar zal de KNVB baseren op de huidige samenstelling van teams. Als de overheidsregels het toelaten, wil de voetbalbond een kleinschalig regionaal toernooi op poten zetten, zodat amateurvoetballers minder ver hoeven reizen. De KNVB meldt dat de jeugd- en zaalcompetities mogelijk wel worden hervat.

Kosten betaald voetbal
De KNVB schat volgens persbureau ANP in dat één jaar coronacrisis in totaal voor 200 miljoen euro verlies zorgt in het betaalde voetbal. Dat komt doordat clubs de meeste wedstrijden zonder publiek afwerken en daardoor inkomsten uit kaartverkoop, sponsoring en horeca mislopen.

Spelen zonder de aanwezigheid van supporters scheelt de Eredivisie-clubs volgens de KNVB zo’n 60 procent omzet. De financiële malheur zal verder toenemen als meer fans dan verwacht compensatie willen voor de gemiste wedstrijden en de kosten van hun seizoenkaart.

Door de coronacrisis zijn in totaal 184 wedstrijden in het betaalde voetbal afgelast. De KNVB besloot vorig jaar maart om de competitie stil te leggen en de 26e speelronde niet meer af te maken. Daardoor ging er een streep door 74 competitiewedstrijden en werden de zes duels voor de play-offs om Europees voetbal ook geschrapt. Ook de bekerfinale en de Johan Cruijff Schaal gingen niet door. In de eerste weken van dit seizoen mochten clubs tot september beperkte aantallen supporters ontvangen. Daarna waren fans niet langer welkom. Zondag was de NEC - De Graafschap als onderdeel van een Fieldlab-experiment de eerste wedstrijd in vijf maanden met publiek.

Lees de reportage: Er mag (voor één keer) weer gezongen worden

Een dronefoto van het lege sportterrein van een voetbalclub in Bladel. Foto Rob Engelaar/ANP

Ghana krijgt eerste coronavaccins en in Denemarken wordt versoepeld

 • Ghana heeft de eerste levering vaccins uit het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie ontvangen. Met een vliegtuig werden 600.000 doses van het AstraZeneca-vaccin overgebracht naar de hoofdstad Accra. Het Covax-programma werd opgezet zodat ook armere landen de beschikking zouden krijgen over inentingen. Rijke landen betalen eraan mee. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwde eerder deze maand dat het niet alleen op morele maar ook op medische gronden belangrijk is dat de vaccins eerlijk over de wereld worden verdeeld.
 • Frankrijk heeft voldoende vaccinaties zeker gesteld om de vaccinatiedoelstellingen te behalen, zei minister Agnès Pannier-Runacher woensdag op de televisiezender LCI. Eind juni wil het land 15 miljoen mensen ingeënt hebben, en dat moet volgens de bewindsvrouw lukken.
 • Denemarken versoepelt enige coronamaatregelen, heeft de minister van Justitie in het land bekendgemaakt. Kleine winkels mogen vanaf maart weer open, tenzij ze in grote winkelcentra gevestigd zijn. Ook het beroemde pretpark Tivoli in Kopenhagen kan volgens Deense media weer open. Bezoekers moeten wel een negatieve coronatest kunnen overleggen. OMT-chef Jaap van Dissel noemde Denemarken vanochtend in de Tweede Kamer nog als een voorbeeld van een land waar mensen zich beter aan de basisregels houden dan in Nederland.
 • Acht maanden cel voor rellen in Eindhoven

  Een 35-jarige man uit Weert die betrokken was bij de avondklokrellen in Eindhoven is veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf wegens geweld tegen de politie en het plunderen van de Jumbo. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook moet hij 950 euro betalen voor schade aan de Jumbo. Zijn auto was al in beslag genomen.

  Er staan vandaag vijf verdachten voor de rechter voor de rellen die in januari plaatsvonden in Eindhoven. In de stad zijn toen veel vernielingen aangericht. Zo gingen er voertuigen in vlammen op, werd de politie bekogeld met vuurwerk en stenen en zijn winkels op Eindhoven Centraal geplunderd, waaronder de Jumbo. De ME voerde charges uit.

  Eerder kregen drie mannen al tot zes maanden cel voor hun aandeel rol bij de rellen in Eindhoven. De politierechter in Den Bosch sprak toen over „een soort oorlogssituatie” op het 18 Septemberplein.

  Regionale media, waaronder Omroep Brabant, hadden beelden van de plundering van de supermarkt:

  Van Dissel: andere landen houden zich beter aan basismaatregelen

  Volgens Jaap van Dissel is de situatie in Nederland op dit moment „kwetsbaar”. Dat zei de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) woensdagochtend in een technische briefing aan de Tweede Kamer. Van Dissel wijst erop dat het aantal ziekenhuisopnames niet langer daalt en er zelfs een stijging te zien is in de opnames op de IC. Dat noemt Van Dissel „een omslag”.

  We moeten er bovendien rekening mee houden dat de Britse variant meer ziekenhuisopnames gaat veroorzaken, stelt Van Dissel. Uit een aantal Britse studies blijkt dat deze variant iets agressiever is dan het klassieke virus en dat daardoor meer mensen die besmet raken in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

  Er is volgens Van Dissel daarom weinig ruimte voor versoepelingen. Om bijvoorbeeld de scholen te openen, is het volgens hem in elk geval nodig dat de avondklok van kracht blijft, en het aantal bezoekers dat mensen thuis ontvangen beperkt blijft tot één. Uit berekeningen van het RIVM blijkt dat die maatregelen de besmettingen met zo’n tien procent dempen.

  Volgens Van Dissel is het, nu er toch versoepeld wordt, nog belangrijker om je aan basismaatregelen te houden. „Binnenblijven bij klachten is een van de belangrijkste, en je laten testen bij klachten ook. Landen die het beter doen dan Nederland, zoals Denemarken, houden zich beter aan die regels.” Hij verwacht „spectaculaire resultaten” als iedereen zich aan die basisregels zou houden.

  Onder meer André Hazes jr., De Staat treden op bij proefconcerten FieldLabs

  De line-up van de Back To Live-concerten van Mojo en ID&T in samenwerking met Fieldlab Evenementen is bekend. Onder anderen André Hazes jr., Lucas & Steve en De Staat treden op tijdens de kleinschalige evenementen in de Ziggo Dome en op het evenemententerrein in Biddinghuizen. Het doel is om te kijken welke maatregelen werken, om in de nabije toekomst weer evenementen met publiek te kunnen organiseren.

  Tijdens het indoor dance-evenement, dat op 6 maart plaatsvindt in de Amsterdamse Ziggo Dome, treden Sunnery James & Ryan Mariano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee op. Een dag later staat André Hazes daar op het podium. Tijdens kleinschalige festivals op 13 en 14 maart op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen maken onder anderen Joris Voorn, Colin Benders, Chef’Special, De Staat, Maan en Jett Rebel hun opwachting.

  Bij de evenementen in Ziggo Dome is plek voor 1.300 bezoekers. Zij worden verdeeld in vijf bubbels van 250 personen en één bubbbel van vijftig personen. In Biddinghuizen is per festival plek voor 1.500 bezoekers, die in drie groepen van 500 personen worden verdeeld. Alle bezoekers moeten een negatieve PCR test hebben en medewerking verlenen aan diverse onderzoeken. Uit de informatie-aanvragen bleek wel hoe groot de animo is: er hebben zich al 100.000 geïnteresseerden gemeld, liet de organisatie afgelopen weten aan NRC. De kaartverkoop begint morgen.

  Lees ook: Coronaproof naar een congres of concert? De tests gaan beginnen

  Sunnery James en Ryan Marciano treden op tijdens het Back To Live Dance Event in de Ziggo Dome. Foto Olaf Kraak/ANP

  OMT: eerste effecten van vaccinatieprogramma zichtbaar

  De eerste effecten van de vaccinatiecampagne beginnen zichtbaar te worden in de ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen. Dat staat in het 101ste advies van het Outbreak Management Team, dat dinsdag naar de Tweede Kamer werd gestuurd. De cijfers nemen harder af onder 60-plussers die wel zijn gevaccineerd dan groepen die dat niet zijn. Voor de IC-bezetting maakt het vooralsnog niet uit. Dat komt waarschijnlijk doordat die groep toch al zelden behandeld wordt op de intensive care, aldus het OMT.

  Afgelopen zondag werd de miljoenste prik gezet, en het kabinet verwacht half maart (zo’n twintig dagen later) de twee miljoenste gezet te hebben. Vanaf deze week tot en met de eerste week van april worden er naar verwachting ruim 3 miljoen doses geleverd. 218.000 mensen hebben hun beide prikken gekregen, en zullen zodra die helemaal werkt maximaal beschermd zijn tegen het virus. Die groep is te klein om „vergaande conclusies te trekken over de effecten van vaccinatie”, schrijft het OMT.

  Jaap van Delden, die namens het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma, zei tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer dat hij graag zou zien dat Nederland voorbereidingen treft om 2,5 miljoen mensen per week te vaccineren. Dat zou nodig kunnen zijn als de vaccins door de producenten niet verspreid over langere periode worden geleverd, maar in grote aantallen tegelijk. Dat kan als de GGD’s efficiënter werken en huisartsen en ziekenhuizen meehelpen, aldus Van Delden.

  Een coronapatiënt in HMC Westeinde. 60-plussers die gevaccineerd zijn lijken minder te overlijden en minder in het ziekenhuis opgenomen te worden dan leeftijdgenoten die niet zijn ingeënt. Foto Koen van Weel/ANP

  Rode Kruis breidt voedselhulp in Nederland uit

  Meer Nederlanders kloppen bij het Rode Kruis aan voor voedselhulp. De organisatie meldt woensdag dat meer studenten, ondernemers en alleenstaande ouders om hulp vragen omdat ze de boodschappen niet meer kunnen betalen.

  Sinds het begin van de coronacrisis geeft het Rode Kruis voedselhulp in Nederland. Mensen kunnen een boodschappenkaart krijgen, met daarop een bepaald bedrag om zelf naar de supermarkt te gaan, of een voedselpakket. In mei deelde de organisatie per week 2.200 kaarten en pakketten uit, de komende weken wordt dat uitgebreid naar zo’n 6.000 kaarten per week. Tot het einde van het jaar verwacht de organisatie daar zo’n drie miljoen euro extra voor nodig te hebben, vertelt woordvoerder Iris van Deinse.

  Het Rode Kruis is gestopt met de voedselpakketten, wat een samenwerking was met horecaondernemers die hun overschotten doneerden. „We leveren nu voornamelijk de kaarten. Mensen kunnen zo kiezen welke producten ze nodig hebben en die vrijheid is wel zo prettig”, zegt Van Deinse.

  Vorig jaar ging het vooral om hulp aan ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. De nood daar is nog altijd erg hoog, stelt het Rode Kruis. Maar daarnaast kloppen steeds meer studenten aan die door het verlies van hun bijbaan het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Ook ondernemers komen in de problemen. Mensen die voorheen een goed salaris hadden, kunnen door hoge vaste lasten en weinig inkomsten niet meer rondkomen.

  Dat de mensen aankloppen bij het Rode Kruis en geen hulp vragen aan hun omgeving komt volgens Van Deinse omdat er veel angst en schaamte rondom het onderwerp hangt. „Bij studenten zie je dat hun ouders het vaak zelf niet breed hebben of al in de schulden zitten. Die willen ze dan niet lastigvallen. Extra geld lenen zien ze ook niet zitten, uit angst dat ze het later niet terug kunnen betalen.” De schaamte ziet de hulporganisatie ook bij ondernemers, die het vroeger altijd zelf konden rooien. „We merken dat het heel lastig voor hen is om toe te geven dat het even wat minder gaat.”

  Een medewerker van stichting Bij Betje in Den Haag krijgt een voorraad boodschappenkaarten om uit te delen aan hulpvragers. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

  ‘AstraZeneca probeert de komende maanden toch 180 miljoen vaccins te leveren’

  AstraZeneca is toch van plan in het tweede kwartaal van dit jaar gewoon de beloofde 180 miljoen doses coronavaccin te leveren aan de Europese Unie. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf woensdag laten weten aan Reuters. Er zijn inderdaad problemen waardoor maar de helft van dat aantal doses beschikbaar zou komen, zoals de Europese Unie eerder te horen had gekregen, maar het bedrijf ziet mogelijkheden om flesjes naar Europa te halen die bestemd waren voor andere delen van de wereld.

  Een Europese bron zei tegen Reuters dat de EU van AstraZeneca te horen had gekregen dat er minder dan negentig miljoen doses geleverd zouden kunnen worden. Dat zou een nieuwe tegenslag zijn voor de Europese plannen om tegen de zomer 70 procent van de volwassenen ingeënt te krijgen. Leveringen van AstraZeneca zijn bovendien al eerder tegengevallen, met hoog oplopende conflicten met het VK tot gevolg omdat dat land wel vaccins kreeg.

  Het bedrijf weersprak niet dat de EU meegedeeld is dat de leveringen zouden tegenvallen. Wel zei het bedrijf aanvankelijk dat geprobeerd werd om dichter in de buurt te komen van de 180 miljoen vaccins waar Europa op rekende. Later werd die boodschap opnieuw bijgesteld, en zei het bedrijf dat het zijn „wereldwijde capaciteit” zou benutten om de doelstelling voor het komende kwartaal alsnog te halen.

  De EU wilde tegenover Reuters niet reageren. Wel zei een woordvoerder dat de vaccinatiedoelstellingen ook zonder AstraZeneca behaald kunnen worden als andere vaccinmakers leveren zoals gepland.

  Welkom in een nieuw blog

  De redactie van NRC houdt iedere dag de laatste ontwikkelingen bij van de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Dit is het blog van woensdag 24 februari. Het belangrijkste nieuws van dinsdag:

  • Op een persconferentie hebben demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) meerdere versoepelingen aangekondigd. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart weer (gedeeltelijk) de deuren openen, buitensporten wordt toegestaan voor mensen tot 27 jaar en middelbare scholen gaan deels open. Ook bijna alle contactberoepen zijn toegestaan vanaf 3 maart.
  • De avondklok blijft daarentegen tot 15 maart van kracht. Op 8 maart oordeelt het kabinet opnieuw over de maatregel. Ook het dringende advies om niet meer dan één persoon per dag thuis te ontvangen, blijft gelden.
  • De afgelopen zeven dagen zijn 19 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder, meldde het RIVM. Dat komt voornamelijk doordat een stuk meer mensen zich lieten testen; vanwege het winterse weer was dat aantal de week daarvoor relatief laag. Het percentage van alle tests dat positief uitviel, daalde licht.
  • Op het eerste proefevenement dat ruim een week geleden plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht is niemand besmet geraakt met het coronavirus.
  • Lees ook het hele blog van dinsdag terug