Eerste proefevenement Utrecht lijkt succesvol: geen besmettingen gemeld

Bezoekers tijdens de voorstelling van cabaretier Guido Weijers.
Bezoekers tijdens de voorstelling van cabaretier Guido Weijers. Foto Remko de Waal/ANP

Op het eerste proefevenement dat ruim een week geleden plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht is niemand besmet geraakt met het coronavirus. Zondag bleek dat een medewerker van het zakelijk congres positief is getest, maar onderzoek wijst uit dat deze persoon al voorafgaand aan het evenement besmet was. Dat meldt organisator Fieldlab Evenementen dinsdag.

Alle bezoekers van het experiment zijn vijf dagen na dato getest en bleken niet besmet. Ook voorafgaand aan het evenement werden testen uitgevoerd. „We hebben de bezoekers en medewerkers gevraagd maximaal 48 uur voor het event een PCR-test te ondergaan”, aldus Andreas Voss, OMT-lid en hoofdonderzoeker bij Fieldlab Evenementen. „Ruim zeshonderd mensen, zowel bezoekers als medewerkers, hebben daaraan hun medewerking verleend en we hebben daardoor zes mogelijke besmettingsbronnen eruit weten te halen.” De zes mensen in kwestie zijn niet tot het congres toegelaten.

Inmiddels hebben drie proefevenementen plaatsgevonden; het zakelijk congres, een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers en een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap in Nijmegen. Bij dat duel waren ruim 1.100 mensen aanwezig. Zondag volgt het vierde experiment met een wedstrijd tussen voetbalclubs Almere City FC en SC Cambuur.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Aantal wekelijkse positieve tests gestegen, grootste stijging bij kinderen