Laatste nieuws coronacrisis

Versoepelingen voor winkels, contactberoepen, scholen en buitensporten

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Op een persconferentie hebben demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) meerdere versoepelingen aangekondigd. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart weer (gedeeltelijk) de deuren openen, buitensporten wordt toegestaan voor mensen tot 27 jaar en middelbare scholen gaan deels open. Ook bijna alle contactberoepen zijn toegestaan vanaf 3 maart.
 • De avondklok blijft daarentegen tot 15 maart van kracht. Op 8 maart oordeelt het kabinet opnieuw over de maatregel. Ook het dringende advies om niet meer dan één persoon per dag thuis te ontvangen, blijft gelden.
 • De afgelopen zeven dagen zijn 19 procent meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder, meldde het RIVM. Dat komt voornamelijk doordat een stuk meer mensen zich lieten testen; vanwege het winterse weer was dat aantal de week daarvoor relatief laag. Het percentage van alle tests dat positief uitviel, daalde licht.
 • Op het eerste proefevenement dat ruim een week geleden plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht is niemand besmet geraakt met het coronavirus.
 • Lees hierhet blog van woensdag 24 februari

CBR begint 3 maart weer met rijexamens

Voor eenieder die hoopt zijn rijbewijs te halen, bracht de persconferentie van dinsdag goed nieuws. Nu veel contactberoepen weer vanaf 3 maart zijn toegestaan, mogen ook rijinstructeurs weer aan de slag. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zegt tegen persbureau ANP op 3 maart ook weer te beginnen met het inhalen van uitgestelde rijexamens. Of het theorie-examen ook weer mag worden afgenomen, is nog niet bekend.

Mensen van wie het examen door de lockdownmaatregelen is uitgesteld komen als eerst in aanmerking voor een nieuwe afspraak. Het CBR wil de examenkandidaten daar woensdagochtend een bericht over sturen. Afspraken die al voor na 2 maart stonden gepland, worden niet verschoven. In totaal zijn in de afgelopen maanden meer dan zeshonderdduizend theorie- en praktijkexamens uitgesteld door het CBR. Wachttijden voor een praktijkexamen zullen naar verwachting oplopen tot zeker twintig weken.

Rijschoolhouders kwamen dinsdag nog met ongeveer honderd auto’s en motoren bij een evenementenhal in Rijswijk samen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Zij wisten toen nog niet dat het kabinet ‘s avonds een versoepeling van de maatregelen voor contactberoepen zou doorvoeren.

Een rijschoolauto in Rijswijk. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Jonge: plan Herstel-NL ‘levensgevaarlijk’

Het plan van Herstel-NL om Nederland uit de coronalockdown te loodsen, werd door demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) tijdens de persconferentie „levensgevaarlijk” genoemd. Volgens de minister zou het herstel met dat plan juist nog maandenlang geduurd hebben. De Jonge zei moeite te hebben met plan, omdat het valse verwachtingen zou hebben gewekt. Ook wilde hij kwetsbare mensen „niet op een eiland” zetten.

Herstel-NL presenteerde vorige week een alternatieve oplossing voor het coronabeleid. Daarin zouden kwetsbare mensen naar beschermde delen en gebieden van het land worden verplaats. Het logo van de club was op veel billboards en flyers verspreid overgrote steden zichtbaar. Twee prominente leden, econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-chef Coen Teulings, stapten al snel uit het initiatief. Volgens voorman Robin Fransman zou dit onder druk van het kabinet zijn gebeurd, maar de regering ontkent dit.

‘AstraZeneca verwacht in tweede kwartaal minder dan helft vaccindoses te leveren’

AstraZeneca verwacht in het tweede kwartaal minder dan de helft van de aan de EU beloofde doses coronavaccins te kunnen leveren. Dat zegt een EU-functionaris dinsdag tegen persbureau Reuters. In plaats van 180 miljoen doses zou de Europese Unie in april, mei en juni minder dan 90 miljoen vaccindoses ontvangen.

Het beoogde tekort, dat nog niet eerder is gemeld, volgt op een eerdere grote tegenvaller in de eerste drie maanden. Daarin leverde AstraZeneca de EU-landen ongeveer 40 miljoen doses, eveneens de helft van de beloofde 90 miljoen. Alles bij elkaar genomen zou de farmaceut tegen eind juni ongeveer 130 miljoen doses leveren, ruim onder de 300 miljoen die het tegen die tijd aan de landen had toegezegd. AstraZeneca wilde tegen Reuters niet inhoudelijk reageren op de cijfers.

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelt dat de EU „meer dan genoeg doses” heeft om de vaccinatiedoelstellingen te halen als de overeengekomen leveringen met andere leveranciers worden nagekomen, ongeacht de situatie met AstraZeneca. De EU wil tegen de zomer 70 procent van de volwassenen hebben ingeënt tegen het coronavirus.

Een doses AstraZeneca-vaccins. Foto Neil Hall/EPA

Werkgeversverenigingen: presenteer plan voor versoepelingen in álle sectoren

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet dinsdag op om een zogeheten „integraal heropeningsplan” op te stellen, waardoor sneller versoepelingen kunnen worden doorgevoerd in álle sectoren van de economie. De werkgeversverenigingen zijn weliswaar positief over de soepeler coronamaatregelen voor contactberoepen en winkels, die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd. Wel hekelen VNO-NCW en MKB-Nederland het feit dat het kabinet onderscheid maakt tussen sectoren, waardoor onder meer de sportscholen en de horeca nu buiten de boot vallen.

Als het aan de organisaties ligt, heeft het kabinet op 8 maart een integraal heropeningsplan klaarliggen. Die dag beslissen de ministers in hoeverre er nieuwe versoepelingen worden doorgevoerd. „Voor ondernemers in de andere gesloten sectoren is het een zware teleurstelling dat [dinsdag] niet ook daar de eerste stappen naar heropening zijn gezet”, zo is te lezen op de website van VNO-NCW. „Een plan met perspectief is hard nodig, want de situatie is voor veel ondernemers nu uitzichtloos.”

Avondklok blijft, versoepelingen voor winkels, contactberoepen en scholen

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) hebben dinsdag tijdens een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Hieronder een overzicht:

 • De avondklok van 21.00 uur tot 04.30 uur blijft in ieder geval tot en met 15 maart van kracht. Studenten en docenten van praktijklessen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok. Op 8 maart neemt het demissionaire kabinet opnieuw een besluit over eventuele verlenging. Het dringende advies blijft om thuis maximaal één gast te ontvangen.
 • Buitensporten zijn vanaf 3 maart weer toegestaan voor mensen tot en met 26 jaar. Zij mogen met meer dan twee personen buiten sporten op clubs - maar niet in competitieverband. Voorheen gold de uitzondering alleen voor sporters tot en met zeventien jaar.
 • Ook mogen niet-essentiële winkels vanaf 3 maart weer (gedeeltelijk) de deuren openen. Klanten moeten vier uur voorafgaand aan hun bezoek een afspraak maken. Er gelden restricties van maximaal twee klanten per bezoek per verdieping en maximaal zes per uur. Winkeliers en klanten moeten een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand houden. De verruiming komt bovenop de afhaalmogelijkheid in winkels.
 • Vanaf maandag kunnen middelbare scholen weer gedeeltelijk open. Leerlingen mogen ten minste één dag per week naar school en meer dagen „indien dat verantwoord kan”. Scholieren moeten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen als ze door de school lopen. Ook moeten pauzes verspreid worden en gelden vaste looproutes. Ook mbo’s mogen één dag per week fysiek onderwijs bieden. In het middelbaar beroepsonderwijs gelden veelal dezelfde veiligheidsmaatregelen als voor middelbare scholen.
 • Vanaf 3 maart mag het personeel van contactberoepen weer aan de slag, op sekswerkers na. De versoepeling geldt voor onder meer kappers, masseurs en rij-instructeurs. Dat betekent dat rijlessen weer zijn toegestaan, evenals praktijkexamens. De regels voor theorie-examens worden binnenkort bekendgemaakt. Klanten van contactberoepen moeten vooraf reserveren en medewerkers moeten controleren op coronaklachten. Ook is een mondkapje verplicht, net als de anderhalvemeterregel.

Uitzondering voor stemmers als avondklok op 15 maart nog geldt

Indien de avondklokregel op 15 maart nog geldt, zijn kiezers die hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen ’s avonds willen uitbrengen daarvan uitgezonderd. Dat geldt tevens voor mensen die willen meehelpen op stembureaus. Dat zei demissionair premier Mark Rutte zojuist tijdens de persconferentie. De verkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart. Of de avondklok op 15 maart wordt geschrapt, besluit het kabinet een week daarvoor.

De Jonge: quarantaineplicht complex, in maart ‘klaar’

De quarantaineplicht voor mensen die Nederland binnenkomen moet volgende maand van kracht worden. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag gezegd. Volgens hem gaat het om een „complex” dossier en is het kabinet er hard mee bezig. Nu geldt nog een dringend advies voor inkomende reizigers om in quarantaine te gaan. Volgens De Jonge houdt slechts 27 procent van alle mensen zich hier aan. De Jonge noemde dat percentage „heel laag”.

Rutte: risico versoepelingen beheersbaar, wel meer besmettingen

De door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen zullen mogelijk leiden tot meer besmettingen. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd tijdens de coronapersconferentie. Hij noemde de aanpassing van het een beleid een risico, maar wel „een beheersbaar risico”. Volgens Rutte zou het opengooien van de horeca sneller tot een grote stroom mensen leiden, dan de maatregelen die nu versoepeld worden.

Rutte wees er nog wel op dat mensen zeker niet naar buiten moeten gaan als zij besmet zijn. Een kwart van de mensen doet dat volgens hem nog steeds. „Het is een oproep aan Nederland, een persoonlijke afspraak die ik wil maken met iedereen”, aldus Rutte.

De Jonge: eind maart 3 miljoen vaccinaties

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zet in op 3 miljoen gezette vaccinaties eind maart, zei hij zojuist tijdens de persconferentie. „Als het meezit met de levering uiteraard. De snelheid van het binnenkomen, bepaalt de snelheid van het vaccineren.” Afgelopen zondag is de miljoenste prik gezet.

De Jonge zegt dat de „voorzichtige effecten van vaccineren” zich nu al openbaren. „In verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen af, ook bij de covid-medewerkers in ziekenhuizen.” Hij zegt alle kwetsbaren te willen vaccineren vóór „de drempel van de lente”. „Dan komen we in een andere fase terecht. Dan is corona niet helemaal weg maar dan kunnen we er niet meer met zoveel mensen tegelijk ziek van worden als nu.”

De Jonge zegt dat het er nu naar uitziet dat er in de zomer dusdanig veel mensen zijn gevaccineerd dat het „een mooie zomer kan worden”. „Minder maatregelen en meer van wat het leven zo mooi maakt.”

De Jonge: straks bewijzen dat je niet besmet bent

Mensen moeten zich in de toekomst kunnen laten testen om te bewijzen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus. „Dan kun je met een bewijs weer naar het theater en naar voetbalwedstrijden”, zei demissionair minister De Jonge dinsdag tijdens de coronapersconferentie. Hij wees daarbij op de onderzoeken van de Fieldlab-experimenten, waarbij de afgelopen week enkele evenementen werden georganiseerd. Volgens De Jonge moet het bewijs van een niet-besmetting ook het onderwijs veiliger kunnen maken.

Demissionair minister De Jonge: het duurt nog even

Tot er genoeg mensen gevaccineerd zijn, blijven maatregelen nodig, zei demissionair coronaminister De Jonge (CDA) tijdens de persconferentie. „We verlangen allemaal naar die omcirkelde datum op de kalender met ‘einde van de crisis’”. Volgens hem heeft het kabinet inmiddels „een oneindig groot beroep gedaan op ieders flexibiliteit”. Hij benadrukte daarbij de rol voor horeca, sportscholen en musea, sectoren waarvoor het kabinet nog geen versoepelingen heeft doorgevoerd.

Avondklok geldt nu tot 15 maart

De avondklok blijft tot in ieder geval 15 maart gehandhaafd. Op 8 maart neemt het demissionaire kabinet opnieuw een besluit over eventuele verlenging. Ook het dringende advies om thuis maximaal één gast te ontvangen, blijft gelden. Volgens demissionair premier Rutte kunnen de overige versoepelingen van de maatregelen alleen worden doorgevoerd als mensen zich goed aan de al bestaande basisregels blijven houden.

Buitensporten zijn vanaf 3 maart weer toegestaan voor mensen onder de 27

Jongeren tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart weer buiten sporten, heeft het demissionaire kabinet vanavond bekendgemaakt. Dat mag echter niet plaatsvinden in competitieverband. Op dit moment geldt de versoepeling alleen voor sporters tot en met zeventien jaar. Rutte stelt dat de mogelijkheid tot sporten belangrijk is voor „deze groep die het heel moeilijk heeft”.

Winkelen mag weer, wel op afspraak

Niet-essentiële winkels mogen vanaf 3 maart hun deuren weer openen, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het winkelen moet wel op afspraak gebeuren. De verruiming komt bovenop de mogelijkheid van het bestellen via internet en vervolgens afhalen. Vanaf 3 maart wordt het voor winkels mogelijk om klanten te ontvangen die zich van te voren hebben aangemeld. Het gaat dan om maximaal twee klanten per verdieping per keer, tot maximaal zes keer per uur. Winkeliers en klanten zullen een mondkapje moeten dragen.

Per 1 maart mogen middelbare scholen en mbo’s gedeeltelijk weer open

Vanaf 1 maart mogen middelbare scholen en mbo’s weer gedeeltelijk open, zegt demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie. Middelbare schoolleerlingen mogen één dag per week naar school en meer dagen indien dat „verantwoord” kan. Voor mbo’s geldt voorlopig maximaal één dag.

Als een leerling of docent positief test op het coronavirus gelden de bestaande test- en quarantaineregels. „We doen hiermee iets heel spannends”, zegt Rutte. „Verruiming is in deze fase niet gratis en ook niet onomkeerbaar.” Hij zegt dat het kabinet er „alles aan doet” om het onderwijs niet nog een keer te sluiten. „Het maatschappelijk belang daarvan is simpelweg te groot. Maar als over een paar weken de cijfers „weer door het dak gaan”, liggen de opties van aanscherpingen weer op tafel.

Meeste contactberoepen vanaf 3 maart weer mogelijk

Contactberoepen kunnen vanaf 3 maart weer worden geuitoefend. Alleen voor sekswerkers geldt de versoepeling van de coronamaatregel nog niet. Reserveren en een checkgesprek is wel verplicht voor klanten, zei demissionair premier Rutte.

Rutte: we zijn het zat aan het worden

„Wij zitten in een ongelooflijk lastige fase”, zei demissionair premier Mark Rutte zojuist aan het begin van de coronapersconferentie. Hij verwees daarbij naar komende zaterdag, als het een jaar geleden is dat de eerste coronapatiënt in Nederland werd geregistreerd. Volgens de premier is het land het „zat aan het worden”. „Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt”, aldus Rutte.

Minder stemlocaties in aantal gemeenten Brabant, landelijk totaal ‘blijft op peil’

In de provincie Noord-Brabant zijn de aankomende verkiezingen in sommige gemeenten minder stemlocaties geopend dan gebruikelijk, omdat het niet overal mogelijk is om aan de coronamaatregelen te voldoen. Dat meldt Omroep Brabant na een rondgang door de provincie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dinsdag desgevraagd dat door het hele land sommige locaties inderdaad niet geschikt zijn, maar dat het ernaar uitziet dat het totaal aantal stemlokalen op peil blijft ten opzichte van 2017.

In de provincie vallen onder meer veel basisscholen en verzorgingshuizen af. Hierdoor telt Den Bosch dit jaar bijvoorbeeld 58 stemlokalen, bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2019 waren dat er nog 91. Het aantal stemlokalen in Eindhoven daalt met 33 procent naar 48. In andere gemeente neemt het aantal locaties juist toe doordat er extra locaties worden opgetuigd. In sommige gevallen gaat dat om mobiele stembureaus en drive-thru-stemlocaties.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat sommige locaties vanwege de coronaregels ongeschikt zijn, maar stelt dat er ook allerlei creatieve initiatieven voor in de plaats komen. Uiteindelijk moet het landelijk aantal locaties daarmee op peil blijven. Bovendien kunnen 70-plussers hun stem uitbrengen per post, krijgen stemmers een extra machtiging om de stem van iemand anders uit te brengen en kunnen kwetsbare groepen twee dagen eerder naar de stemgang. „Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen de mogelijkheid krijgt op een veilige manier een stem uit te brengen,” aldus het ministerie.

Dit weten we al over de coronapersconferentie

  Rond 19.00 uur geven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) opnieuw een persconferentie naar aanleiding van de coronamaatregelen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk de volgende besluiten van het kabinet mededelen:
 • De avondklok wordt waarschijnlijk verlengd tot maandag 15 maart. Een week voor die datum neemt het kabinet een nieuw besluit over het al dan niet in stand houden van de maatregel.
 • De meeste contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers, mogen vanaf dinsdag 2 maart weer aan de slag. Het gaat om onder meer kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten, masseurs en rij-instructeurs. Wel moeten deze beroepsgroepen klanten voorafgaand aan een afspraak ondervragen om er zeker van te zijn dat zij geen coronaklachten hebben.
 • Niet-essentiële winkels mogen vanaf 2 maart weer klanten ontvangen, maar alleen op afspraak. Het is nog onduidelijk welke precieze voorwaarden aan dat bezoek worden gesteld.
 • Vanaf 2 maart wordt buitensport in teamverband weer toegestaan voor mensen tot 27 jaar. Op dit moment geldt dat alleen voor sporters tot en met 17 jaar.
 • Vanaf komende maandag gaan de middelbare scholen weer gedeeltelijk open. Leerlingen mogen dan één dag in de week naar school. Hetzelfde geldt voor mbo’s. Wel moeten scholieren anderhalve meter afstand houden. Momenteel gelden alleen uitzonderingen voor eindexamenleerlingen en studenten die praktijklessen volgen.
 • Het dringende advies om thuis maximaal één bezoeker per dag te ontvangen blijft gelden. Ook sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven dicht.

Eerste proefevenement Utrecht lijkt succesvol: geen besmettingen gemeld

Op het eerste proefevenement dat ruim een week geleden plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht is niemand besmet geraakt met het coronavirus. Zondag bleek dat een medewerker van het zakelijk congres positief is getest, maar onderzoek wijst uit dat deze persoon al voorafgaand aan het evenement besmet was. Dat meldt organisator Fieldlab Evenementen dinsdag.

Alle bezoekers van het experiment zijn vijf dagen na dato getest en bleken niet besmet. Ook voorafgaand aan het evenement werden testen uitgevoerd. „We hebben de bezoekers en medewerkers gevraagd maximaal 48 uur voor het event een PCR-test te ondergaan”, aldus Andreas Voss, OMT-lid en hoofdonderzoeker bij Fieldlab Evenementen. „Ruim zeshonderd mensen, zowel bezoekers als medewerkers, hebben daaraan hun medewerking verleend en we hebben daardoor zes mogelijke besmettingsbronnen eruit weten te halen.” De zes mensen in kwestie zijn niet tot het congres toegelaten.

Inmiddels hebben drie proefevenementen plaatsgevonden; het zakelijk congres, een theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers en een voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap in Nijmegen. Bij dat duel waren ruim 1.100 mensen aanwezig. Zondag volgt het vierde experiment met een wedstrijd tussen voetbalclubs Almere City FC en SC Cambuur.

Bezoekers tijdens de voorstelling van cabaretier Guido Weijers. Foto Remko de Waal/ANP

Suriname begint met vaccineren en versoepelt coronamaatregelen

Suriname begint dinsdag met het vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt in een videoboodschap. De eerste prikken worden in hoofdstad Paramaribo gezet en zijn bestemd voor zorgmedewerkers die coronapatiënten behandelen.

Suriname beschikt over een bescheiden partij van duizend AstraZeneca-vaccins, waarmee vijfhonderd mensen kunnen worden ingeënt. Deze lading was een gift van het Caribische eiland Barbados. Het is onduidelijk wanneer Suriname de volgende vaccins ontvangt. In het land moeten in totaal ruim 400.000 mensen worden ingeënt.

Het aantal nieuwe positieve tests loopt de afgelopen tijd snel terug in het land; maandag werd maar één positieve uitslag geregistreerd. De Surinaamse regering is dan ook stap voor stap de coronamaatregelen aan het versoepelen. Vorige week werden de basisscholen heropend, en mochten contactberoepen hun werk weer oppakken. In het weekend werd bekend dat andere scholen ook weer leerlingen mogen ontvangen. Onder meer de horeca is nog dicht in het land, ook geldt er een avondklok.

Na kappers ook contactberoepen in België toegestaan vanaf 1 maart

Een blik op coronanieuws in het buitenland:

 • Na de kappers mogen in België vanaf 1 maart ook andere niet-medische contactberoepen weer aan de slag. Dat heeft minister van Middenstand David Clarinval dinsdag bevestigd via Twitter. Het gaat onder meer om schoonheidsspecialisten, mani-en pedicureshops, tattoozaken, piercing- en massagesalons. Kappers zijn sinds 13 februari weer open.
 • In New York mogen bioscopen en theaters vanaf 5 maart hun deuren weer openen. Dat heeft gouveurneur Andrew Cuomo dinsdag bekendgemaakt, meldt zakenblad Forbes. Daarbij mag 25 procent van de zaal worden gevuld, met een maximum van vijftig mensen. Door de sluiting van theaters en bioscopen zijn veel premières van films en voorstellingen verplaatst naar dit jaar, waaronder de nieuwe James Bond-film No Time To Die.
 • India heeft dinsdag als eerste land voldaan aan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gesteunde Covax-programma, door een deel van de covid-vaccins naar landen in Afrika te sturen. „Wij willen onze belofte nakomen en de wereld helpen met coronavaccins”, schrijft een woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het gaat om het door het Serum Institute of India geproduceerde coronavaccin. Dat middel werd eerder deze maand goedgekeurd door de WHO.

Oud-motorcoureur Fausto Gresini (60) overleden aan coronavirus

Oud-motorcoureur en wereldkampioen Fausto Gresini is op 60-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt zijn team Gresini Racing dinsdag. De Italiaan lag de afgelopen tijd in een kunstmatige coma in het ziekenhuis vanwege ernstige ademhalingsproblemen door het virus.

Het team spreekt over „nieuws dat we nooit hadden willen geven, maar nu helaas met jullie allemaal moeten delen”. „Na bijna twee maanden te hebben gevochten tegen Covid-19, is Fausto Gresini helaas overleden, een paar dagen nadat hij zestig werd.”

Gresini begon zijn professionele carrière als motorcoureur in 1978 op 17-jarige leeftijd. In de jaren daarna reed hij in totaal 118 wedstrijden in het wereldkampioenschap wegrace. In 1985 en 1987 werd hij wereldkampioen in de 125cc-klasse. Na zijn eigen carrière begeleidde hij menig ander topcoureur.

Fausto Gresini feliciteert zijn pupil Marco Melandri (R) met het winnen van een wedstrijd in 2006. Foto Jean-Francois Monier/AFP

Aantal wekelijkse positieve tests gestegen, grootste stijging bij kinderen

De afgelopen zeven dagen zijn meer mensen positief getest op het coronavirus dan een week eerder, meldt het RIVM. 29.977 mensen kregen een positieve uitslag, 19 procent meer dan een week eerder. Dat komt voornamelijk doordat een stuk meer mensen zich lieten testen; vanwege het winterse weer was dat aantal de week daarvoor relatief laag. Het percentage van alle tests dat positief uitviel, daalde licht.

In alle leeftijdscategorieën steeg het aantal positieve tests, maar de stijging was het grootst onder kinderen tot 12 jaar. Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken geleden. Daarnaast is het testbeleid aangescherpt en moeten ook kinderen zich tegenwoordig laten testen bij lichte coronagerelateerde klachten. 25.831 kinderen tot 12 jaar hebben afgelopen week een test afgenomen, van wie 8,6 procent een positieve uitslag kreeg.

Het RIVM benadrukt dat we in een „kwetsbare positie” zitten doordat het aantal positieve tests de afgelopen weken gelijk bleef en deze week zelfs steeg. „Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen en daarmee het aantal ziekenhuisopnames weer toenemen”, aldus het instituut. De Britse variant van het coronavirus heeft op dit moment het grootste aandeel in de besmettingen. Het RIVM spreekt van een „derde golf” die „zo laag mogelijk” moet worden houden.

Reproductiegetal
Uit de wekelijkse update van het RIVM blijkt verder dat het reproductiegetal R, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, op 5 februari rond de 0,99 lag. Dat is ongeveer gelijk aan de R die een week eerder werd geschat van 0,96. Volgens het instituut hebben de huidige coronamaatregelen zoals de lockdown en de avondklok de R met ongeveer 10 procent doen afnemen.

Verder registreerde het RIVM het afgelopen etmaal 3.846 positieve tests. Maandag kwamen er 4.217 nieuwe meldingen van positieve uitslagen binnen. Ook meldt het RIVM 94 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van het virus. Dat hoeft niet te betekenen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur overleden, deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven - zeker vlak na het weekend.

‘Meeste contactberoepen mogen volgende week weer open’

De meeste contactberoepen mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten. Het gaat om kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons. Sekswerkers mogen de deuren nog niet openen. Dat zouden de betrokken ministers dinsdag hebben besloten in crisisoverleg. Dat melden ingewijden aan persbureau ANP, na berichtgeving van de NOS.

Premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) maken dinsdagavond tijdens een persconferentie de versoepelingen bekend. De avondklok blijft waarschijnlijk gehandhaafd. Middelbare scholen mogen vanaf 1 maart waarschijnlijk deels open.

Lees ook: ‘Avondklok met 3 weken verlengd, middelbare scholen deels open’

Ministers ontkennen druk te hebben uitgeoefend op Herstel-NL

Demissionair ministers Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) en Bas van ’t Wout (Economische Zaken, VVD) ontkennen dat er druk is uitgeoefend op Herstel-NL om diens campagne voor een alternatief coronabeleid stop te zetten. Dat meldt persbureau ANP. Het tweetal reageert op een eerdere bewering van de voorzitter van Herstel-NL Robin Fransman, die stelde dat de club vanuit Den Haag onder „grote druk” was gezet om hun campagne „te staken tot na de verkiezingen”.

Fransman heeft niet gespecificeerd waar de politieke druk precies vandaan zou zijn gekomen. Hoekstra zegt vorige week met de club te hebben gesproken, maar ontkent dat hij hen daarbij vroeg om te stoppen. Volgens Van ’t Wout vonden daarna geen nieuwe gesprekken plaats.

Herstel NL begon vorige week een grootschalige campagne met billboards met de tekst ‘Er is een plan waarmee Nederland open kan’. Via crowdfunding haalde de groep prominente opiniemakers, artsen en economen 100.000 euro op, aldus de club. Maandagavond kondigden economen Barbara Baarsma, Coen Teulings en Bas Jacobs hun vertrek aan. Jacobs zegt dat Herstel-NL te veel een actiegroep is geworden, van de andere twee is de reden van vertrek onbekend. Fransman liet eerder vandaag weten dat Herstel-NL „gewoon door” gaat.

LCPS: aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft licht stijgen

Er liggen 1.917 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met het coronavirus is van maandag op dinsdag met negen gestegen. Daarmee zet de zaterdag ingezette stijgende lijn dinsdag iets door, al ligt het aantal ziekenhuisopnames al enkele weken onder de tweeduizend. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Centrum voor Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de IC-afdelingen zijn 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen, in totaal liggen daar 538 mensen met Covid-19. Dat aantal is in lijn met de laatste weken. Sinds 4 februari komt het aantal IC-opnames niet meer boven de zeshonderd uit. Op de klinieken liggen 1.379 coronapatiënten, doordat dinsdag 199 nieuwe mensen zijn binnengekomen.

Meer landen beginnen met vaccineren, Britten boeken vakanties na vooruitzicht op versoepelingen

Een greep uit de ontwikkelingen rond het coronavirus uit het buitenland:

 • Afghanistan, Hongarije, Senegal en Oekraïne beginnen vanaf vandaag met het vaccineren van hun bevolking tegen het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters. In die eerste drie landen worden vandaag en morgen de eerste prikken gezet. Afghanistan prikt met vaccins van AstraZeneca en Hongarije en Senegal met het Chinese Sinopharm. Oekraïne ontving deze dag een half miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en gaat daar „zo spoedig mogelijk” mee aan de slag, liet president Volodymyr Zelenski dinsdag weten.
 • De Filippijnen willen meer zorgmedewerkers toestaan een baan aan te nemen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, als die landen in ruil daarvoor coronavaccins doneren. Dat heeft een hoge functionaris dinsdag gezegd, meldt persbureau Reuters. Op de Filippijnen mogen jaarlijks maximaal 5.000 zorgmedewerkers in het buitenland aan de slag gaan, de regering zou nu overwegen dit aantal te verhogen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op het aanbod.
 • In het Verenigd Koninkrijk worden veel vliegreizen geboekt nadat premier Boris Johnson maandag een stappenplan presenteerde om de coronaregels te versoepelen. Dat meldt de BBC dinsdag, die een rondgang maakte langs reisbureaus. Het grootste reisbureau in het Verenigd Koninkrijk, TUI, zegt dat het aantal boekingen sinds gisteren met 500 procent is gestegen. De Britse regering liet gisteren weten zich in april te zullen buigen over mogelijke reisversoepelingen en zei dat internationaal reizen op z’n vroegst in mei weer mogelijk is. Vandaag zei Johnson optimistisch te zijn dat het land 21 juni van alle coronamaatregelen af is.

Vakantiegangers op het vliegveld van Ibiza in 2016. Foto Geoff Robinson/Shutterstock

‘Grote winkelketens verplichten werknemers gratis te werken na lockdown’

Grote winkelketens verplichten hun werknemers om tijdens de lockdown minder te werken, maar eisen dat ze die uren straks wel onbetaald inhalen. Dat blijkt volgens EenVandaag en De Groene Amsterdammer uit onderzoek. De winkelketens krijgen miljoenen euro’s subsidie om hun personeel in dienst te houden, maar die werknemers worden gekort in het aantal uren.

EenVandaag en De Groene Amsterdammer noemen de Wibra als voorbeeld. Ook die keten krijgt miljoenen aan subsidie voor de loonkosten van het personeel. Maar de werknemers moeten verplicht tientallen uren gratis komen werken als de winkels straks weer opengaan. De Wibra beroept zich volgens het onderzoek op de cao van de sector Winkelstraat. Daarin staat dat een werkgever met 35 procent kan afwijken van de gemiddelde arbeidstijd. Aan het einde van het jaar zou het aantal uren weer in balans moeten zijn.

Vakbond FNV doet een dringende oproep aan het kabinet om scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun aan grote winkelketens. De vakbond zegt dat medewerkers van de Wibra al protest hebben aangetekend en dat er ook meldingen komen van personeel van onder andere de Blokker en Intratuin.

65 ouderen overleden na coronaprik, vermoedelijk door ouderdom of ziekte

Tot en met zondag zijn in Nederland in totaal 65 mensen overleden binnen 26 dagen nadat ze werden ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb dinsdag, dat benadrukt dat het overlijden waarschijnlijk niet is veroorzaakt door de vaccinatie. Het gaat om ouderen die een kwetsbare gezondheid hebben, op hoge leeftijd zijn of een combinatie van beide.

Het aantal sterfgevallen is in een week tijd met dertig opgelopen. 55 overledenen waren 80 jaar of ouder, de andere 10 waren tussen de 65 en 79 jaar. Het centrum benadrukt dat in Nederland wekelijks gemiddeld 775 mensen in verpleeghuizen en tweeduizend van alle 80-plussers overlijden door allerlei oorzaken. „Hier zullen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd.”

Een aantal van de ouderen kreeg in de dagen na de prik bekende bijwerkingen zoals koorts, misselijkheid, spierpijn en vermoeidheid. Deze klachten zijn niet de oorzaak van hun overlijden, maar kunnen volgens Lareb wel hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand. Het centrum kreeg tot nu toe 5.068 meldingen binnen van mensen die last kregen van een of meerdere bijwerkingen na te zijn gevaccineerd. Zij komen uit een groep van ongeveer 900.000 gevaccineerden, meldt Lareb.

Kabinet worstelt met luidere roep om versoepelingen

De druk op het demissionaire kabinet om maatregelen te versoepelen groeit, hoewel de epidemiologische situatie onzeker is. Burgemeesters roepen op tot versoepelingen en Koninklijke Horeca Nederland stapt naar de rechter met eenzelfde inzet.

Lees dit artikel over de worstelingen van het kabinet met de toenemende druk om te versoepelen

Zeventig Argentijnen ten onrechte gevaccineerd, onder wie president Fernández

Het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst van zeventig mensen gepubliceerd die onterecht al een vaccin voor het coronavirus hebben gekregen. Het ministerie probeert daarmee een vaccinatieschandaal in bedwang te houden. Afgelopen weekend stapte minister Gines González García van Volksgezondheid op omdat hij enkele van zijn vrienden met voorrang heeft laten vaccineren.

Op de lijst staan onder meer de huidige president Alberto Ángel Fernández, oud-president Eduardo Duhalde en diens vrouw en kinderen. Ook leden van de regering hebben al een vaccin gekregen, blijkt volgens de Argentijnse krant Clarín uit de lijst. Oppositieleiders pleiten ervoor om de registratie voor het vaccineren openbaar te maken, zodat politieke leiders en andere prominente Argentijnen niet kunnen voordringen.

Het vaccinatieschandaal kwam aan het licht nadat een 71-jarige journalist op de radio had verteld dat hij dankzij zijn vriendschap met de minister al op het ministerie een prik had gekregen. Op dat moment werden alleen nog maar zorgmedewerkers gevaccineerd. De negen anderen die op dezelfde dag als de journalist zijn ingeënt staan ook op de lijst met namen.

Herstel-NL gaat door met campagne ondanks vertrek initiatiefnemers

De campagne Herstel-NL is volgens voorzitter Robin Fransman de afgelopen 24 uur door „politiek Den Haag onder grote druk gezet de campagne te staken tot na de verkiezingen”. Dat schrijft hij in een verklaring die hij op Twitter heeft gezet, waarin hij reageert op de onrust die is ontstaan na het vertrek van enkele prominente initiatiefnemers. Herstel-NL pleit voor de heropening van de samenleving. Hij specificeert niet van wie die politieke druk kwam.

Herstel-NL gaat gewoon door, schrijft Fransman. Hij vindt het jammer dat de initiatiefnemers zich hebben teruggetrokken, maar „deze ontwikkelingen laten ons zien dat we met ons plan en onze campagne een gevoelige snaar raken. We hebben ook enorm veel steun vanuit de bevolking en het bedrijfsleven gekregen.” De campagne wordt voortgezet. Ook wil Fransman nog steeds praten met beleidsmakers over het plan dat ze hebben opgesteld.

Maandagavond maakten economen Barbara Baarsma, Coen Teulings en Bas Jacobs bekend de club te verlaten. Tegen het Algemeen Dagblad zei Jacobs dat Herstel-NL te veel een actiegroep is geworden en dat hij zich daar niet prettig bij voelt. Het is niet duidelijk welke ontwikkelingen hebben geleid tot het vertrek van Baarsma en Teulings.

Lees ook: Het huidige coronabeleid is volgens Herstel-NL failliet

Reclameborden van Herstel-NL op de Turfmarkt in Den Haag. Foto Frank de Roo

Nederlandse reizigers niet meer welkom in Marokko, alle vluchten geschrapt

Reizigers vanuit Nederland zijn sinds dinsdag niet meer welkom in Marokko. Er geldt ook een inreisverbod voor Nederlandse passagiers die via een ander land door willen reizen naar Marokko. De Marokkaanse overheid heeft daartoe besloten omdat de besmettingen in Nederland hoog blijven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Rabat meldde maandagavond op Twitter dat vanaf middernacht alle vluchten van uit Nederland naar Marokko zijn geschrapt. Ook de vluchten vanuit Zwitserland, Duitsland en Turkije zijn opgeschort tot nader order. Alle passagiers uit die landen zijn niet welkom in het land.

‘Ali Baba-topman Ma lobbyde bij Máxima voor mondkapjes’

Koningin Máxima is vorig jaar februari vanuit China gevraagd om Nederlandse mondkapjes op te sturen. Het persoonlijke verzoek kwam van Jack Ma, de topman van Ali Baba, die Máxima per e-mail vroeg om hulp te bieden bij het verschepen van Nederlandse beschermingsmiddelen naar China. Dat schrijft het AD dinsdag nadat de krant een beroep deed op de Wet openbaarheid Bestuur (Wob).

Op 10 februari - ruim twee weken voor de eerste coronabesmetting in Nederland bevestigd werd - stuurt Nederland een vliegtuig vol met mondkapjes, handschoenen en overalls naar het Chinese Wuhan, omdat het coronavirus daar om zich heen grijpt en China landen om humanitaire hulp vraagt. De Nederlandse zending is volgens een kabinetswoordvoerder niet het gevolg van de lobby van Ma, al heeft hij Máxima’s hulp dan wel al proberen in te schakelen.

Volgens het AD kennen Ma en Máxima elkaar persoonlijk, omdat de koningin hem verschillende keren heeft gesproken bij bijeenkomsten van de Verenigde Naties. Uit e-mailcorrespondentie blijkt dat Ma begin februari een verzoek naar Máxima stuurde, maar het is onduidelijk wat daar precies mee is gebeurd en of zijn verzoek bij de koningin terecht is gekomen. Uiteindelijk is de e-mail in elk geval doorgestuurd naar het politiek verantwoordelijke ministerie van Buitenlandse Zaken.

Koningin Máxima tijdens een van haar werkbezoeken. Foto Patrick van Katwijk/ANP

VS herdenken half miljoen coronadoden

In de VS is een herdenking geweest van de inmiddels meer dan een half miljoen doden door het coronavirus die het land telt. President Joe Biden hield een korte herdenkingsplechtigheid bij het Witte Huis. „Vandaag staan we stil bij een akelige, hartverscheurende mijlpaal: 500.071 doden. In het eerste jaar van deze pandemie zijn meer Amerikanen omgekomen dan tijdens de Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en Vietnamoorlog bij elkaar”, aldus de president, die Amerikanen opriep onverdeeld stil te staan bij het verlies en te samen te werken aan herstel.

De president, vicepresident Kamala Harris en hun partners hielden dinsdag even na middernacht (Nederlandse tijd) een moment stilte terwijl op de trappen van het Witte Huis vijfhonderd kaarsjes waren ontstoken. Op de gebouwen van de federale overheid en de krijgsmacht hangen de vlaggen tot vrijdag zonsondergang halfstok. Volgens cijfers van de Johns Hopkins University viel ruim een op de vijf coronadodendoden wereldwijd in de VS. Van de 7,7 miljard mensen op de wereld wonen er 330 miljoen in de VS.

De vooraanstaande Amerikaanse infectieziektedeskundige Anthony Fauci zei in een interview dat Reuters dinsdag publiceerde dat de VS onnodig hard zijn getroffen door de pandemie. „Zelfs onder de beste omstandigheden was dit een zeer ernstig probleem”, aldus de arts en wetenschapper. „Maar dat verklaart niet hoe een rijk en ontwikkeld land het hoogste sterftepercentage kan hebben en het zwaarst getroffen land ter wereld kan zijn.” Dat komt volgens Fauci voor een belangrijk deel door de politieke verdeeldheid in het land en een gebrek aan bereidheid om naar de wetenschap te luisteren bij de vorige regering onder president Donald Trump.

Economie kromp in 2020 het sterkst in Noord-Holland en Groningen

De coronacrisis heeft de ene provincie in Nederland afgelopen jaar harder geraakt dan de andere. In Noord-Holland en Groningen kromp de economie in 2020 het sterkst ten opzichte van een jaar eerder; respectievelijk met zo’n 7 en 5 procent. Flevoland ervoer de kleinste economische terugval met een krimp van ongeveer 2 procent. Dat is de voorzichtige conclusie van het CBS, uit dinsdag gepubliceerde cijfers die zijn vergaard met een nog nieuwe methode.

De relatief grote krimp in Noord-Holland zou voornamelijk zijn veroorzaakt door het stilvallen van het vliegverkeer op Schiphol. De reden dat Groningen extra hard werd geraakt heeft niet met de coronacrisis te maken; daar werd minder geld verdiend door de verminderde gaswinning. In Limburg kromp de economie met ongeveer 4 procent, de resterende provincies zagen zo’n 3 procent minder geld binnenkomen.

Het CBS brengt sinds medio 2020 de economische groei op regionaal niveau in kaart en benadrukt dat de resultaten nog onzeker zijn vanwege de experimentele, nieuwe methode waarmee ze zijn vergaard. Vorige week werd duidelijk dat de economie landelijk met 3,8 procent kromp in 2020. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat er onder meer in de culturele en recreatieve sector, de horeca en vervoer een stuk minder geld binnenkwam.

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt iedere dag de laatste ontwikkelingen bij van de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Dit is het blog van dinsdag 23 februari. Het belangrijkste nieuws van gisteren:

 • In afwachting van het kabinetsoverleg van dinsdag, lekten maandag al ideeën uit over de versoepelingen van de coronamaatregelen. Kappers lieten weten verheugd te zijn over de eventuele mogelijkheid tot heropening.
 • Anders was dat voor de horeca, want die moeten waarschijnlijk gesloten blijven. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakte bekend dat ze naar de rechter stapt om heropening af te dwingen. Ook wil de organisatie inzicht in de adviezen en rapportages waarop het demissionair kabinet zegt de regels voor de horecasluitingen te baseren.
 • In het Veiligheidsberaad adviseerden burgemeesters om de versoepelingen te laten plaatsvinden voor buitenactiviteiten: met het mooiere weer zouden mensen naar buiten willen, en daar is het makkelijker afstand te houden. Eigenlijk zou demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) aanschuiven om ook te overleggen over het organiseren van de verkiezingen in maart. Maar zij was ziek en kon niet deelnemen.
 • Bij het RIVM zijn van zondag op maandag 4.217 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd.
 • Lees ook het hele blog van maandag 22 februari terug

  Ziekenhuispersoneel in het Scotland County Hospital in de Amerikaanse stad Memphis, op bezoek bij een coronapatiënt. Foto Jeff Roberson/AP