‘AstraZeneca verwacht in tweede kwartaal minder dan helft vaccindoses te leveren’

Een doses AstraZeneca-vaccins.
Een doses AstraZeneca-vaccins. Foto Neil Hall/EPA

AstraZeneca verwacht in het tweede kwartaal minder dan de helft van de aan de EU beloofde doses coronavaccins te kunnen leveren. Dat zegt een EU-functionaris dinsdag tegen persbureau Reuters. In plaats van 180 miljoen doses zou de Europese Unie in april, mei en juni minder dan 90 miljoen vaccindoses ontvangen.

Het beoogde tekort, dat nog niet eerder is gemeld, volgt op een eerdere grote tegenvaller in de eerste drie maanden. Daarin leverde AstraZeneca de EU-landen ongeveer 40 miljoen doses, eveneens de helft van de beloofde 90 miljoen. Alles bij elkaar genomen zou de farmaceut tegen eind juni ongeveer 130 miljoen doses leveren, ruim onder de 300 miljoen die het tegen die tijd aan de landen had toegezegd. AstraZeneca wilde tegen Reuters niet inhoudelijk reageren op de cijfers.

Een woordvoerder van de Europese Commissie stelt dat de EU „meer dan genoeg doses” heeft om de vaccinatiedoelstellingen te halen als de overeengekomen leveringen met andere leveranciers worden nagekomen, ongeacht de situatie met AstraZeneca. De EU wil tegen de zomer 70 procent van de volwassenen hebben ingeënt tegen het coronavirus.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Versoepelingen voor winkels, contactberoepen, scholen en buitensporten