Ruim 50 besmettingen bij corona-uitbraak UMC Groningen

De hoofdingang van het UMC Groningen.
De hoofdingang van het UMC Groningen. Foto Tobias Kleuver/ANP

Ruim vijftig patiënten en medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn inmiddels besmet geraakt met het coronavirus. Ook is één van de besmette patiënten afgelopen weekend overleden aan Covid-19, zo laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Het ziekenhuis constateerde vorige week dat het virus was uitgebroken op de long- en hartafdeling. Inmiddels zijn 24 patiënten en 28 medewerkers van de afdeling positief getest op het coronavirus.

De overleden patiënt in kwestie was opgenomen op de intensive care. De patiënten en medewerkers die momenteel besmet zijn met het virus, hebben volgens de woordvoerder geen ernstige klachten; geen van hen ligt momenteel op de IC. „Iedereen doet er echt alles aan om besmettingen te voorkomen, zeker op de werkvloer, en toch gebeurt het”, aldus bestuursvoorzitter van het UMCG Ate van der Zee. „Dat dit nu heeft geleid tot een uitbraak met meerdere besmettingen en het overlijden van een van de patiënten, doet ontzettend veel pijn en verdriet.”

Alle positief geteste patiënten en medewerkers zijn in quarantaine gegaan. Door de uitbraak kon afgelopen week alleen de urgente zorg op de betreffende afdeling doorgaan. De afdeling is het afgelopen weekend gereinigd, waardoor ook reguliere zorg maandag weer verder kan gaan, aldus het UMCG.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: AstraZeneca levert de komende twee weken ruim 200.000 minder vaccins