Politie stopt met bekeuren voor lichte overtredingen

CAo-conflict De onderhandelingen over een nieuwe politie-cao zijn vastgelopen. Door rood fietsen en rondhangen worden vanaf deze maandag niet bekeurd.

Foto Bart Maat/ANP

De politie schrijft vanaf maandagochtend 07.00 uur geen boetes meer uit voor kleine vergrijpen, uit protest tegen het in december vastgelopen cao-overleg met het kabinet. Dat heeft politievakbond ACP zondag bekendgemaakt. Het door rood fietsen in een rustige straat of het rondhangen in een portiek worden genoemd als kleine vergrijpen. Het overtreden van de coronaregels, zoals de avondklok, wordt nog wel bekeurd. Dat geldt ook voor grove schendingen van de openbare orde en veiligheid en snelheidsovertredingen. In alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon, met daarop informatie over het protest.

Deze bonnenactie (‘Voor bekeuren moet meer gebeuren’) blijft gelden totdat er een nieuw cao is. „Als het kabinet de bonden dwingt haar [protest, red.] langere tijd vol te houden, kan dat de staatskas behoorlijk wat inkomsten schelen,” aldus de ACP. De actie kan worden beschouwd „als de opmaat naar verdere acties”. Wat deze aankomende acties inhouden, wil de bond nog niet kwijt.

Loonsverhoging

De gesprekken over een nieuwe arbeidsovereenkomst begonnen in oktober en liepen eind december stuk op de hoogte van de loonstijging. Agenten eisen een verhoging van 2,5 procent en twee eenmalige bonussen van 300 en 350 euro. Het kabinet wil niet verder gaan dan 1,3 procent en twee bonussen van 300 euro. De huidige politie-cao is per 1 januari 2021 verlopen.

Het is niet de eerste keer dat agenten stoppen met bekeuren vanwege vastgelopen cao-gesprekken. Bij de afgelopen twee onderhandelingen, in 2018 en 2015, besloot de politie hier ook al toe. De vakbond noemt de bonnenactie een „inmiddels traditionele aftrap” van de onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst.