Politie bevrijdt baby in boodschappentas uit vuilniscontainer

Amsterdam De politie heeft zondagavond laat een pasgeboren meisje gevonden in een afvalcontainer. Het meisje is naar het ziekenhuis gebracht, haar gezondheid is stabiel.
De afgezette straat waar de politie de baby zondagavond aantrof in een container.
De afgezette straat waar de politie de baby zondagavond aantrof in een container. Foto Laurens Bosch/ANP

De politie heeft zondagavond een levende baby aangetroffen in een ondergrondse vuilniscontainer in het Amsterdamse Holendrecht. Het kindje is met behulp van de brandweer uit de container bevrijd en direct daarna naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie gaat het om een pasgeboren meisje.

Zondagavond werd bij de politie melding gemaakt door omstanders die vermoedden een huilend geluid te horen uit een vuilniscontainer aan het Meernhof. Met hulp van de brandweer werd de container gecontroleerd. Nadat verschillende vuilniszakken uit de ondergrondse container werden gehaald, wist de brandweer een gele boodschappentas met de huilende baby erin tevoorschijn te halen. De agenten wikkelden het kindje in jassen om haar warm te houden en brachten haar vervolgens naar het ziekenhuis.

Ziekenhuis

Het kindje ligt maandag nog in het ziekenhuis en haar gezondheid is volgens de politie „stabiel”. Een politiewoordvoerder noemt het „een wonder” dat het meisje nog leeft. Ze zegt dat het voor de aanwezige agenten een heel heftige gebeurtenis is geweest. Het komt „zeer zelden” voor dat de politie een achtergelaten baby aantreft.

Het is niet bekend wie de ouders van het kindje zijn. De politie roept getuigen op zich te melden. De straat werd afgezet zodat de recherche nader onderzoek kon doen. De politie hoopt op basis van camerabeelden, tips van omstanders en gesprekken met buurtbewoners meer te weten te komen. „Het is een vreselijke actie. Degene die hier achter zit, moet uit pure wanhoop hebben gehandeld”, aldus de woordvoerder.

Kinderbescherming

Volgens persbureau ANP heeft de Raad voor de Kinderbescherming met een gezagsmaatregel de voorlopige voogdij aangevraagd voor drie maanden, daarmee is er ouderlijk gezag geregeld. De jeugdbescherming zorgt voor een tijdelijke verblijfplaats voor het baby’tje.

In de afgelopen tien jaar werd één keer per jaar een kindje te vondeling gelegd, zo blijkt uit cijfers van de Kinderbescherming. In Amsterdam trof de politie in 2014 ook een kindje aan in een vuilniscontainer. De baby werd toen door de ouders achtergelaten in een container bij de Fritz Konijnstraat. Het kindje overleefde het. De ouders hebben zich nooit meer gemeld. De baby werd opgevangen door de Raad voor de Kinderbescherming en kreeg uiteindelijk door de rechter een voogd aangewezen.